10.05.23
El suïcidi juvenil i la necessitat de trencar l’estigma i trobar estratègies de detecció i prevenció de la conducta suïcida en adolescents han centrat avui la 85a edició del Fòrum Social Pere Tarrés. Amb el títol “El suïcidi juvenil, un repte col·lectiu. Què podem aportar des del Tercer Sector”, la jornada ha analitzat les estratègies col·lectives i socials que es poden trobar per tal de prevenir la que és, segons es va comentar ahir, la segona causa de mort entre els joves de 15 a 29 anys.
Ho ha fet a través d’un ventall de mirades diferents sobre la problemàtica, en un debat que ha comptat amb la participació de Francisco Villar, Doctor en Psicologia i especialista en conducta suïcida de menors, Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat i Glòria Iniesta, representant de Salut Mental de Catalunya i formadora de l’Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent, moderats per Elena Requena, professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull.
Durant l’acte s’han analitzat les diverses causes que poden portar a un jove a voler suïcidar-se i el psicòleg Francisco Villar les ha desgranat en quatre factors. En primer lloc -ha dit Villar- perquè els joves senten un “profund dolor”; en segon lloc una “desesperança per no veure cap sortida d’aquest dolor”, en tercer lloc per “la falta de vinculació amb l’altre i veure’s com una càrrega per a la seva pròpia família i l’entorn” i el quart per “tenir accés al suïcidi i no tenir-ne por”.
Els diferents ponents han coincidit a recordar la necessitat dels adolescents i joves a “sentir-se acompanyats i tenir sentit de pertinença” i han fet èmfasi en la “importància del teixit associatiu i d’espais com l’educació en el lleure per crear aquesta vinculació afectiva”.
“Les xarxes socials poden influir en el suïcidi juvenil”
Villar s’ha mostrat molt crític amb les pantalles i l’ús de les noves tecnologies i ha dit que “cal legislar l’accés de les noves tecnologies entre els joves perquè cap adolescent menor de 16 anys hauria de tenir ni mòbil ni xarxes socials”. “Les xarxes socials poden influir en el suïcidi juvenil”, ha assegurat Villar.
Per la seva banda, Glòria Iniesta ha recordat que per cada persona que se suïcida n’hi ha 20 més que ho intenten i que “la conducta suïcida té un gran impacte en les famílies i les comunitats”. Per Iniesta “és imprescindible acompanyar els supervivents del suïcidi” ja que “la conducta suïcida i la mort per suïcidi és encara un gran tabú”.
Per la seva banda, el director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, Joan Vegué, ha apuntat que “l’impacte de la pandèmia ha estat molt rellevant entre la població jove” i ha mencionat que, segons dades de la Generalitat, “entre el 2019 i el 2021 s’han triplicat les actuacions per risc de suïcidi als centres sanitaris i ha augmentat un 25% l’ús dels psicofàrmacs entre els més joves”.
Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el suïcidi és la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya. L’Organització Mundial de la Salut estima que aproximadament 800.000 persones moren cada any a causa del suïcidi, una mort cada 4 segons. I per cada persona que se suïcida, n’hi ha 20 més que ho intenten. La conducta suïcida té un gran impacte en les famílies i les comunitats. S’estima que cada suïcidi afecta 135 persones.
El Fòrum Social Pere Tarrés té més de 15 anys de trajectòria i arriba a la seva 85a edició. Durant aquests 15 anys s’ha consolidat com un espai de reflexió i debat plural en temes d’acció social que reuneix periòdicament representants de l’àmbit social, polític, educatiu, acadèmic, institucional o econòmic.