02.04.25
“La pobresa infantil suposa una pèrdua de capital humà immensa que no ens podem permetre com a societat.” Amb aquesta frase, la consellera de Drets Socials i Inclusió del Govern català, Mònica Martínez Bravo, resumia avui la seva visió de com encarar el repte majúscul de la lluita contra les desigualtats. Martínez Bravo ha protagonitzat una nova edició del Fòrum Social Pere Tarrés, l’espai de debat i reflexió de la Fundació Pere Tarrés. Ho ha fet remarcant la seva convicció que les polítiques socials són sempre una inversió perquè generen un retorn a la societat.
“Si unes polítiques socials estan ben dissenyades i son efectives no són mai una despesa sinó que són inversió social. Com a societat perdem molt quan un terç de les persones, les que actualment estan vivint en situació de pobresa a Catalunya, no poden desplegar el seu talent al llarg de la seva vida”, ha afirmat la consellera. De fet, segons ha explicat, el cost de la pobresa infantil al nostre país suposa ni més ni menys que 11.800 milions d’euros, un 5% del PIB. “Volem generar un cercle virtuós. Un sistema redistributiu més just però que alhora retorni a la societat. Perquè el millor talent no l’hem d’anar a buscar a Silicon Valley, el tenim a les nostres mateixes fronteres.”
Per tal de fer front a aquesta xacra que és la pobresa infantil i “prémer l’accelerador”, Martínez Bravo ha anunciat una estratègia i un pla d’acció que presentarà la propera setmana als grups polítics per tal de desplegar-la els propers mesos i que busca reformar l’actual sistema de prestacions. Amb mesures com ampliar la cobertura, reduir la incompatibilitat d’algunes prestacions amb la feina i fins i tot utilitzar eines d’Intel·ligència Artificial per anticipar les necessitats de les llars.
L’objectiu és que 350.000 famílies catalanes que ara no reben ajuts públics es puguin beneficiar d’aquest nou sistema de prestacions i arribar al 44% de la població infantil. “Necessitem un sistema de prestacions més robust per donar una bona cobertura d’ingressos a les persones amb menys renda”, ha justificat la consellera, abans d’afegir: “Amb aquesta reforma volem posar Catalunya a l’avantguarda de les prestacions socials.”
Martínez Bravo ha lloat també el Fòrum Social Pere Tarrés com a espai de debat que ja supera els 15 anys de trajectòria: “Cada cop és més necessari trobar espais com aquest per fer reflexions profundes i que perdurin en el temps”, ha dit. Per la seva banda, el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol, ha estès la mà a la conselleria en aquesta lluita contra les desigualtats i la pobresa infantil: “Les entitats som instruments per ajudar-vos i ho podem fer des del compromís, l’acció directa i també des de la denúncia.”
El Fòrum Social Pere Tarrés és un dinar-conferència-col·loqui amb més de 15 anys de trajectòria que arriba ja a la seva 93a edició. Durant tot aquest temps s’ha consolidat com un espai de reflexió i debat plural en temes d’acció social que reuneix periòdicament representants de l’àmbit social, polític, educatiu, acadèmic, institucional o econòmic. Pel Fòrum hi han passat personalitats com ministres, presidents de la Generalitat o el president del Parlament Europeu, entre d’altres experts i expertes.