04.12.17
“Treball, mercat i equitat”, ha estat el títol de la conferència que l’economista Miquel Puig va pronunciar al Fòrum Social Pere Tarrés el passat divendres 1 de desembre, després de la presentació a càrrec del també economista, Jordi Angusto. Després de la presentació i de la benvinguda institucional per part del president de la Fundació Pere Tarrés, Antoni Millet, va ser el moment del parlament de l’economista.
“La societat civil no necessita la tirania”, a afirmar Miquel Puig en l’inici de la seva conferència. Amb aquesta idea va recordar que la ideologia del liberalisme original va ser alliberadora ja que el seu missatge nuclear, un mercat que s’autoregula, va fer innecessària la figura d’un monarca tirà. Malgrat això, Puig va admetre que el liberalisme ha esdevingut una formulació que defensa un mercat “que esclavitza”. I va afegir que no és certa la idea que nega l’existència d’un mercat sense regulació.
Per defensar aquesta idea ha subratllat que els països més equitatius tenen sistemes polítics compromesos amb salaris decents. “Són països que no permeten treballar amb poc salari”. Per ser un país més equitatiu, Puig va assenyalar dues opcions: intervenir en el mercat o esmenar el que el marcat fa. L’economista opta per la primera opció i va posar Suïssa com exemple que prohibeix salaris ínfims o respecta una concertació social sectorial i fa, per exemple, polítiques de formació de l’aturat.
Puig va concretar la seva tesi posant com exemple els serveis d’habitació dels hotels (les kekllys). La seva productivitat és similar arreu, però a Suïssa, el seu salari és tres vegades al d’una kelly d’un petit hotel a Catalunya i aquest és un 50% més alt que el d’una gran cadena hotelera. Puig va afirmar que “si els treballadors cobren poc és perquè els governs volen que cobrin poc” i va afegir que “els sous baixos tenen conseqüències catastròfiques” perquè la contribució del treballador al sosteniment de l’Estat del Benestar baixa notablement i la pobresa que genera ha de ser subvencionada per la resta de la societat. “Els salaris baixos són un dissolvent de l’Estat del Benestar”. Puig va acabar la seva exposició sentenciant que “un dels objectius del món occidental serà combatre la desigualtat”.
Pel Fòrum Social Pere Tarrés de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-GertPöttering; l’Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents. El proper Fòrum Social Pere Tarrés tindrà lloc el 19 de gener amb Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde de l’Ajuntament de Barcelona com a ponent.