01.07.22
Les polítiques orientades a aconseguir un creixement inclusiu han estat els principals eixos que han centrat la conferència del Ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, al Fòrum Social Pere Tarrés. Amb aquest acte, el Ministre Escrivá inaugura la represa del format habitual de dinar-conferència del Fòrum Social Pere Tarrés que des de fa 15 anys s’ha consolidat com un espai de trobada i reflexió del sector social a Catalunya.
Escrivá ha exposat els objectius de la seva política econòmica, que ha combinat el creixement sostingut amb un creixement inclusiu, que implica la reducció de desequilibris macroeconòmics, socials i territorials. “Un creixement sostenible no és compatible amb deixar segments de la població exclosa”. El Ministre ha centrat en 4 pilars les reformes de la política d’inclusió: reforma laboral, modernització del sistema de pensions, ingrés mínim vital i política migratòria.
Quant a la reforma laboral, el Ministre ha assegurat que s’ha “demostrat que es podia crear un mercat de treball que funciona sense precarietat i amb un percentatge molt alt de seguretat i impacte de gènere i sobre els joves”. També ha destacat que "s'ha d'invertir més en capital humà. L'altre cercle viciós és la precarietat salarial. Els alts salaris aporten innovació i, amb això és el que hem de competir amb els altres països", ha defensat el Ministre. Pel que fa referència al sistema de pensions, Escrivá ha considerat fonamental “proporcionar vies de revalorització de les pensions en línia amb l’increment de preus”.
El Ministre ha reconegut que Espanya té un problema de desigualtat de renda, especialment en la pobresa severa, perquè “les polítiques públiques són insuficients i estan mal dissenyades”. Per això, ha valorat com a essencial l’ingrés mínim vital: “Una prestació estructural pensada per a aquells que estan en la trampa de pobresa”. Es tracta d’un conjunt de polítiques orientades a aconseguir la inclusió com ara el complement d’ajuda a la infància orientat a la pobresa infantil, itineraris d’inclusió, incentius a l’ocupació, un segell social i un registre de mediadors perquè les entitats del Tercer Sector puguin certificar situacions de vulnerabilitat.
Finalment, el Ministre d’Inclusió s’ha estès sobre la política migratòria explicant la voluntat de reformar el reglament d’estrangeria per adaptar-lo a les noves realitats socials i econòmiques. Entre d’altres mesures, Escrivá ha explicat que es pretén facilitar la incorporació al mercat de treball de persones que ja es troben vivint a Espanya amb l’objectiu de lluitar contra l’economia submergida o reforçar les vies de migració laboral regular facilitant la contractació de treballadors a l’estranger. En aquest sentit, Escrivá ha assegurat que “la reforma migratòria ha reduït la vulnerabilitat dels menors no acompanyats i ex-tutelats”.
Les víctimes dels tràgics fets que van tenir lloc a la frontera de Melilla el passat cap de setmana han centrat gran part de les preguntes del col·loqui posterior. El Ministre ha demanat màxima sensibilitat per gestionar un tema tan complex i un episodi tan dramàtic que s’està investigant.
El Ministre Escrivá ha estat el darrer convidat del Fòrum Social Pere Tarrés que al llarg de 15 anys s’ha consolidat com un espai de trobada i reflexió del sector social per al qual han passat personalitats del món de la política, la societat civil i l’acadèmia.