28.11.16
Hem parlat amb Jordi da Silva, 29 anys, qui després de graduar-se en Educació Infantil, va treballar uns mesos com a dinamitzador sociocultural amb infants. Allà, una companya de feina li va parlar de l’Educació Social i li va insistir en estudiar aquesta professió. Per curiositat, va investigar i llegir de què anava i va decidir matricular-se a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL. L’any passat es va graduar i va ser premiat com a millor expedient de grau en Educació Social de la promoció 2015-2016. Aquest any també seguirà estudiant a la Facultat el Màster en Models i Estratègies d’Acció Social i Educativa en la Infància i l’Adolescència. Estudis que compaginarà amb la feina d’educador social al Centre Socioeducatiu Fundació Albert, engegat amb la col·laboració, assessorament i gestió des de l´àrea de Programes d´Acció Social de la Fundació Pere Tarrés. El projecte està gestionat per la Míriam Sanjosé. De fet, li agradaria fer el projecte de final de màster del centre socioeducatiu on treballa.
Fundació Pere Tarrés (FPT). Perquè vas decidir estudiar Educació Social després d’haver estudiat Educació Infantil?
Jordi da Silva (JdS). Després d’estudiar Educació Infantil vaig treballar a algunes escoles d’Andorra, tot i que tenia al cap venir a Barcelona, on vaig poder venir a través d’un pla d’ocupació. Allà vaig conèixer a la meva cap, pedagoga de professió, que va estar un any dient-me que havia d’estudiar educació social. Tant era la seva insistència que vaig investigar què era l’educació social, perquè no coneixia la professió. De fet sentia que l’educació infantil se’m quedava petita ja que a mi m’agrada compaginar la intervenció amb els infants amb el treball amb famílies i sentia que no podia fer-ho amb l’educació infantil. Després de llegir, informar-me’n vaig veure que amb educació social sí que em permetria el treball amb la família i l’entorn i vaig decidir començar a estudiar Educació Social a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés URL. Ara l’educació social és la meva passió i la meva vocació.
FPT. Què t’ha aportat estudiar el Grau en Educació Social?
JdS. Estudiar Educació Social ha estat com posar-me ulleres. Vaig arribar a la universitat amb la meva visió del món i conforme van anar passant els anys a la Facultat cada professor, cada company em van anar aportant la seva visió i experiència i vaig acabar amb unes ulleres diferents. Ara em faig més preguntes del perquè de les coses i intentes profunditzar una mica més. I no només m’ho aplico a la meva feina, sinó també a la meva vida personal.
FPT. En quins àmbits educatius desenvolupeu la vostra tasca des del Centre Socioeducatiu Fundació Albert?
JdS. L’eix més important del projecte és l’àmbit de reforç escolar, però també treballem el lleure. En aquest sentit hem establert la interculturalitat com a centre d’interès ja que atenem a infants d’Amèrica Llatina, Marroc, Pakistan, la Xina. Hem preparat activitats perquè puguin conèixer les llengües i les cultures pròpies de cada lloc. També tenim pensat treballar amb les famílies i que els pares i mares puguin venir a explicar-nos les tradicions del seu país d’origen.
FPT. Quin és el perfil dels infants que venen al centre?
JdS. Atenem a més de quaranta infants, la majoria dels quals tenen entre 8-9 anys en avall. El plantejament era atendre també a infants més grans, però la demanda que ens arriba és una altra, un altre exemple de que el projecte és viu i que ens adaptem a la realitat del barri. Tenim molta demanda d’infants de 6-8 anys que necessiten competències bàsiques de lecto-escriptura.
FPT. Com articuleu la vostra tasca socioeducativa al centre amb les famílies dels infants?
JdS. L’articulació és complicada. Tot i que amb moltes de les famílies tenim la coordinació amb els Serveis socials, hi ha un problema de conciliació familiar. Ens trobem que molts progenitors estan treballant durant l’horari del centre. Tot i això, tenim molt clar que els volem incorporar a les dinàmiques del centre però és una tasca que requereix molt temps i molta pedagogia. L’espai familiar és un lloc que ens ajuda ja que és dissabte el matí, però també els volem implicar en algunes dinàmiques del centre per aconseguir així que s’involucrin amb l’educació dels seus fills.
FPT. Com és una tarda al Centre Socioeducatiu Albert?
JdS. A les quatre arriba tot l’equip educatiu i estem una estona en la que posem en comú tota la informació que ens pot arribar de Serveis Socials. Després d’aquesta estona conjunta planifiquem i preparem el material per les activitats fins a les cinc. De les cinc a dos quarts de sis rebem els infants, ja que alguns acaben l’escola a dos quarts de cinc i altres a les cinc. Aquesta estona és el moment per berenar. Ara estem treballant perquè tots els infants portin berenar per fomentar la responsabilitat dels pares. De moment no fem cap recomanació dietètica però estem fent registres del que porten per poder treballar bons hàbits alimentaris més endavant. Ara l’objectiu és més bàsic, que tots portin berenar. A dos quarts de sis comença el reforç. Les taules del reforç estan organitzades de manera que els infants es puguin ajudar entre ells per si en algun moment nosaltres no podem estar per ells. Passada una hora, a dos quarts de set, comencem a fer una activitat més de lleure i/o relaxació. Cap a les set passem a fer El Cercle de la Paraula.
FPT. Ens pots explicar en què consisteix El Cercle de la Paraula?
JdS. L’activitat consisteix en que els infants comparteixin les seves vivències, sempre de forma voluntària, asseguts en rotllana i respectant el torn de paraula. Aquesta activitat ens permet treballar l’educació emocional i després d’una formació amb la Cooperativa Fil a l’Agulla, vam veure-ho clar. A través de l’activitat l’infant pot treballar les seves emocions i aprendre a estar amb l’emoció de l’altre. Si un infant es posa a plorar els altres han de respectar-ho i esperar, han d’aprendre a aguantar les emocions “negatives”. Hem vist que culturalment s’accepten les emocions positives però es defuig de les negatives i amb aquesta activitat volem que es naturalitzin.
FPT. Seguint amb les emocions dels infants. Ens pots explicar algun cas de millora que hagis vist en aquests pocs mesos de funcionament del centre?
JdS. Tenim el cas de dos infants, una nena i un nen de 6 anys, als que els pares van portar al centre dient-nos que a l’escola només es relacionaven entre ells i que no parlaven amb ningú més. Durant les primeres dues setmanes ens va costar molt la relació, el vincle, amb ells. Però un dia al Cercle de la Paraula la nena va intervenir, no tenia res a veure amb el que estàvem parlant, però ja va dir alguna cosa. Va ser un petit progrés. Des de fa una setmana la nena no para de parlar i ens va dir una frase que ens va capgirar a tots: “Estic molt trista perquè avui els meus companys estan molt nerviosos i això m’ha posat trista”. Ha estat capaç d’expressar els seus sentiments. La seva mare està molt contenta amb aquesta transformació.
FPT. Quina vols que sigui l’evolució del Centre en aquest primer any de posada en marxa?JdS. Per començar m’agradaria que el centre arribés a la seva màxima capacitat. Ara mateix tenim més de quaranta infants però podem atendre’n fins a uns cent. I una altra cosa, és acabar de quallar la coordinació amb l’escola, a través del professor de referència, perquè no tenir-la ens complica molt la tasca a l’hora de fer reforç escolar.
Centre Socioeducatiu Fundació Albert
Els infants en situació vulnerable del districte de Ciutat Vella (Barcelona) disposen d’un nou projecte engegat per la Fundació Albert amb la col·laboració i assessorament de la Fundació Pere Tarrés. A finals de juny es va inaugurar el nou equipament que compta amb una ludoteca, un espai familiar, un centre socioeducatiu i un espai que acull el Projecte Paidós (Càritas).
La inauguració de l’equipament, el passat 22 de juny, ha estat la culminació del treball conjunt entre la Fundació Albert Espelt i la Fundació Pere Tarrés al llarg del curs 2015-2016 per la posada en marxa del projecte, que atendrà infants en situació vulnerable del districte de Ciutat Vella. L’equipament ha començat la seva activitat amb el casal d’estiu, que a través de la col·laboració de la Fundació Pere Tarrés i el seu equip de monitors/es, atendrà uns 30 infants durant el mes de juliol i agost. La Fundació també serà la responsable de la ludoteca, un espai de joc i familiar on s’atendran a una vintena d’infants. A més, l’extensa experiència en l’àmbit educatiu i social de la Fundació ha estat clau per organitzar i liderar el centre socioeducatiu del nou equipament que atendrà el reforç escolar i el lleure d’una trentena d’infants durant les tardes del curs escolar a partir del setembre de 2016.
La Fundación Albert és una entitat que té per objecte la protecció i atenció als infants, joves i persones en situació de pobresa, dificultat i risc d´exclusió social, amb l´objectiu de fomentar la igualtat d´oportunitats per aquestes persones.