Notícies

La International social Week 2019, una perspectiva global de les necessitats socials

La International social Week 2019, una perspectiva global de les necessitats socials

Comparteix la notícia

Etiquetes

26.03.19

De l'11 al 13 de febrer va tenir lloc la International Social Week 2019 a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL. Entrevistem María Tereza Leal, vicedegana de Recerca i Relacions Internacionals de la Facultat per conèixer la trobada.

En què ha consistit la International social Week 2019?

La International Social Week és un esdeveniment internacional en el que professors de diferents universitats imparteixen conferències sobre àrees de recerca i/o docència.

Les conferències es realitzen al matí en el marc de les assignatures dels nostres Graus en Educació Social i Treball Social. Es presenten diferents perspectives en temes d’actualitat com la immigració i l'atenció a persones vulnerables. A la tarda vam acompanyar els professors internacionals en visites a entitats socials amb l'objectiu d'oferir-los una visió de les accions que es porten a terme al país.

Aquest any hem visitat el centre socioeducatiu Poblenou de la Fundació Pere Tarrés i el projecte Paidós desenvolupat per Càritas i amb qui també col·laborem. Els participants van sortir impressionats del model d’intervenció, la connexió amb el territori, la centralitat dels nens i les nenes en els processos d'Intervenció i el protagonismes que es donava a les famílies en els processos d'acompanyament.

A més de les conferències i les visites, s’ha realitzat una sessió de networking en què es van presentar les línies de treball i els projectes del grup de recerca de la Facultat - el GIAS (Grup d'Innovació i Anàlisi Social).

Quin és el perfil dels docents que assisteixen a la Internacional Social Week?

En bona part són professors d'universitats que ofereixen graus similars als nostres en l’àmbit de les ciències socials i de l’educació. La formació dels participants és diversa, i per aquest motiu, molt interessant, ja que cadascú aporta una visió diferent als problemes socials. En aquesta edició hi han participat 18 professors amb formació en treball social, antropologia, geografia, professors d’educació primària i pedagogs, entre d’altres.

Els professors provenen de països com Finlàndia, Dinamarca, Bèlgica, República Txeca, França i Estats Units. També s’han ofert conferències impartides per professionals d'agències internacionals, com la que ens va oferir Alessandra Aula, secretaria general de l'International Catholic Child Bureau (BICE), una xarxa internacional al servei de la dignitat i els drets de la infància.

Quin és el valor de compartir aquests dies amb professionals de l'acció social de tot el món?

L'esdeveniment és una gran oportunitat per conèixer perspectives internacionals en el camp social i fer contactes amb docents d'altres universitats per explorar possibles col·laboracions internacionals. Per els nostres estudiants és una oportunitat de conèixer els debats de l’àmbit internacional sobre els temes que s’aborden a la seva formació.

Cal esmentar que la realització d'aquest tipus d'esdeveniment - Internacional Week - es bastant comú en l’àmbit europeu, atès que el programa Erasmus permet finançar l'estada i els viatges dels conferenciants. Això genera grans oportunitats d'intercanvi universitari, ja que els professors que han assistit a la nostra setmana internacional esperen que els nostres professors els visitin, ja sigui per participar de setmanes similars o per conèixer els seus centres utilitzant altres formats de mobilitat Erasmus.

Quins han Estat els temes tractats en les exposicions de la International Social Week?

El tema de la International Social Week 2019 va ser sobre les bones pràctiques i els reptes actuals en Treball Social i Educació Social (Social education and social work: best practices and current challenges). Les conferències van tractar un ampli ventall de temes com l'atenció als immigrants i als refugiats en diferents països europeus, l'atenció a col·lectius vulnerables, l'exclusió social, el model de benestar, la solidaritat a les ciutats i les possibilitats d'usos de dades (big data/small data) en el treball social entre altres temàtiques.

Quina és la dimensió internacional de Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL?

La nostra Facultat pertany a l’Associació Europea d’Escoles de Treball Social (EASSW - European Association of Social Work Schools) i col·labora amb diferents universitats europees a través del programa Erasmus.

També participem a l'aliança Aristos Campus Mundus, una agregació estratègica de tres universitats estatals - la Universitat de Deusto, la Universitat Pontifícia Comillas i la Universitat Ramon Llull amb universitats americanes com el Boston College, Fordham University i Georgetown University.

Col·laborem amb universitats de països d'Amèrica Llatina com Argentina, Uruguai, Xile, Colòmbia i Equador, entre d'altres, en temes de recerca i / o intercanvi d'estudiants. A aquesta xarxa universitària se suma la col·laboració amb entitats socials de diferents països en l'àmbit de cooperació internacional, en les que els nostres estudiants de grau i de màster poden realitzar les seves pràctiques.

Per què és important formar part d'aquestes xarxes internacionals?

En Treball Social i Educació Social formem professionals capaços de donar resposta a necessitats socials. La immigració, l'exclusió social, la iniquitat, les desigualtats, la vulnerabilitat, tot això són temes globals. Les xarxes internacionals augmenten la nostra capacitat de formar i donar resposta a aquests problemes, ja que afegeixen perspectiva tant a l’entesa com a les formes d'enfrontament de situacions tan complexes. Ens permet accedir a investigacions, metodologies, publicacions i a grups de treball en els temes que ens ocupen. Les xarxes augmenten la nostra capacitat de vocalització en fòrums socials i polítics, enforteixen la nostra investigació i enriqueixen la nostra docència.

International Social Week 2019