23.05.19
Durant el 2018, 505.868 persones s’han beneficiat de l'acció educativa i social de la Fundació Pere Tarrés a través dels diferents projectes i activitats, una xifra que suposa que el compromís social i educatiu de la Fundació Pere Tarrés ha arribat a un 6,6% de la població catalana.
El 2018 va ser un any excepcional per a la Fundació Pere Tarrés ja que es va posar punt i final a la commemoració del 60è aniversari amb una trobada a Vilafranca del Penedès de més de 4.000 infants, adolescents i joves dels centres d’esplai federats a la Fundació a través al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans. Una altra fita de 2018 va ser la commemoració dels 125 anys de colònies de vacances a Catalunya amb un acte al Palau de la Generalitat, que va comptar amb la presència del president Quim Torra. Ambdues fites constaten la llarga i consolidada trajectòria del lleure a Catalunya, una de les tres instàncies educatives dels infants i joves al nostre país juntament amb la família i l’escola.
En més de sis dècades l’activitat, compromís social i implicació de la Fundació Pere Tarrés amb la societat no han parat de créixer, com ho demostren les dades de la memòria institucional del 2018. D'aquells inicis a l’entorn de les colònies, la Fundació Pere Tarrés ha evolucionat incorporant nous projectes i línies d'activitat com el suport a l'escola des del menjador escolar, casals d'estiu, activitats extraescolars, gestió d'escoles bressol, programes socioeducatius municipals, inserció laboral, consultoria i recerca, centres socioeducatius i formació ocupacional.
Compromís amb la infància, l’adolescència i la joventut
L’educació en el lleure és un dels pilars perquè els infants puguin viure com a nens i nenes i créixer com a persones. Aquest compromís amb la infància, adolescència i joventut es fa palès a través de l’acció dels centres d’esplai, dels centres socioeducatius, dels programes de suport a l’escola o des dels diferents projectes que es desenvolupen per a l’administració pública adreçats a infants i joves.
Així, durant el 2018, 22.426 infants i joves van participar en alguna de les diferents activitats dels 199 centres d'esplai del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC), sempre acompanyats per un equip de 4.2870 monitors i monitores voluntaris. Una feina d'incalculable valor ja que són joves que dediquen part del seu temps de lleure a educar en valors a infants i adolescents, creant una autèntica escola de ciutadania i de lluita contra l'exclusió social. Precisament, des dels centres socioeducatius es van atendre a 4.033 infants en situació de vulnerabilitat social i a les seves famílies a través de programes de reforç escolar, espais materno-infantils o programes de suport en 26 centres socioeducatius.
L'acció educativa de la Fundació Pere Tarrés també inclou els programes de suport a les escoles com l'espai de menjador escolar, les colònies escolars, les activitats extraescolars o els programes d'educació ambiental que van atendre 34.842 nenes i nens; i a l'etapa dels 0 a 3 anys on la Fundació Pere Tarrés va atendre a 1.836 infants en 24 escoles bressol. Pel que respecta als programes socioeducatius i de noves tecnologies que es desenvolupen en col·laboració amb l'administració pública o altres entitats, durant l'any passat 139.728 persones es van beneficiar de la seva acció.
L'època de l'estiu és quan les famílies necessiten més suport per conciliar la seva vida laboral i familiar. Des de la Fundació Pere Tarrés, i gràcies als més de 60 anys d'experiència que acumula, les activitats d'estiu com les colònies, casals o campaments són una referència en el sector. Durant l'estiu anterior, 33.147 infants i joves van participar en alguna d'aquestes activitats, aprenent en valors i guanyant en autonomia i creixement personal. Per poder desenvolupar aquesta activitat, la Fundació Pere Tarrés compta amb una xarxa de 100 cases de colònies i albergs que van registrar 273.907 estades ja sigui en colònies com en vacances en família o estades de cap de setmana.
Projectes solidaris, ajudant a créixer als infants
La Fundació Pere Tarrés intenta donar més oportunitats als infants en situació de vulnerabilitat social. Sovint, durant el temps de lleure és quan es posen en evidència les desigualtats socials i econòmiques. Gràcies al suport de les administracions, empreses, particulars i a l'empenta de l'Agrupació de Amics de la Fundació Pere Tarrés, l'any 2018 es van poder atendre 8.217 nens i nenes en risc d'exclusió social, concretament:
- 3.768 infants atesos en els 26 centres socioeducatius.
- 417 infants becats en colònies escolars.
- 4.032 infants becats en colònies i casals d'estiu.
La formació, clau per l’acompanyament professional
La Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL compta amb més de 25 anys de trajectòria en els estudis d'Educació Social, que l'avalen com una professió consolidada i amb una ampli reconeixement social. La Facultat ha estat pionera en la posada en marxa d'aquests estudis i està situada en les primeres posicions de nombrosos rànquings universitaris de l'Estat espanyol. Durant el 2018 es van formar 899 estudiants de grau, màsters universitaris i formació de postgrau amb un 88% d'inserció laboral dels seus graduats en Educació Social i Treball Social.
La formació en el lleure, l'acció social i la gestió d'entitats i voluntariat també és un altre dels pilars per contribuir a tenir professionals qualificats. Amb gairebé de 60 anys d'experiència, l'Escola de l'Esplai de la Fundació Pere Tarrés va formar 35.666 alumnes en cursos de lleure i acció social i persones en projectes d'inserció laboral.
Difusió del coneixement en lleure i acció social
Un dels objectius de la Fundació Pere Tarrés es generar i difondre el coneixement útil i generador d’innovació a la societat, les organitzacions i les persones, així com compartir reflexions en l'àmbit de l'educació en el lleure i l'acció social per transformar la societat. Durant el 2018 es van generar 69 projectes de consultoria i estudis, es va acompanyar a 14 doctorands del programa de Doctorat en Ciències de l'Educació i l'Esport i van haver-hi 11 contribucions a congressos científics de recerca de la Facultat.
Tota aquesta acció educativa i social de la Fundació Pere Tarrés ha estat possible gràcies a un equip de 3.234 persones de mitjana en plantilla, amb el suport de 5.145 voluntaris i voluntàries i amb un pressupost de més 52 milions d'euros.
Un acompanyament al llarg de la vida
El compromís de la Fundació Pere Tarrés amb les persones arriba també a la gent gran. Per això, durant el 2018 va desenvolupar diferents projectes que tenen com a objectiu millorar la seva qualitat de vida, reduir la bretxa tecnologia amb les més joves, ampliar els seus coneixements i afavorir les relacions intergeneracionals. Entre els projectes destaca la gestió de 44 casals i espais de gent gran a Barcelona, Mataró, Abrera i Tarragona des d’on es promou l’envelliment actiu a través d’activitats culturals, formatives, de salut i de lleure.