29.05.17
“La intervenció en les administracions públiques: entrebanc burocràtic o control social?”, ha estat el títol de la conferència del Fòrum Social Pere Tarrés que va oferir Rosa Vidal, interventora general de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, que va ser presentada per Manel Ros, subdirector general de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
“Els interventors són les autoritats reals del país” ha afirmat Josep Oriol Pujol i Humet, director general de la Fundació Pere Tarrés, que ha explicat que els alcaldes, polítics i fins hi tot el President de la Generalitat, remeten a les entitats socials als interventors. Després d’aquesta benvinguda institucional ha estat el torn de Manel Ros, subdirector general de Joventut que ha fet un repàs a l’extensa trajectòria professional de Vidal, llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i amb formació de postgrau en els àmbits de la hisenda autonòmica i local i la fiscalitat i les finances.
Què fa un interventor?
En la seva intervenció, Rosa Vidal ha reivindicat la funció de l’interventor, a qui molt sovint se’l fa culpable dels entrebancs administratius. Vidal ha defensat la mirada positiva de la burocràcia i ha defensat la intervenció com “un òrgan de control intern que les administracions necessiten pel seu bon govern”. “Els interventors tenen dues funcions, la interventora i el control financer”, ha afirmat Vidal, que ha afegit que la seva tasca “consisteix en garantir la legalitat, economia i eficàcia administrativa”.
“Les dificultats i queixes de la funció interventora són fruit de la falta de coneixement i de la confusió de la nostra tasca” ha manifestat Vidal. El problema, ha explicat, és la complexitat del marc legal on actua l’administració. Un mateix servei social pot prestar-se amb un contracte, un conveni o una subvenció, tres formes jurídiques separades per una línia molt fina. Vidal ha exposat la complexitat de l’heterogeni marc legal. “Hi ha un ventall de figures jurídiques per fer els mateixos serveis”. Una complexitat que s’agreuja si s’acut a recursos del Fons Social Europeu que lògicament afegeix exigències de control.
Després de l’exposició de Vidal va ser el moment del debat, Jordi Nogué de Caritas va subratllar que l’administració fiscalitza la factura però moltes vegades no fiscalitza el servei que paga la factura. Vidal va coincidir en la necessitat de controlar si s’ha complert amb la finalitat compromesa per l’ajut.
Pel Fòrum Social Pere Tarrés de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara els presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-GertPöttering; l’Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents. El proper Fòrum Social Pere Tarrés tindrà lloc el divendres 30 de juny i tindrà com a ponent el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.