15.02.24
A Catalunya, només el mes de novembre del 2023 es van registrar 44 notificacions de maltractament infantil. Durant el darrer any, en total, van ser 609 els avisos en què es feia palesa la violència infantil, amb un clar predomini del 78,9% a nenes. Les dades de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència evidencien la necessitat de seguir treballant per aquesta causa. Una prioritat absoluta de la Fundació Pere Tarrés en tots els seus programes és la promoció d’entorns segurs on la violència cap a la infància, adolescents i joves no hi tingui cabuda.
En aquest context, la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull (URL) ha presentat un projecte estatal que consisteix en un recull de recursos pedagògics -anomenat maleta pedagògica- per al bon tracte a la infància i la seva protecció, en el marc de la Llei Orgànica de Protecció de la Infància i de l’Adolescència contra la Violència (LOPIVI) i fruit de la subvenció per a programes d’interès general amb càrrec a l’assignació tributària del 0,7% de l’IRPF.
La maleta consisteix en tot un seguit de reflexions al voltant de la LOPIVI i la seva aplicació en l’àmbit del lleure educatiu. “És tan rellevant el producte final com el procés que hem dissenyat”, reflexiona Txus Morata, directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat Pere Tarrés, des d’on s’impulsa aquest projecte. La maleta inclou 14 activitats pedagògiques sobre el maltractament infantil que poden emprar-se en diversos contextos de lleure educatiu. Les dinàmiques proposades versen entorn la comunicació, la construcció de comunitats, com fer front a la violència i com promoure la diversitat i el respecte a l’esport, entre altres temàtiques. Mitjançant preguntes retòriques, s’anima als educadors a cercar la millor dinàmica per a cada entorn pedagògic.
Una d’aquestes activitats, titulada Ponte en mi piel, planteja com a contingut educatiu el reconeixement de la diversitat: consisteix en un joc de rol amb proves i té una durada de dos dies (o un cap de setmana) amb l’objectiu de desenvolupar l’empatia, visibilitzar la riquesa que aporta la diversitat i generar reflexió entorn de la diferència de privilegis, amb el propòsit de ser inclusius. Al seu torn, Comunícate con el deporte exposa jocs competitius destinats a infants i adolescents per treballar la importància de la comunicació assertiva -verbal i no verbal-, basada també en l’empatia entre els membres de l’equip. La maleta pedagògica completa es pot consultar a través del següent enllaç: https://www.peretarres.org/es/facultad/investigacion/maleta-pedagogica-lopivi.
El conjunt de recursos es posa ara a disposició de centres i serveis de lleure educatiu com centres d’esplai i espais socioeducatius d’arreu de l’estat, on anteriorment s’han testat les dinàmiques. Durant el procés d’investigació i elaboració dels materials, es van dur a terme les dinàmiques en els diversos centres amb la voluntat de provar les activitats, i posteriorment acabar-les d’elaborar.
A més, la Fundació Pere Tarrés té la voluntat que la maleta sigui una proposta oberta que es vagi enriquint amb les iniciatives que els educadors poden fer arribar, tractant-se, així, d’un procés col·laboratiu. Pere-Joan Giralt, professor de la Facultat Pere Tarrés, es dirigia als assistents a la sessió de presentació: “Cuideu la maleta pedagògica, empreu-la i manteniu-la activa”. El docent afegia que el concepte de bon tracte “va més enllà de parlar d’espais sense violència infantil: un espai segur és aquell que respecta els drets de la infància i promou un ambient protector físic, psicològic i social, incloent-hi l’espai digital”.
En el procés d’investigació per a l’elaboració de la maleta de recursos pedagògics han participat adolescents, joves i educadors del centres d’esplai Joan Suñol, del Grup de Joves Xivarri i del Grup d’Esplai Parroquial (GEP) Vilafranca, els tres federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés, de l’Agrupament Escolta El Carmel (AEIG) de Barcelona, d’ASDE Scouts de Andalucía, de l’Asociación Xuvenil Amanecer d’Ourense (Galícia), així com participants de la Fundación Valsé de Madrid, del projecte Deporte por Refugio de l’entitat Fútbol Más (Sevilla) i del grup escolta San Juan Bosco n. 247 de Jaén.
La LOPIVI
El marc legal de la LOPIVI va entrar en vigor el 2021 i vetlla per fer front a la violència vers la infància i l’adolescència en un sentit ampli, des de la prevenció. La llei implica diversos agents educatius, com ara les famílies. Aquesta acció legislativa es basa en la protecció, la detecció precoç, l’assistència, la reintegració dels drets vulnerats i la recuperació de les víctimes.
En xarxa amb altres agents educatius
La Fundació Pere Tarrés ha informat que darrerament s’ha aprovat un nou projecte per treballar la creació d’entorns protectors en centres de lleure educatiu conjuntament amb les famílies. S’anomena Corresponsabilitat familiar en la creació d’entorns protectors en els centres de lleure educatiu, en el marc de la LOPIVI i es durà a terme durant el 2024, fruit de la mateixa subvenció que la maleta pedagògica. El projecte culminarà amb l’elaboració d’un vídeo i d’una infografia amb l’objectiu de sensibilitzar a les famílies sobre la cultura del bon tracte i la promoció d’entorns segurs.