16.03.22
La Fundació Pere Tarrés, en la línia d’oferir una formació més inclusiva, ha adaptat algunes de les seves formacions, com el Certificat de Professionalització de Monitor/a de Lleure, perquè les puguin seguir persones amb dificultats d’audició. En concret, 5 persones sordes participen en aquest curs, que s’imparteix en modalitat virtual des del 15 de febrer.
Les sessions, adreçades a joves en situació d’atur, no són exclusives per a persones sordes. Cada sessió disposa d’una persona intèrpret de llengua de signes que va adaptant tots els continguts que s’hi imparteixen per a aquests 5 alumnes. A més, les activitats inclouen elements visuals per tal d’incorporar aquests alumnes a la dinàmica de grup.
El programa, totalment subvencionat, s’ha engegat des de la Fundació per tal d’incentivar la formació inclusiva i motivar el treball en xarxa i comunitari. L’objectiu del curs té diferents vessants: d’una banda, es persegueix que quan els alumnes amb mancança auditiva es converteixin en monitors i monitores esdevinguin un exemple per als infants i joves sords que participen en activitats d’educació en el lleure; alhora, es pretén demostrar que aquestes dificultats d’audició no suposen un impediment per formar-se en qualsevol àmbit. Finalment, la formació és professionalitzadora en tant que pretén ajudar a la inserció laboral de joves a l’atur gràcies a l’obtenció d’un certificat professional, i també suposa una eina per a la incorporació de col·lectius amb diversitats funcionals auditives al món laboral.
El curs forma alumnes per tal que intervinguin de manera educativa en activitats de lleure infantil i juvenil, capacitant-los per organitzar i avaluar activitats a través de tècniques i recursos d’animació grupal, a més d’educar-los en valors i en l’aprenentatge de mesures de seguretat i prevenció de riscos. La formació combina una part teòrica i una de pràctica. En ambdues parts, els continguts de la formació s’estructuren a partir de quatre mòduls formatius on l’alumnat pot aprendre a coordinar activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil, processos grupals i educatius, l’aprenentatge de tècniques i recursos d’animació en el lleure i una formació complementària.
Els cursos de monitors que ofereix la Fundació estan reglats per la Direcció General de Joventut i són Certificats de Professionalitat, amb titulació oficial expedida pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i vàlids a escala estatal i europea. Aquests cursos acrediten un conjunt de competències per a l’exercici d’una activitat laboral i són una via per incorporar-se al món professional.