Notícies

“El lleure educatiu és part de la nostra identitat”

“El lleure educatiu és part de la nostra identitat”

Comparteix la notícia

Etiquetes

Monitors  

27.01.24

Més de 300 responsables de més de 100 centres i clubs d’esplai de Catalunya, Balears, País Valencià i Andorra s’han reunit avui al Col·legi Maristes de Girona en l’Assemblea General Ordinària del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés.

A l’assemblea, a més de fer balanç de la tasca dels centres i clubs d’esplai durant el 2023, s’han fixat els nous objectius de futur en un moment de cronificació de crisis socials i econòmiques. S’ha aprovat la memòria d’activitats del 2023, i durant la jornada s’han aprovat també el pressupost i el pla d’accions del 2024. De fet, en l’acte s’han explicat alguns projectes fets el 2023 per incidir en la promoció de la llengua catalana i l’abordament de la crisi climàtica.

En aquesta línia, la presidenta del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, Anna Grau, ha destacat que “tot i que la nostra tasca sovint passa inadvertida, continuem reivindicant-la perquè hi creiem”. Grau ha remarcat els beneficis que aporta el lleure educatiu als infants, i ha transmès que el lleure educatiu “és part de la nostra identitat. Volem lluitar contra les injustícies que es produeixen, que són moltes, i per a això ens cal un reconeixement clar per part de les institucions polítiques i educatives”, ha reivindicat Grau.

La presidenta del MCECC ha recordat la capacitat transformadora que tenen els centres d’esplai i el poder d’influència dels monitors i monitores sobre els valors de les noves generacions. “Sigueu somiadors: no feu allò de sempre perquè sempre s’hagi fet”, ha finalitzat Grau, mentre es dirigia a la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Núria Valls, per demanar “acompanyament i lideratge”.

Per la seva banda, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya ha emfatitzat que els centres d’espai “són imprescindibles”. Ha expressat el treball que s’està duent a terme per a l’estratègia del reconeixement del lleure educatiu: “Hi haurà una exposició sobre la història del moviment de lleure: què ha significat i quina prospectiva de futur hi ha.”, ha donat a conèixer Valls, qui afegia que la voluntat de l’estratègia és enfortir les entitats: “Augmentarem els recursos perquè més infants, adolescents i joves puguin gaudir dels valors del lleure, perquè és un espai educatiu imprescindible per transformar la societat. La voluntat és universalitzar l’educació en el lleure amb una intenció inclusiva per a una societat ecològica i més justa”, ha conclòs Valls.

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha compartit amb els assistents “que aquesta assemblea servirà per enfortir els vincles entre els centres d’esplai i la demarcació”. Ha afegit: “Som conscients que amb la vostra tasca contribuïu a la justícia social, i sabem que ho hi ha societat sense comunitat”. Salellas ha continuat la seva intervenció emfatitzant que el lleure és “un pilar fonamental per a la presència de la llengua catalana. Us vull demanar que no deixeu de fer la vostra tasca”, ha dirigit Salellas als monitors.

El vicepresident del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Carlos Cañas, ha centrat el seu parlament en la crisi climàtica, la qual “posa en risc la realització dels campaments. Un dels reptes que tenim és abordar aquesta crisi, i també l’ús de la llengua catalana a les entitats de lleure. Sabem, però, que als centres d’esplai i als caus es parla un percentatge de llengua catalana més elevat que a altres entorns”, ha celebrat Cañas.

Entrega de premis a les iniciatives més innovadores

D’altra banda, avui també s’ha fet entrega dels premis InnovAct, el concurs que premia les activitats més innovadores realitzades durant l’any pels centres d’esplai. Els projectes La Copa de les Cases, del Centre d’Esplai Casal Santa Maria del Jaire, Caçacastanyes del Centre d’Esplai Josepets i Eco-Capra-ho del Centre d’Esplai Lluís Maria Chanut han estat els tres premiats d’aquesta cinquena edició. L’activitat més innovadora segons el públic ha estat Uh! Oh! No tinc por! del Centre d’Esplai L’Esquirol.

En l’acte d’entrega dels premis hi ha participat la directora general de Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Rut Ribas.

El MCECC teixeix xarxa amb les comarques gironines

Els 20 centres d’esplai del MCECC a les comarques gironines, agrupats dins la Fundació Esplai Girona - Mare de Déu del Mont, acompanyen uns 1.500 infants i joves que cada cap de setmana realitzen activitats educatives i de lleure, promovent activitats interiors i a l’aire lliure, així com excursions. Tot plegat, amb un sentit pedagògic i amb valors humanistes.

Una de les voluntats del MCECC, com a federació que agrupa centres d’esplai, és teixir xarxa associativa amb les entitats de Girona. És per aquest motiu que el MCECC ha posat a disposició dels assistents a l’Assemblea un espai de venda de marxandatge (que ha inclòs llibres especialitzats en educació en el lleure, dessuadores, samarretes, records d’altres trobades...) que destina els beneficis econòmics als projectes solidaris de Càritas Girona. De fet, avui, dia en què Càritas Girona celebra el seu cinquè aniversari, durant l’Assemblea, l’entitat ha explicat alguns dels seus projectes solidaris: la revista Trenats, el Club del Ganxo (un espai centrat a fer ganxet), i la seva acció amb les persones sense llar.

Al seu torn, joves del centre d’esplai parroquial La Petjada, del municipi de Riudellots de la Selva, han participat activament a l’acte públic de l’Assemblea. Els joves han explicat com és de positiva la seva experiència fent esplai a les comarques gironines.