Notícies

Més de 50 joves d’esplais del MCECC comencen el curs residencial per esdevenir directors de lleure

Més de 50 joves d’esplais del MCECC comencen el curs residencial per esdevenir directors de lleure

Comparteix la notícia

Etiquetes

Formació  

18.08.21

Un total de 53 joves han marxat aquest dimecres cap a la casa de colònies de La Ruca a Avinyó (Bages) i l’alberg La Sala a La Pobla de Lillet (Berguedà) per impartir el curs de directors/es de lleure. A més, el pròxim divendres, un centenar de nois i noies començaran en aquestes mateixes instal·lacions el curs de monitors/es. Els integrants de les dues formacions provenen de diverses localitats d’arreu de Catalunya i formen part dels esplais del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés.

Els joves, que tornaran el 29 d’agost independentment del curs que facin, es distribuiran en dos grups: uns setanta nois i noies aniran a La Ruca i els altres vuitanta a La Sala. En cada una de les cases, hi haurà sis professors, que són els que instruiran els futurs monitors/es i director/es.

Molts dels joves han arribat fins al punt de trobada, la seu de la Fundació Pere Tarrés al carrer Numància de Barcelona, vestits amb disfresses de terror, ja que aquesta edició el centre d'interès d'ambdós cursos és un festival cinematogràfic, en el qual tots els participants recorreran els diferents gèneres del cinema.  

Continguts de la formació que s’impartirà

Aquests cursos són un espai de convivència i formació, en els quals els joves rebran classes magistrals, però també faran sessions pràctiques i treballaran en petits grups. Això permetrà que tant els participants com els professors puguin debatre, compartir experiències i reflexionar entorn del lleure educatiu.

Al detall, els dotze docents de la Fundació Pere Tarrés impartiran diversos tallers i formacions en àrees com l’educació emocional, la interculturalitat, la resolució de conflictes, psicologia, educació ambiental, primers auxilis, recursos d’animació, gestió i el marc legal.

Joan Morte, vicepresident del MCECC, detalla que, a més, en el cas dels directors/es es reforçarà la part de lideratge, mentre que en el cas dels monitors/es l’atenció dels infants.  

“En aquesta formació adquireixen noves habilitats i coneixements que els farà desenvolupar molt millor la seva activitat. Ara bé, la part més enriquidora és la de la convivència, en la qual ells i elles expliquen les seves experiències i inquietuds”, ressalta Morte.

Una de les que participarà en aquest curs és Marta Nieto, de l’esplai Ítaca de Teià, que explica per què s’ha animat a apuntar-se en aquesta formació: “Els estius treballo de monitora de casals i sí que és cert que el títol de directora et dona més oportunitats de treballar en casals. També perquè al nostre esplai ara mateix només tenim un títol i ens interessaria tenir-ne un altre”.

Nieto ha arribat al punt de trobada junt amb les seves col·legues d’esplai Núria Bosch i Sabina Feliu, que creuen que en aquest curs també podran aprendre la part més administrativa i de gestió. “Jo crec que aprendrem moltes coses, ja tenim el de monitores, jo suposo que ara s’abordarà més el tema administratiu”, ressalta Feliu.

Mesures Covid

Els cursos es mantindran totes les mesures higièniques i de seguretat necessàries per evitar propagar la covid. Per aquest motiu, abans de la sortida els monitors se’ls recomana que es facin un test d’antígens.

Un cop a La Ruca i La Sala, la mascareta serà obligatòria sempre. També, s’intensificaran les tasques de neteja i desinfecció de l’espai.

D’altra banda, es prioritzarà desenvolupar les activitats a l’exterior. En el cas d’aquelles formacions en les quals això no sigui possible, com els tallers o classes, es ventilarà constantment les àrees comunes.

Més de 60 anys formant monitors

Per la Fundació Pere Tarrés és fonamental comptar amb monitors/es formats perquè desenvolupen una tasca essencial i de gran responsabilitat, ja que estan en contacte permanent amb els infants i joves. Això crea una relació d’afecte i respecte amb ells, cosa que comporta que esdevinguin agents transformadors de la nostra societat.

Per això, el 1960 va néixer l’Escola d’Esplai de la Fundació Pere Tarrés amb la finalitat de formar els futurs treballadors del sector del lleure educatiu. A més, l’escola s’ha convertit en la primera d’aquest àmbit a Catalunya.

El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de Fundació Pere Tarrés és una federació que agrupa més 200 centres d’esplai de les diòcesis de Barcelona, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Lleida, Solsona, Tarragona, Tortosa, l’Urgell i Mallorca. Els centres d’esplai del MCECC acullen més de 22.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària de més de 4.200 monitors.

En aquest enllaç pots trobar més imatges de la sortida dels joves per iniciar el curs de directors/es de lleure.