21.02.24
El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés ha dissenyat un pla d’accions per al 2024 amb la promoció de la llengua i cultura catalanes com a eix principal, després que es fessin públiques les conclusions de l’estudi El català al cau i l’esplai, realitzat per les entitats educatives del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i Plataforma per la Llengua.
L’estudi, centrat en l’educació en el lleure de base voluntària i comunitària a Catalunya, feia palès el predomini de la llengua catalana a les converses a l’esplai i al cau amb un 70%, vers el 30% en castellà. Segons les seves conclusions, entre els infants, la llengua més utilitzada és igualment el català, amb un 53,9%, nens i nenes que cap als seus monitors (als centres d’esplai) i als seus caps (als caus) es dirigeixen en un 73,2% en català. En la direcció inversa, els monitors i caps parlen en un 77,4% als infants en català, i l’idioma més estès a les converses entre els equips educatius és el català, també. De fet, el rol dels monitors i caps és cabdal a l’hora d’establir quina serà la llengua en la qual el grup articularà el seu discurs. Responent a criteris geogràfics, l’estudi conclou que la tendència a fer servir la llengua castellana és als municipis més grans, concretament aquells que tenen una població d’entre 70.000 i 250.000 habitants.
Tot i les dades favorables, el MCECC considera que encara hi ha molta feina a fer per incrementar l’ús social de la llengua en els espais de lleure. Per això, amb el propòsit explícit de continuar potenciant el català com a llengua majoritària, els centres d’esplai federats a la Fundació Pere Tarrés han prioritzat el treball per a l’ús del català com a eix principal del pla d’accions anual, que es va aprovar a la darrera Assemblea General Ordinària.
Per fer-ho, actualment s’està treballant en la difusió de recursos i formacions del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL), així com en el voluntariat de parelles lingüístiques. A més, el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) difondrà als centres d’esplai diversos materials que recolliran vocabulari i expressions populars i genuïnes mitjançant les xarxes socials de la federació d’esplais. També té previst publicar a la revista Estris, la publicació de referència sobre el lleure que edita el MCECC, diverses activitats pedagògiques sobre aquesta qüestió per tal de sensibilitzar els infants i joves sobre la importància de l’ús del català. Una altra de les línies d’acció és incorporar cançons populars catalanes al cançoner del moviment d’esplais, és a dir, al llistat de cançons que s’utilitzen en les activitats de lleure.
La cultura catalana popular, present a la TrocaJove
D’altra banda, el català i la cultura popular seran també els eixos centrals de la TrocaJove, un esdeveniment lúdic i formatiu anual per a adolescents i joves que organitza el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés i en el qual participen prop de 1.300 adolescents i joves. Aquest esdeveniment oferirà durant tot un cap de setmana espais dinamitzats d’educació en el lleure que giraran entorn els valors de la identitat i la llengua catalanes. Es tracta d’una de les grans trobades en les quals els centres d’esplai federats al MCECC poden participar-hi. Enguany, el 9 i 10 de març, Amposta acollirà la TrocaJove sota el lema Trocats del bolet.
Al seu torn, la jornada de monitors i monitores del pròxim 25 de maig, dirigida a tots els equips pedagògics dels centres d’esplai de la Fundació Pere Tarrés, oferirà jornades formatives amb la llengua catalana com a contingut principal, potenciant-ne l’ús i el treball directe amb els monitors i monitores.
Una línia de treball sempre present
Per a la Fundació Pere Tarrés i els seus centres d’esplai la catalanitat és un dels valors inherents i, conseqüentment, la promoció del català és una constant en tots els espais de lleure educatiu que coordina l’entitat.
El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans ja va iniciar el 2021 un debat per abordar com exterioritzar, com a col·lectiu, la identitat catalana atenent les diverses sensibilitats territorials. A inicis del 2023 es va publicar una edició de la revista Estris sobre cultura i llengua catalanes (estris.cat/revista-estris/tots-numeros/revistaestris247) que reflexionava sobre la manera de reforçar l’ús del català en les activitats de lleure educatiu, es va fer èmfasi en el foment de la música en català a les trobades organitzades des del MCECC i es va iniciar un procés de sensibilització i conscienciació per a la dinàmica interna de treball que garantís diversitat dialectal a les xarxes socials del Moviment.