16.03.18
Els infants, adolescents i joves conviuen amb naturalitat amb la tecnologia. Saben on buscar allò que els interessa ja siguin noves aplicacions, música, programes o recursos. Però molts d’ells i elles no es paren a pensar què hi ha darrera de la tecnologia o quines aplicacions pot tenir.
Aquest estiu, Sónar i la Fundació Pere Tarrés organitzen conjuntament un campus amb l’objectiu que els i les participants experimentin amb la tecnologia aplicada a la música electrònica, les arts visuals i la creativitat.
Entrevistem a Anna Blázquez, cap d’Acció digital de la Fundació Pere Tarrés, perquè ens expliqui com serà aquest campus.
Què és el Sónar Campus?
Sónar Campus és el primer campus d’estiu en innovació tecnològica i artística per a joves entre 14 i 17 anys i que sorgeix a patir de la col·laboració de dues entitats capdavanteres en els seus respectius sectors: SÓNAR, en música avançada, creativitat i tecnologia; i la Fundació Pere Tarrés, com a entitat d’educació en el lleure.
L’objectiu d’aquest campus és fer viure als i les participants dues setmanes intensives on descobriran noves professions de futur, construiran entorns interactius i experimentaran amb la tecnologia aplicada a la música electrònica i les arts visuals. Es tracta d’una oportunitat única on els professionals de l’art i la música avançada que han passat pel festival SÓNAR acompanyaran als i les joves en el seu procés d’aprenentatge, mitjançant xerrades motivacionals i workshops.
Com està estructurat el Campus?
Sónar Campus s’estructura en dues setmanes, totalment independents i alhora complementàries. És a dir, els i les joves podran escollir participar en una o en les dues setmanes.
Alhora, cada setmana està configurada en tres mòduls. El primer, anomenat GET INSPIRED! Xerrada inspiracional a través de la qual els i les joves coneixeran la vida professional d'una persona relacionada amb la tecnologia i la creativitat. Volem que sigui un element motivacional perquè comencin a pensar en el seu futur professional i com la tecnologia, la programació, la creativitat es pot donar en diferents camps professionals i en moments molt diversos.
El segon mòdul és el central de la setmana, l'hem anomenat MARKERSPACE. Serà un espai de creació i experimentació on es produiran obres artístiques, visuals i sonores, guiades de la mà de professionals que han passat pel Festival Sónar. Són workshops (tallers) pensants per introduir aquells i aquelles joves que, sense coneixements previs, tinguin interès en experimentar com es fan les creacions audiovisuals i la música electrònica en els festivals de música i d’arts visuals.
Les aplicacions que es faran servir són de codi obert perquè es pugui continuar practicant a casa sense la necessitat d’invertir en un programa específic. Els coneixements de programació s’aniran adquirint al llarg del Campus. Es parteix d’un nivell zero i s’anirà avançant en funció del grup. Per tant, no són necessaris coneixements de programació o similars.
I per últim, el tercer mòdul o DEMO DAY es farà el divendres de cada setmana i es mostraran les obres artístiques i sonores, i instruments electrònics creats per les i els participants. L’accés és lliure per a tothom qui vulgui gaudir d’unes hores de música i imatges experimentals.
Com sorgeix aquesta col·laboració?
L'any passat es va fer una prova pilot de Campus dins un projecte que té la Fundació Pere Tarrés que es diu #ARTISTEM, on es vol apropar la tecnologia, enginyeria, les matemàtiques i les ciències a través de l'art. En concret es va centrar en la creació de música electrònica. Els resultats que vam obtenir per part dels i les participants van ser tan positius que vàrem pensar en donar continuïtat a aquest Campus i anar a buscar la col·laboració dels més experts en el camp de la música avançada, la tecnologia i la creativitat de Barcelona. Sónar, per la seva banda, va trobar una proposta interessant i una oportunitat de col·laborar amb la Fundació Pere Tarrés que aportava el complement necessari basat en l'experiència d'organitzar activitats d'estiu per a joves.
Amb què es trobaran els i les joves que hi participin?
Trobaran un equip de persones professionals tant del món de la música, l'art digital, la programació, la tecnologia i l'educació que han passat pel festival Sónar molt entusiasmades i disposades a acompanyar als i les joves en el seu procés d'aprenentatge, tinguin el nivell que tinguin.
Cal tenir coneixements previs per poder fer aquest campus?
Els coneixements previs no són necessaris. Es vol donar una oportunitat perquè experimentin a tots els i les participants. És un moment on provar, equivocar-se i tornar a provar per aprendre. Els coneixements de programació s'aniran adquirint al llarg del Campus. Es parteix d'un nivell zero i s'anirà avançant en funció del grup.
La tecnologia fa por als joves?
Els i les joves són molt intuïtius i resolutius quan tenen tecnologia al davant. Quan necessiten fer servir una determinada tecnologia, la majoria d'ells, busquen recursos ja sigui entre els seus col·legues o en la xarxa per arribar el seu objectiu. No obstant això, hi ha vegades que tenen una visió parcial de l'ús de la tecnologia i sobretot, de les mesures de seguretat i les responsabilitats que tenen com a ciutadans i ciutadanes digitals. Per això, en certs moments cal que els acompanyin professionals del sector, perquè els obrin la ment i vegin altres possibilitats de l'ús de la tecnologia i en facin un bon ús d'aquesta.
Com podem apropar els projectes tecnològics a aquells joves que creuen que són coses molt complicades?
En el nostre cas el focus d'atenció no és la programació en sí sinó provocar un efecte WOW mitjançant una experiència artística, ja sigui la música o les arts visuals digitals. En el moment que comprenen que l'art digital està al seu abast i que poden ser creadors i creadores és quan comença aquesta curiositat per voler saber com s'ha desenvolupat. A través del projecte ARTISTEM i en concret, del SÓNAR Campus el que pretenem és primer que se sentin còmodes i gaudeixin amb el que estan escoltant o mirant, i després comprenguin com està creat. Quan es fiquen en programació no ho fan davant una pàgina en blanc, sinó davant un codi ja creat i comencen a modificar petites variants. Això els permet anar veient, de mica en mica, petits canvis en la seva obra que van incrementant a partir del seu interès fins arribar a ser capaços de programar.