Notícies

El Centre Socioeducatiu Poblenou incorpora ambients d’aprenentatge i aules per projectes en la seva proposta pedagògica

El Centre Socioeducatiu Poblenou incorpora ambients d’aprenentatge i aules per projectes en la seva proposta pedagògica

21.11.19

La necessitat de millorar i modernitzar l’educació tradicional se situa actualment en el centre del debat. El projecte Escola Nova 21, una aliança de centres educatius i entitats per revolucionar el sistema educatiu, preveu que cada cop més escoles catalanes incorporin tècniques pedagògiques innovadores, com el treball per competències o per projectes, els espais educatius o l’aprenentatge des d’una vessant experiencial. En aquest context, els agents educatius fora de l’educació formal, com els centres socioeducatius, no poden més que sumar-se a aquesta onada.

Amb aquest punt de partida, el Centre Socioeducatiu Poblenou ha decidit aquest curs fer un canvi en el seu projecte pedagògic incorporant nous espais educatius més alineats amb la proposta que ja segueixen moltes de les escoles d’aquest barri barceloní. De fet, té molt de sentit: els centres com el de Poblenou treballen per acompanyar els infants (especialment els que es troben en situació de vulnerabilitat social) no només per tal que aquests puguin desenvolupar-se en el camp competencial i acadèmic, sinó de manera molt especial en els àmbits humà i emocional, un aspecte que aquesta “nova educació” té cada cop més en compte. “Som un reflex del que passa a la societat; per això, si les escoles canvien, nosaltres hem de canviar”, explica Cristina López, directora del Centre Socioeducatiu Poblenou.

 

La nova proposta pedagògica del centre se centra per ara en dues etapes: la que engloba els infants de 3 a 6 anys (P3, P4 i P5) i la que va dels 7 als 9 (1r, 2n i 3r). Cada dimecres a la tarda, durant una hora i mitja, el centre reconverteix les seves aules en ambients d’aprenentatge, espais temàtics en els quals els infants de P3 a P5 es reparteixen segons els seus interessos. Ara hi ha 4 ambients, que aniran canviant a cada trimestre: “Amb lupa” (amb una ambientació centrada en un supermercat), “Amb sentit” (un espai de llums i ombres on es treballen els sentits), “Anem a casa” (que representa la reproducció de diferents espais d’una casa) i “De construcció” (una aula centrada en la psicomotricitat). En cada un d’aquests espais, els infants (com a màxim 7 en cada espai) desenvolupen habilitats i competències diferents mentre les educadores observen sense intervenir i anoten els progressos de cada nen o nena.

Aquests espais educatius suposen significatives millores en camps com la interrelació entre els infants que, com que tenen edats diferents, s’ensenyen mútuament i de manera molt espontània competències i habilitats. També en la seva autonomia: “Es tracta que siguin imaginatius i creatius; en resum, que siguin protagonistes del seu aprenentatge”, ho defineix Cristina López.

L’altra novetat d’aquest curs és el treball per projectes que segueixen els infants de 1r, 2n i 3r. En aquest cas, els nens i nenes trien assembleàriament els centres d’interès que volen desenvolupar al llarg de l’any, que s’estructuren en projectes transversals a partir dels quals treballen les competències curriculars i sobretot, les competències personals. Aquest any, per exemple, treballaran tres àrees temàtiques: les pocions màgiques, el circ (i més concretament, tot el que gira al voltant dels trapezistes) i els animals invertebrats. L’objectiu del centre socioeducatiu és que aquest treball per projectes vagi “pujant” a cada curs, i així abraci també, a poc a poc, els cursos superiors, 4t, 5è i 6è, on trobem infants amb una autoestima molt baixa i gens acostumats a prendre decisions sobre les seves pròpies vides.

Aquesta aposta pedagògica, innovadora en el camp dels centres socioeducatius, se suma a l’espai familiar (un espai conjunt per a mares i fills entre els 0 i els 3 anys) i al projecte “Batecs”, un pla d’acompanyament integral a dones joves embarassades del districte de Sant Martí. Projectes tots ells que tenen en comú la voluntat de contribuir al compliment dels drets dels nens i nenes i, en definitiva, de vetllar perquè els infants tinguin dret a ser-ho.

El Centre Socioeducatiu Poblenou forma part de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, que agrupa 27 Centres Socioeducatius que treballen cada dia per contribuir a què tots els infants, prioritzant els que es troben en situació de vulnerabilitat social, puguin desenvolupar-se humanament, emocional i competencial per tal que, en un futur, puguin gaudir d’una vida plena. Entre tots aquests centres atenen més de 2.500 infants, adolescents i a les seves famílies al llarg de tot l’any.