Notícies

“La part més important dels esplais són els monitors i monitores i la feina que fan” Tomeu Rigo Barceló, director de la Delegació de les Illes Balears de la Fundació Pere Tarrés

“La part més important dels esplais són els monitors i monitores i la feina que fan” Tomeu Rigo Barceló, director de la Delegació de les Illes Balears de la Fundació Pere Tarrés

Comparteix la notícia

20.03.17

El Bisbat de Mallorca va demanar la col•laboració de la Fundació Pere Tarrés, amb qui manté vincle i relació des de fa temps, per impulsar els esplais de l’illa. Des de la formalització de la col•laboració 17 esplais ja s’han adherit al MCECC. Entrevistem al director de la delegació de les Illes Balears, Tomeu Rigo Barceló per conèixer els esplais de Mallorca.

Quina és la situació dels esplais de Mallorca?

El GDEM (Grups d’Esplai de Mallorca) té una tradició de 40 anys, malgrat hi ha algun esplai que l’any vinent compleix els 60 anys, on ha tingut diversos processos, com totes les entitats i fundacions, amb moments millors i altres de no tant.  El naixement del GDEM va ser en la dècada dels 70, arran de la creació d’uns 60 esplais pels diferents pobles de Mallorca. Els darrers anys han anat tancant i desapareixent alguns esplais, així com el GDEM ha anat perdent força. Han estat moments complicats per a l’associacionisme juvenil.

Per què els esplais de Mallorca han decidit comptar amb la col•laboració del Moviment d’Esplais Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés?

El Bisbat de Mallorca va voler donar una empenta a la feina i tasca que es feia des d’aquests grups d’infants i joves i va apostar per comptar amb l’àmplia i constatada experiència del MCECC de la Fundació Pere Tarrés per donar-li una empenta i fer reviure tot el que va significar el GDEM en temps anteriors i tornar-li a donar la rellevància que va tenir en l’educació en el lleure de Mallorca.

Per què s’ha dut a terme aquesta col•laboració ara?

Els esplais de Mallorca vivien un moment històric en què necessitaven un impuls important. I el Bisbat va considerar necessari demanar la col•laboració de la Fundació Pere Tarrés, amb qui manté vincle i relació des de fa temps. La formalització de la col•laboració va ser la signatura, el passat novembre, d’un conveni de col•laboració entre el Bisbat de Mallorca i la Fundació a través del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC). A partir d’ara, els esplais de Mallorca es poden anar adherint a l’estructura del MCECC, ara mateix 17 esplais ja s’hi han adherit.

Què suposa la signatura del conveni pels esplais de Mallorca?

El conveni escenifica el renaixement de l’educació en el lleure dins la Diòcesi de Mallorca. El Bisbat, amb l’experiència i el bon fer del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés, pretén donar una mà, ja sigui en l’organització, estructura o metodologia als Esplais de Mallorca, acompanyant-los i ajudant-los en la seva tasca diària i de projecció de futur. Per tant, a partir d’ara els esplais de Mallorca tenen una estructura sòlida on emparar-se.

Quines són les primeres passes conjuntes entre el MCECC de la Fundació Pere Tarrés i el GDEM?

El MCECC ha posat a disposició dels esplais de Mallorca la seva estructura i recursos per ajudar als esplais en tot el que es pugui. La revista Estris, l’ajuda amb el programa Gesplai, la formació dels monitors i monitores, els recursos per a treballar la fe, l’assessorament en general, la participació en les reunions d’equips de territori ...Per a facilitar aquesta tasca el passat 4 de febrer Albert Riu, secretari tècnic del MCECC, va venir a Mallorca per a donar una formació sobre el programa Gesplai, tan útil per als esplais apart de la relació i comunicació que tenim constantment de Mallorca amb el MCECC.

Teniu prevista alguna altra activitat conjunta?

Sí, per primer cop el MCECC ha convidat als esplais de Mallorca a assistir a la trobada de monitors i monitores que tindrà lloc a Berga “A pas valent” el propers 6 i 7 de maig. D’aquesta manera tots els monitors que vulguin podran anar a aquesta trobada, en la que està previst que un miler de joves participin en activitats i dinàmiques per aprendre i compartir les seves vivències com a monitors. Pareix que uns 60 monitors i monitores de Mallorca hi aniran.

Quina és la part més important del projecte?

La part més important dels esplais són els monitors i monitores i la feina que fan; apart de l’oportunitat que es dóna als més petits per tal de tenir un espai per compartir, aprendre i créixer. Cal reconèixer el temps que ells i elles dediquen, de forma voluntària, tots els dissabtes i caps de setmana. És d’admirar com els adolescents dediquen les seves hores a l’educació en el lleure dels més petits. És una cosa que s’ha de valorar i mimar molt. La força de la joventut és una força neta i valenta que s’ha d’encaminar i aprofitar per a la creació d’un món millor.

Que creus que aporta l’esplai als joves?

Diuen que hi ha dos tipus de persones, les que han passat per un esplai i les que no. L’esplai és un lloc on es fan presents els valors més importants per a una persona, com són la llibertat, la solidaritat, el respecte cap als altres i cap a la natura, la sensibilitat envers els problemes que ens envolten, la igualtat entre les persones, el valor de compartir i de gaudir del que la vida ens ofereix. Aquests valors tant són pel monitoratge com pels nins i nines que hi assisteixen. Per ventura hauríem d’aprendre a viure així com es viu dins l’esplai.