29.01.18
“A on apuntem aquest estiu a la nena o al nen?” Aquesta és una pregunta habitual entre moltes famílies a la tornada de Setmana Santa, a només un trimestre perquè s’acabi l’escola i comencin l’estiu. A l’abril les famílies ja tenen al seu abast la major part de propostes de temps de lleure per a l’estiu dels infants i joves: colònies, campaments, rutes i casals. De fet, els casals són una de les activitats més valorades pels pares i mares, que volen oferir als seus fills i filles una educació el més complementària possible i l’estiu és el moment on es poden treballar altres habilitats i aficions diferents del currículum escolar. Però com s’organitzen els casals? Què cal per preparar-los? Quin equip cal per dur-los a terme?
Si bé el final del curs escolar marca, any rere any, el punt de partida de la campanya d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, les activitats que s’hi organitzen són possibles gràcies a una exhaustiva preparació feta amb mesos d’antelació per part de l’equip pedagògic i educatiu amb la finalitat que tots els infants que hi participin gaudeixin com a nens i creixin com a persones.
La festa major
El centre d’interès dels casals d’estiu que es realitzaran aquest 2018 des del departament d’Escola i Lleure de la Fundació Pere Tarrés serà la festa major. La temàtica es va decidir la primera setmana d’octubre de 2017, a nou mesos de l’inici dels casals, per començar la gestació d’aquesta activitat d’estiu.
La festa major és la festa més important de cada barri, poble, vila o ciutat, i commemora un fet important de la seva història i tradició. “El projecte educatiu del casal proposa que cada setmana es treballi un element del seguici popular: els gegants, els diables, el bestiari, el ball de gitanes” afirma Elisa Aiello, coordinadora de projectes pedagògics del departament d’Escola i Lleure de la Fundació Pere Tarrés.
Aquest és el primer any que es proposa un eix d’animació únic per tots els grups d’edat, que s’adaptarà per tal que tots els infants que participin del casal puguin gaudir d’activitats a mida. Cada setmana es donaran a conèixer diferents elements del seguici popular, treballant la cultura, les tradicions i els costums sense passar per alt l’esport, els jocs d’aigua i les excursions. “La festa major és un tema prou ampli que a tothom li toca d’a prop. A tots els infants els agrada alguna cosa de la festa del seu barri, poble o ciutat, des de l’espectacle de gegants, fins a una xocolatada popular passant pel torneig de futbol. És tan ampli que pots encabir-hi activitats diverses” afirma Elisa Aiello.
Casals amb valors
La festa major és l’eix que motiva totes les activitats del casal que estan impregnades dels valors que promovem des de la Fundació Pere Tarrés. Per exemple, els tallers sempre es fan en grup perquè els infants pugin treballar en equip i així aprenguin a col·laborar entre ells. Un altre aspecte que es treballa és l’educació emocional a través de l’espai “Dic la meva” en el cas d’educació infantil i “L’assemblea” en el de primària. Diàriament es parlen i treballen els possibles conflictes que hagin sorgit i de com se senten els infants. A banda d’aquests espais específics per la gestió emocional, també es treballa de forma integral en les activitats de l’eix temàtic.
Una preparació de nou mesos
Des del mes d’octubre de l’any passat, el departament d’Escola i Lleure de la Fundació treballa en dues campanyes, tancant l’estiu de 2017 i treballant ja en els casals del 2018. El projecte pedagògic el tanquen abans d’acabar l’any. I el mes d’abril es posa data per una primera reunió amb les famílies de l’escola, a la que van els coordinadors dels casals. És a finals de maig quan hi ha una segona reunió, a la que ja hi assisteix l’equip educatiu del casal, el director i l’equip de monitors, perquè les famílies els puguin conèixer. En aquest sentit, Elisa Aiello constata la importància de l’equip educatiu del casal, ja que “és que implementa el projecte i qui està sobre el terreny”.
Les inscripcions dels casals s’obren el a mitjans d’abril, tot just després de Setmana Santa. Hi ha un primer període del 17 d’abril al 4 de maig, que és el període anticipat en el que s’ofereix un 5% de descompte. I un segon període, del 5 al 25 de maig, per la resta d’inscripcions. A partir d’aquí, ja es tenen el número d’infants per calcular la ratio de monitores i monitors. En aquest punt entra en acció el departament d’Equips Humans, que ja ha fet una primera ronda d’entrevistes al futur equip d’educadors.
L’equip educatiu, clau de l’èxit dels casals d’estiu
A la Fundació Pere Tarrés disposem d’un bon gruix de monitores i monitores que porten treballant molts anys amb nosaltres i que configuren l’equip base de cadascun dels casals. Aquests equips estan formats per 2 o 3 monitors, referents de primària i infantil, i el director que, a finals de maig principis de juny, adapten el centre d’interès al seu casal. Aiello afirma que “és molt important empoderar a l’equip educador, ja que són ells els que seran presents durant tot el casal”, de fet conclou que “la clau de l’èxit d’un casal d’estiu és el seu equip educatiu”.
Segons Aiello, “La preparació dels casals és una feina molt transversal que implica relació amb molts departaments i seccions de la Fundació Pere Tarrés”. No en va l’equip humà que fa possible que, any rere any, la campanya d’estiu de l’entitat de lleure més gran de Catalunya funcioni esta format per més de quatre mil persones: directors/es i monitors/es de les activitats (tant remunerats com voluntaris), personal de les cases de colònies, l’equip de Comercial, de Recursos Humans, de Comunicació, de Màrqueting, d’Educació Ambiental, d’Escoles, de Formació, del MCECC i del Servei de Colònies de Vacances. Tots ells tenen en comú el tarannà de la fundació Pere Tarrés, un estil d’actuació concretat en l’educació, el compromís, la responsabilitat i l’entusiasme.
Tots ells van fer possible que l’estiu passat, més de 20.000 infants participessin en alguna de les més de 400 activitats que la Fundació va realitzar del 20 de juny al 10 de setembre i que va comptar amb la col·laboració de més de 4.000 monitors i monitores, la majoria voluntaris.