06.04.22
Amb les cicatrius de la crisi econòmica del 2008 encara obertes, el país ha viscut les conseqüències socials d’una pandèmia i recentment, quan comencem a imaginar un futur de recuperació, la guerra a Ucraïna ha dibuixat un nou panorama de crisi. Una sèrie de crisis successives contra les quals no valen els remeis del passat i que cal afrontar amb “transformacions del model productiu”, segons ha receptat aquest matí el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, durant el 80è Fòrum Social Pere Tarrés. Unes transformacions en les quals l’economia social i el tercer sector tenen un paper decisiu: “La resposta que es va donar a la crisi del 2008 l’únic que va fer va ser agreujar totes les cicatrius socials i va consolidar les desigualtats. Ara no ens podem quedar només amb cures pal·liatives. Si volem posar les persones al centre hem de transformar el model públic i de producció”. I en aquest context, l’economia social i el tercer sector juguen “un paper més estratègic que mai”.
Per això, Torrent ha centrat bona part de la seva intervenció a desglossar els programes que el Govern català emprendrà per tal de potenciar les iniciatives socials i transformar-les en un veritable “motor econòmic” que estiri el carro de la recuperació econòmica i social a través de quatre grans transformacions: la democràtica, la social, la climàtica i la feminista. “Hem d’aprofitar els valors i el capital de l’economia social per posar-los a disposició dels grans reptes del país”, ha resumit Torrent. En aquest context de “transformació en un moment de canvis tectònics”, el conseller ha explicat: “L’economia social juga un paper més estratègic que mai perquè incorpora valors com l’arrelament territorial, un ús responsable de l’entorn, la generació de llocs de treball de qualitat o el compromís amb la comunitat. Volem recollir aquesta posició estratègica i posar-la en valor, connectant-la amb elements que ajudin al conjunt de l’economia.”
Així, la conselleria d’Empresa i Treball es proposa desenvolupar diversos programes per “muscular les organitzacions”: iniciatives encaminades a millorar la competitivitat de les empreses de l’economia social i de les entitats del tercer sector”, a fomentar la innovació i la capa digital en aquest sector i a reforçar les habilitats i coneixements de les persones que hi formen part. Torrent ha posat com a exemples iniciatives com un pla estratègic per reforçar els ateneus cooperatius, la potenciació del projecte Singulars o el programa “Comunalitats urbanes” que pretén generar projectes que connectin entitats d’economia social i solidària i comunitats de barri. També el desplegament d’un pla de xoc per fomentar l’ocupació en sectors com els joves, les persones amb atur de llarga durada o les dones.
Torrent ha dibuixat un panorama en què l’administració pública pilotarà la recuperació a la crisi “a través de la concertació i del diàleg entre el sector públic i el privat” i de la mà dels valors de l’economia social i solidària i de les entitats que la propugnen, “que hauran de tenir més pes que mai”. Un “canvi de mirada” que, segons Torrent, “és absolutament imprescindible i que suposa, de fet, posar les persones al centre”.
Torrent ha protagonitzat avui la 80a edició del Fòrum Pere Tarrés, l’espai de debat i col·loqui de la Fundació Pere Tarrés en col·laboració amb El País. El conseller ha estat presentat per Dolors Bassa, exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, que ja va ser ponent del Fòrum l’any 2016 i que va passar més de tres anys a presó per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Bassa ha glossat la figura del conseller i expresident del Parlament i ha manifestat que el treball “és l’element clau per a la dignificació social”. Bassa també ha esperonat les entitats socials a seguir treballant per les persones més vulnerables: “El tercer sector heu estat sempre l’avantguarda i l’impuls de les polítiques socials.”
Després de 25 anys, el Fòrum Social Pere Tarrés s’ha consolidat com un espai de reflexió plural en temes d’acció social que reuneix periòdicament representants de l’àmbit social, polític, educatiu, acadèmic, institucional o econòmic. Al llarg de 80 edicions, pel Fòrum Social Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l’Abat de Montserrat, i nombrosos experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents.