Notícies

Els nostres esplais reclamen a les institucions millores pel lleure educatiu

Els nostres esplais reclamen a les institucions millores pel lleure educatiu

27.01.25

Més de 270 responsables de gairebé un centenar de centres d’esplai de Catalunya, Balears, País Valencià i Andorra es van reunir dissabte a l’Institut Barri Besòs de Barcelona en l’Assemblea General Ordinària del nostre Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), la federació d’educació en el lleure amb més anys d’història des dels seus inicis el 1957 i la que coordina més centres d’esplai, uns 200. Durant el transcurs de l’assemblea, els esplais van reivindicar a les institucions i administracions més suport i reconeixement per al lleure educatiu.

Aquesta assemblea és un punt de trobada anual on es debat sobre el futur del lleure educatiu, fent balanç de la tasca social dels centres d’esplai durant l’any anterior. Durant la jornada, es van fixar els nous propòsits de futur, que passen per fer més xarxa amb altres entitats del sector del lleure educatiu, potenciar la inclusió de monitors i monitores amb necessitats especials de suport educatiu (NESE) i continuar treballant per enfortir la cultura i llengua catalana com a eina de cohesió social.

Aquests són alguns dels propòsits que recull el pla d’accions del 2025 del Moviment, que es va aprovar durant l'assemblea, així com el pressupost d’aquest any. També es va validar pel conjunt dels assistents la memòria d’activitats del 2024.

La presidenta del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, Anna Grau, va destacar “la importància del lleure educatiu en una societat complexa com l’actual, i la necessitat de defensa i aposta per part d'institucions i agents polítics”, reivindicava Grau.

La màxima representant del MCECC va afegir que "en un context de crisi de valors global, la joventut té un paper essencial com a agent de canvi, i s'ha de reconèixer, no només davant les urgències o les catàstrofes naturals", i va llançar la reflexió si es té la mateixa consideració pel voluntariat continuat de més de 4.000 joves que cada tarda eduquen infants de manera desinteressada en els centres d'esplai, que per accions puntuals com poden ser les respostes immediates per la DANA al País Valencià, sense menystenir el valor d'aquesta mobilització. "Mes a mes, any a any, nosaltres, estiguem on estiguem, ens aixequem i diem "Marxo, tinc esplai", va dir. En aquest sentit, Grau va lamentar que l'esplai estigui invisibilitat socialment i que no es doni prou valor a la tasca d'educació que, des del lleure, es realitza al llarg de l'any.

En definitiva, la presidenta del Moviment va reconèixer que l’esplai té com a encàrrec contribuir a la formació de persones “que no girin la cara i alcin la veu davant d’actituds masclistes, homòfobes, racistes i xenòfobes, perquè necessitem persones que defensin la diversitat com un element que aporta riquesa a la nostra societat”, va continuar reclamant Grau, qui també ha fet referència als valors ecologistes i col·lectius que caracteritzen les entitats de lleure educatiu: “Hem d’educar perquè la societat comprengui que la llibertat no passa per l’individualisme, i que sense cuidar el nostre planeta no tenim futur”, va compartir.

La Directora General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Clara Quirante, al seu torn, va traslladar dues idees a tots els assistents. En primer lloc, l’agraïment “a la feina que feu tots i totes vosaltres cada dia, especialment a les persones que entomeu el repte del lideratge del Moviment, per la vostra dedicació”. Quirante també va fer un reconeixement a “l’escola de ciutadania que és l’educació en el lleure amb la transmissió de valors com el compromís”.

Entrega de premis a les activitats més innovadores dels esplais

Dissabte també es va fer entrega dels premis InnovAct, el concurs que reconeix les activitats més innovadores pensades pels centres d’esplai. El primer guardó el va guanyar l’esplai Abat Cassià, amb seu a Barcelona, amb la dinàmica Qui soc davant d’un mirall?. En aquesta activitat els infants passegen pel barri de Gràcia amb un mapa de la ciutat comtal per fer una reflexió conduïda per l’equip de monitors i monitores a cada mirall. Entre els temes treballats, com ens percebem, com ens veuen els altres, l’expressió corporal i la millora de la dinàmica grupal.

Segons el públic, l’activitat més innovadora va ser L'arxipèlag de Tsutsuru'k del centre d’esplai L’Albada.