Notícies

La Fundació Pere Tarrés ha becat el 2020 les activitats de lleure de 8.848 infants en situació de vulnerabilitat

La Fundació Pere Tarrés ha becat el 2020 les activitats de lleure de 8.848 infants en situació de vulnerabilitat

19.03.21

Avui en dia, es calcula que el 30% dels infants de Catalunya es troben en situació de pobresa, i la crisi social generada per la pandèmia ha provocat un col·lapse del sistema dels serveis socials que ha precaritzat encara més la situació de moltes famílies que ja es trobaven en una situació de fragilitat social. En aquest context, el 2020 la Fundació Pere Tarrés va engegar com cada any la seva campanya “Ajuda’ls a créixer”, que agrupa la totalitat de projectes solidaris de l’entitat i que al llarg de tot l’any ha permès que 8.848 infants de famílies en situació de vulnerabilitat participessin en activitats de lleure.

La pandèmia ha capgirat les vides de moltes famílies que ja es trobaven en situacions molt complicades i que des del març de 2020 han perdut les seves fonts d’ingressos o han vist com empitjoraven les seves condicions laborals i han patit també problemes per cobrir necessitats tan bàsiques com la higiene, l’alimentació o la manca de connectivitat. En aquest context, la meitat d’infants no participen en extraescolars ni activitats de lleure, fet que agreuja la bretxa educativa i social, ja que nombrosos estudis constaten que les activitats de lleure educatiu (com els casals, les colònies, les activitats dels centres d’esplai o les extraescolars) creen oportunitats educatives i generen igualtat social per als infants i joves en risc social. Per això la campanya es marca cada any com un dels seus objectius principals oferir beques perquè els nens i nenes d’aquestes famílies no quedin exclosos del lleure educatiu.

La solidaritat de la ciutadania

Això és possible gràcies a la solidaritat de la ciutadania, que any rere any s’aboca a participar en la campanya. Enguany, la campanya ha aconseguit la generositat de 451 donants particulars i de 105 empreses, algunes de les quals han fet aportacions econòmiques i d’altres, en espècies (tauletes i ordinadors, mascaretes, productes alimentaris, material escolar, joguines, etc.). La campanya compta també amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona i l’Obra Social "La Caixa".

Però l’acció solidària de l’entitat aquest 2020 ha anat més enllà. Des de l’inici de l’alerta sanitària decretada a mitjans de març, la Fundació Pere Tarrés va copsar de seguida com la crisi feia créixer encara més la situació d’exclusió i vulnerabilitat dels infants i les famílies que l’entitat atén al llarg de l’any en els 30 centres socioeducatius adherits a la xarxa que coordina la Fundació. Aquesta situació de desigualtat va afectar de seguida la qualitat educativa en algunes llars: segons l'informe La bretxa digital a la ciutat de Barcelona, elaborat per l'Ajuntament de Barcelona, el 27% dels menors de 16 anys no van poder seguir l'educació escolar telemàtica durant el confinament. Davant d’aquesta situació d’emergència, 249 educadores i educadores i 224 voluntaris i voluntàries dels centres socioeducatius van continuar acompanyant les famílies i els infants durant el confinament, de manera telemàtica o telefònica primer, i presencialment quan va ser possible. L’equip de la Fundació els va oferir suport logístic a l’hora de realitzar gestions diverses (vinculades a la situació laboral o per accedir a ajuts econòmics d’institucions i administracions diverses) o els va resoldre dubtes sobre temes com les beques menjador, les mesures de prevenció sanitàries o les restriccions del confinament, amb l’objectiu d’alleugerir la seva càrrega emocional i per detectar i prevenir situacions d’emergència, com la manca d’aliments o l’existència de conflictes familiars. També els van oferir suport psicològic i educatiu i recursos i propostes de lleure i activitats pedagògiques per fer amb els infants durant els dies de confinament.

A més, l’entitat va treballar per cobrir les necessitats més bàsiques d’aquestes famílies. En aquest sentit, al llarg del 2020, i gràcies a donatius de particulars i empreses, la Fundació els ha pogut facilitar 811 tabletes, 39 pantalles i 450 targetes de connexió, a més de material higiènic i sanitari, com 10.572 mascaretes, 1.800 guants i 9.514 gels hidroalcohòlics.

Més places als centres socioeducatius per la pandèmia

Una mostra de l’empitjorament d’aquesta escletxa social ha estat que les mesures de confinament i les circumstàncies socioeconòmiques provocades per la pandèmia van fer créixer la demanda dels serveis que s’ofereixen als centres socioeducatius de la Fundació, la qual cosa va provocar un augment exponencial de les llistes d’espera a l’inici del curs 2020/21. Per aquest motiu, es van ampliar les places per a infants d’entre 6 i 12 anys als centres socioeducatius Poble-sec i Poblenou, de Barcelona, amb 20 i 10 places més, respectivament. La tasca de suport educatiu i social que realitza la Fundació Pere Tarrés amb els centres adherits a la seva xarxa abarca 30 centres socioeducatius que acompanyen anualment 3.775 infants.

D’altra banda, en les primeres setmanes de la pandèmia, la Fundació Pere Tarrés també es va posar a disposició d’altres col·lectius afectats i va posar els seus equipaments al servei de les administracions públiques: a petició de l’Ajuntament de Barcelona va reobrir l’Alberg Pere Tarrés per atendre persones en situació de vulnerabilitat; va cedir llits de la casa de colònies La Conreria a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), de Badalona, i també va atendre i allotjar a la residència d’estudiants que la Fundació Pere Tarrés gestiona a Madrid una desena d’estudiants de Canàries i Llatinoamèrica que no van poder tornar als seus llocs d’origen a causa del confinament.

Coronakits i recollida de joguines

En els darrers mesos de l’any, coincidint amb l’inici del curs escolar i davant la previsió de quarentenes i aïllaments temporals a casa dels grups escolars bombolla, la Fundació ha engegat també un nou projecte, els Coronakits. Es tracta d’uns packs de material escolar per lliurar als infants i joves que s’hagin de quedar dies a casa i facilitar-los així el seguiment de les tasques escolars. L’objectiu és garantir un curs escolar i inclusiu, i evitar que cap infant o jove es quedi enrere en els aprenentatges escolars per manca del material necessari a causa de la situació socioeconòmica de la seva família.

Finalment, tot i la complexitat i la incertesa de l’any que hem viscut, els infants que cada dia assisteixen als centres socioeducatius adherits a la xarxa de la Fundació Pere Tarrés han pogut gaudir aquestes festes, un cop més, de jocs, joguines, llibres i manualitats. Això ha estat possible gràcies a una campanya mitjançant la qual desenes d’empreses han apadrinat les cartes als Reis que cada centre havia escrit, finançant la compra del material. En total, durant les festes de Nadel la campanya va recollir prop de 3.000 euros.

Totes aquestes accions no haguessin estat possible sense la solidaritat de moltes persones anònimes i d’empreses i institucions que han realitzat donatius o han sumat esforços cedint material molt divers o col·laborant en la difusió de les campanyes. Finalment, també ha tingut un paper clau lAgrupació dAmics de la Fundació Pere Tarrés, una entitat creada al 2011 que treballa durant tot lany generant sinergies per crear una xarxa de col·laboració de persones i empreses que contribueixin a millorar la situació dels col·lectius que acompanya la Fundació Pere Tarrés.