Notícies

Les colònies i casals de la Fundació Pere Tarrés reduiran l’ús de l’aigua i sensibilitzaran sobre l’ús responsable dels recursos

Les colònies i casals de la Fundació Pere Tarrés reduiran l’ús de l’aigua i sensibilitzaran sobre l’ús responsable dels recursos

Comparteix la notícia

Etiquetes

17.06.24

Avui se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera, un dia per reflexionar sobre l’ús que fem de l’aigua. Malgrat que les recents pluges han millorat molt la situació de les reserves hídriques a Catalunya, els episodis de sequera per l’escalfament global del planeta no deixaran de produir-se a curt termini i la necessitat de no malbaratar l’aigua passarà a ser una constant. D’aquí que la Fundació Pere Tarrés hagi decidit incorporar dins de la programació pedagògica de les seves activitats de lleure d’estiu, que arrenquen aquest cap de setmana, la necessitat de reutilitzar i reduir el consum d’aigua i la sensibilització al voltant del canvi climàtic. “El canvi climàtic ha vingut per quedar-se. Aquest estiu necessitarem fer jocs d’aigua, jugar a les piscines, buscar estones de riu, però som conscients de l’oportunitat educativa que tenim de conscienciar els infants sobre l’ús d’aquest recurs natural. Perquè les colònies i els casals són una escola de vida i són el moment idoni per sensibilitzar sobre les problemàtiques del nostre temps”, explica Albert Riu, director del Servei Colònies de Vacances de la Fundació Pere Tarrés.

Dissabte arrenquen els casals i les colònies de la Fundació Pere Tarrés, del seu moviment d’esplais federats i de la seva xarxa de centres socioeducatius, i la sensibilització sobre el repte climàtic i tot el que això comporta per a la nostra vida diària centraran els principals eixos pedagògics de les diferents activitats. Els casals, per exemple, estructuraran les seves activitats al voltant d’una història vinculada al repte de preservar els boscos com a pulmons naturals del planeta, i totes les activitats incorporaran aquesta mirada sostenible d’aprofitar les situacions del dia a dia per conscienciar els infants i joves sobre l’ús de l’aigua.

D’entrada, els casals i les colònies replantejaran alguns dels jocs o moments del dia per tal de reduir el consum d’aigua. Per exemple, es deixaran de fer guerres d’aigua o remullades amb mànegues que impliquin un ús sense mesura d’aquest recurs. Però tenint en compte que les refrescades han de continuar sent presents com a estratègia de protecció dels infants davant les possibles onades de calor, aquestes activitats se substituiran per jocs a la piscina o amb globus d’aigua reutilitzables. La sensibilització també arribarà als hàbits diaris. S’instarà als infants a rentar-se les mans de manera ràpida i eficient, tancant sempre les aixetes, i a recollir l’aigua sobrant de gots i gerres al menjador i dels jocs d’aigua en cubells, que després s’utilitzaran per netejar o regar els horts i les plantes de l’entorn.

Compromís mediambiental

El compromís mediambiental de la Fundació Pere Tarrés ve de llarg. Les activitats de lleure educatiu de la Fundació Pere Tarrés estan adherides a l’Agenda 2023 i a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible acordats per les nacions Unides per tal d’erradicar la pobresa i preservar el planeta. Un total de 874 activitats i projectes impulsats per l’entitat durant l’any 2023 han contribuït a la consecució d’algun dels 17 ODS.

La Fundació Pere Tarrés va ser pionera amb la creació de les seves cases de natura i els seus programes d’educació ambiental iniciats fa més de 30 anys. La tasca d’educació ambiental que es fa a les cases de colònies de la Fundació per un lleure sostenible i respectuós amb el medi natural, així com les seves accions per promoure l’eficiència energètica i uns hàbits de consum i de gestió de residus respectuosos amb el medi ambient, ha rebut diversos reconeixements i certificacions de qualitat. Fruit d’aquest compromís mediambiental, l’Alberg Pere Tarrés de Barcelona també va rebre recentment la certificació Biosphere, una de les principals acreditacions de sostenibilitat del sector turístic.

60 infants d'esplai participen en les primeres colònies

Dissabte arrenca la primera activitat de lleure de la Fundació Pere Tarrés aquest estiu, la sortida de colònies del Centre d’Esplai Trencaclosques, a Barcelona, en què participaran una seixantena d’infants de diferents franges d’edat. Aquestes colònies donaran el tret de sortida a prop de 700 activitats en les quals anualment participen prop de 35.000 infants i joves, com casals, colònies, rutes o campaments.

Beques per a 6.400 infants de famílies en situació de vulnerabilitat

També activitats adreçades a infants en situació de vulnerabilitat. Les activitats d’educació en el lleure com els casals o les colònies són una experiència única de creixement per als infants, adolescents i joves que contribueix al seu desenvolupament personal i emocional. I precisament per tal que cap infant es quedi sense el seu dret a gaudir d’aquestes activitats aquest estiu, l’entitat reforça la seva campanya de beques “Cap infant sense colònies”. L’any passat, la Fundació Pere Tarrés va becar 6.400 infants perquè poguessin participar en casals i colònies, i enguany s’espera que la xifra iguali o superi la de l’estiu anterior per la cronificació de les dificultats econòmiques de les famílies.