01.08.22
L’entrada de la seu de la Fundació Pere Tarrés a Barcelona s’ha omplert aquest matí de motxilles, somriures i il·lusions: una trentena d’infants, adolescents i joves d’infància en situació de vulnerabilitat han marxat en autocar fins a la casa de colònies La Conreria que té l’entitat a Tiana (Maresme). Allà, junt amb 8 monitors i monitores voluntaris, participaran d’unes colònies becades que tindran lloc fins al pròxim 5 d’agost. Amb la mateixa il·lusió, una seixantena de nens i nenes de sis a dotze anys han començat avui també el casal becat a l’escola Vedruna Àngels al barri del Raval de Barcelona, que tindrà lloc fins a finals de mes.
D’aquesta manera, comença un intens mes d’agost de colònies i casals becats per la Fundació Pere Tarrés, en els quals s’acompanyaran al voltant de 1.400 nens i nenes de famílies en situació vulnerable d’arreu de Catalunya i les Balears. Concretament, prop de 900 participaran en unes colònies, mentre que més de 500 en un casal. Davant la constatació dels beneficis que té el lleure educatiu per als infants, adolescents i joves, en el marc de la campanya “Ajuda’ls a créixer – Cap infant sense colònies, l'entitat organitza cada any aquestes activitats becades per assegurar que no en queden excloses les famílies en situació de vulnerabilitat.
La Fundació prepara aquestes activitats la darrera setmana de juliol i durant tot l’agost atès que és un període on aquests infants i les seves famílies necessiten aquest suport, ja que la xarxa d’assistència social disminueix els seus recursos en aquests mesos d’estiu.
A més, enguany, els casals i colònies becades són més imprescindibles que mai perquè, després de dos anys de pandèmia, la Fundació Pere Tarrés ha pogut constatar com s’ha agreujat la vulnerabilitat social. D’acord amb un estudi elaborat per l’entitat a través d’enquestes a les famílies becades l’estiu passat, un 73% va assegurar que la seva situació socioeconòmica havia empitjorat el 2021. Així mateix, un 78% viuen en risc de pobresa o exclusió social. Un altre indicador que demostra aquesta tendència és que s’ha disparat la demanda per accedir a un dels tres centres socioeducatius que disposa la Fundació a Barcelona (Raval, Poble-Sec i Poblenou), on durant tot l’any, cada un d’ells, ofereix reforç escolar i activitats de lleure a 200 infants de famílies en situació de vulnerabilitat. Actualment, hi ha prop de 400 sol·licituds en llista d’espera.
L’empitjorament de la situació socioeconòmica de les famílies incrementada per la inflació i la pujada de preus de primera necessitat es tradueix en les dificultats per accedir a productes de primera necessitat com l’alimentació, l’energia o un habitatge digne. Aquestes situacions també repercuteixen en el benestar i en la vida quotidiana dels infants que, sovint, pateixen situacions d’angoixa. Més enllà de les implicacions que suposa per a la salut emocional i psicològica de les famílies, aquests nens i nenes també arrosseguen les seqüeles de les restriccions d’interacció social i mobilitat que ha comportat la pandèmia, durant la qual, pràcticament, no van tenir contacte amb altres persones més enllà del seu nucli familiar o grup bombolla.
Beneficis del lleure educatiu
Les activitats de lleure educatiu són imprescindibles per a qualsevol infant, però encara ho són més per als que viuen en situació de vulnerabilitat. Segons un estudi elaborat per la Fundació Pere Tarrés amb les famílies becades l’estiu del 2021, 3 de cada 4 no poden pagar unes vacances a l’any. Per això, en el cas d’aquests nens i nenes, si no participen en una activitat de lleure, l’alternativa és que es quedin sols a casa. A més, en aquests espais, se’ls ofereix una alimentació saludable molt necessària quan acaba l’escola i les beques menjador.
Per tot això, les activitats de lleure educatiu són essencials per a aquests infants, adolescents i joves, ja que, després de dos anys de pandèmia, és un lloc on podran compartir i conviure amb altres persones que no són del seu nucli familiar. També, és un espai on es treballa amb ells la gestió de les emocions, per la qual cosa els serveix com a reparador emocional. Tot això en un àmbit lúdic que, a més, els serveix per reforçar coneixements educatius i valors.
Des de la Fundació Pere Tarrés conscients de tots els beneficis que comporten les activitats de lleure educatiu per als nens i nenes i, especialment, els que conviuen amb situacions de vulnerabilitat, cada estiu posa en marxa la campanya “Cap Infant Sense Colònies”, en el marc de la qual s’organitzen els casals i colònies becats d’aquest agost alhora que es concedeixen beques durant tot l’estiu. Amb les sol·licituds encara obertes, aquest 2022, la Fundació Pere Tarrés preveu becar aquest estiu uns 6.000 infants, adolescents i joves, un 10% més que l’any passat quan es va assolir la xifra rècord de 5.249 beques.
En aquest enllaç pots veure en imatges de la sortida de les colònies becades i l’arribada dels infants, adolescents i joves a La Conreria.