28.09.23
La Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull ha acollit avui la jornada “Noves mirades per a la prevenció de la institucionalització de la infància”, que ha reflexionat al voltant de la necessitat de trobar alternatives a l’acolliment dels infants en situació de vulnerabilitat.
Durant el matí, s’han presentat resultats d’investigacions, així com un nou model d’innovació pedagògica que pretén reduir la institucionalització de la infància i qüestionar el paradigma actual d’acollida a infants en situacions de vulnerabilitat. Unes 90 persones hi han assistit presencialment, i una cinquantena de persones l’han poguda seguir telemàticament.
La jornada ha comptat amb Lucía Losoviz, directora general de Drets de la Infància i l’Adolescència del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, qui ha compartit que “s’està treballant en un procés de desinstitucionalització”, amb la mirada posada en l’informe que revela que actualment hi ha 36.000 infants tutelats a l’Estat espanyol. El 47% d’aquests infants estan acollits en institucions que no acompanyen les seves necessitats. “L’acolliment familiar pot ser una possible solució”, avançava Losoviz. Així doncs, el focus està posat en el disseny de noves formes de prevenció de la institucionalització de la infància i en noves formes de detectar el risc de forma precoç perquè els infants puguin estar en entorns familiars. Afegeix, a més, que els processos de desinstitucionalització no van dirigits exclusivament als infants, sinó també pensant en el futur d’aquests nens i nenes quan esdevinguin adults. “Pensem en les polítiques públiques necessàries per a aquesta finalitat”, ha afegit Losoviz.
El Programa d’Innovació per a la Prevenció de la Institucionalització en la Infància, liderat per la Fundació Pere Tarrés i la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes, ja s’està aplicant de fet en alguns centres socioeducatius de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés. Rafael Ruiz de Gauna, adjunt a la direcció de la Fundació Pere Tarrés i director d’aquesta xarxa, ha aportat les següents dades: “A l’Estat espanyol hi ha 2,6 milions d’infants en situació de pobresa. Estem al tercer país, per la cua, de la Unió Europea”, i afegeix: “Necessitem altres maneres d’abordar el risc d’institucionalització, i més dotació econòmica per poder-hi fer front. Aquesta jornada és una modesta contribució a la desinstitucionalització de la infància”.
El director general de la Coordinadora Estatal de les Plataformes Socials Salesianes, Jesús Javier Llorente, ha centrat la seva intervenció en la veu dels infants, i recorda que ells també han de ser “constructors de la societat”. “Cal una reflexió comunitària, començant per la primera comunitat, la família, i posar en valor els pares i les mares, també”, reflexiona.
Al seu torn, Núria Valls, secretària d'Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat, ha donat a conèixer que a Catalunya 8.561 infants tenen alguna mesura protectora, mentre que el 56,4% d’aquests, és a dir, un total de 4.831 infants, són a un centre residencial.
La doctora de Psicologia i Qualitat de Vida per la Universitat de Girona (UdG) Maria Carmen Montserrat ha posat al centre de la seva conferència el benestar de la infància, així com la seva seguretat i participació: “Em preocupa el mentrestant; com tractem la infància en el període en que viuen situacions temporals, sovint incertes”.
Les professores de la Facultat Pere Tarrés Txus Morata i Maite Marzo han presentat els resultats de la recerca que el projecte de prevenció de la institucionalització ha desenvolupat fins ara a partir d’una anàlisi documental. També han compartit diverses propostes per aplicar un model d’innovació pedagògica creat amb les aportacions d’una vuitantena d’educadors i educadores, que inclou tres perspectives: una part clínica, una altra educativa (amb acompanyament psicoeducatiu als infants) i una tercera comunitària, que integra la família en el procés educatiu dels infants. Algunes de les propostes són la integració dels agents educatius al voltant dels infants, l’increment de l’acompanyament psicològic als infants en situació de vulnerabilitat i la reducció de les ràtios infants-educador/a.
La jornada ha continuat amb la taula rodona Experiències d’intervenció en centres socioeducatius, que ha comptat amb la participació d’Enrique Torres (educador social a la Fundació Don Bosco-Málaga), Laura Pérez (coordinadora del projecte a Sant Vicenç dels Horts - Fundació María Auxiliadora i representant del grup motor) i Yanelys María Afonso (psicòloga de la Fundació Canaria Main a Las Palmas de Gran Canaria).
La taula de debat final, integrada per Alicia Balbás (cap de la Secció de Programes de Serveis al Ciutadà Lineal, a Madrid), María Julia Martínez Llamas (cap del Servei de família i acció comunitària de l’Ajuntament de Léon) i Rebecca Alonso (coordinadora dels centres propis de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés), ha girat al voltant de les aliances amb els agents clau de la comunitat. “Vivim en comunitat, i per tant necessitem treballar en xarxa, no aïlladament”, ha conclòs Balbás.
Finalment, Ruiz de Gauna ha tancat l’acte explicant que més endavant es donaran a conèixer les conclusions del projecte que s’està posant en pràctica actualment en diversos centres socioeducatius d’arreu de l’Estat. L’experiència permetrà detectar si les propostes aplicades generen un impacte positiu per tal de configurar el model final que permeti reduir les situacions d’institucionalització.