Notícies

“L’economia social és una realitat consolidada i en creixement per a la cohesió social, la generació de riquesa i d’igualtat”

“L’economia social és una realitat consolidada i en creixement per a la cohesió social, la generació de riquesa i d’igualtat”

Comparteix la notícia

Etiquetes

Formació  

23.11.21

“La Unió Europea considera que l’economia social i solidària és un actor fonamental i vector de democràcia, d’acció col·lectiva i participació ciutadana”. Amb aquestes paraules, el director de Social Economy Europe, Víctor Meseguer, ha centrat avui la seva intervenció al Fòrum Social Pere Tarrés que des de fa 15 anys l'entitat organitza amb el diari El País. Meseguer és responsable d’aquesta plataforma que agrupa les organitzacions europees d’economia social com ara mútues, cooperatives, associacions i fundacions, entre altres. Aquest model empresarial representa el 8% del PIB comunitari, compta amb 2,8 milions d’empreses i ocupa 13,8 milions de persones en organitzacions i corporatives d’economia social i solidària a Europa. De fet, el conferenciant ha insistit en la necessitat de prendre consciència d’aquestes dades i volum per donar rellevància al sector. També ha destacat la importància del treball en xarxa que el Tercer Sector i l’economia social han de fer per impulsar projectes rellevants a l'àmbit europeu.

Meseguer ha destacat que “l’economia social i solidària genera inclusió i cohesió social i, a més, proveeix de serveis socials de qualitat”. Per això, ha explicat que "el que ens uneix com a realitat econòmica són els nostres valors: la primacia de la persona per sobre del capital, la governança democràtica i participativa i la reinversió de la majoria dels beneficis sense ànim de lucre". En aquest sentit, ha apuntat que “la fortalesa de les entitats que formen part de l’economia social i solidària recau en la seva diversitat i pluralitat, reconeixent formes molt diverses, però totes basades en uns valors compartits que cada realitat aplica i destaca segones la seva forma jurídica i de cada país o territori”.

En aquest sentit, ha assegurat que “vivim un moment històric” perquè la Unió Europea està impulsant polítiques públiques per potenciar l’economia social. De fet, la conferència ha permès conèixer de primera mà el Pla d’Acció Europea d’Economia Social que la Unió Europea presentarà el pròxim 8 de desembre.  El ponent també ha recordat que, arran de la pandèmia, la Unió Europea ha elaborat un pla de recuperació on ha inclòs l’economia social com un dels 14 ecosistemes industrials per a la recuperació de l’economia europea.  Tanmateix, Meseguer afirma que “no serà fàcil atreure inversió, però és una oportunitat per a les petites empreses. La pilota està a la nostra teulada i a la de la UE. Hi haurà obstacles en el camí, però tenim una gran oportunitat i hem de ser intel·ligents i capaços d’organitzar-nos”. 

Meseguer ha recordat que “Espanya va ser el primer Estat a fer una llei  d’Economia Social, li van seguir França i Portugal”. També ha reivindicat algunes de les prioritats que ha d’establir Espanya i Catalunya per promoure i enfortir l’economia social: “És necessari més cultura de projectes europeus i fer xarxa amb altres països, és a dir, fusionar projectes perquè tinguin les dimensions adequades per tal que el projecte es converteixi en competència de la UE”. Comenta que per poder dur-ho a terme, “es requereix el suport de la UE i dels Estats per a desenvolupar-se amb tot el seu potencial, tot generant cada cop més aliances, ja que sense aliances no hi ha accés als fons europeus”. Meseguer ha conclòs la intervenció valorant de forma positiva la tradició a Catalunya de l’economia social.

Al llarg de 78 edicions, pel Fòrum Social Pere Tarrés de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l’Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre altres ponents.