18.10.23
Innovació, transformació digital i la necessitat d’uns aprenentatges més pràctics i aplicables a cada context laboral. Aquestes són les receptes que ahir es van posar sobre la taula per abordar el que ha de ser el present i el futur de la formació en el sector social, en el marc de l’acte inaugural del curs acadèmic 2023-2024 del centre de formació de la Fundació Pere Tarrés. L’acte va servir també per fer una crida a la importància de la formació com a estratègia per millorar la societat: “Volem posar en valor l’educació com a eina imprescindible per a la transformació social”, va afirmar ahir el director de l’àrea de formació de la Fundació, Rafael Ruiz de Gauna.
Sota el títol “Claus, potencialitats i reptes: la nova formació professional en el sector social”, l’acte, al qual van assistir una seixantena de persones, va incloure una taula rodona sobre la transformació digital en el sector de l’ocupació i el lliurament de premis a l’excel·lència i a la innovació dels alumnes i alumnes del centre de formació Pere Tarrés.
Rafael Ruiz de Gauna va relacionar l’activitat pedagògica del centre amb la identitat i els valors socials i educatius de la Fundació i va posar com a exemple d’aquesta voluntat de transformació la incorporació de nous cicles formatius adreçats a potenciar les competències dels professionals de l’acció social, com els d’Integració Social i Educació Infantil, especialment importants en un context de cronificació de la pobresa a Catalunya, on prop d’un 30% dels infants viuen en situació de pobresa, i en una societat amb creixents situacions de dependència i envelliment. Ruiz de Gauna va destacar també la necessitat d’“actualitzar-nos permanentment i de continuar creixent a través de la formació”, tot adquirint coneixements pràctics acompanyats d’un aprenentatge teòric. “Necessitem formació aterrada, aplicable a persones i contextos determinats”, va concloure, abans de realçar el talent humà de les persones que formen els equips pedagògics i d’acompanyament: “És important que els membres d’una organització ens sentim satisfets amb la tasca duta a terme per poder seguir vinculats a l’entitat.”
La taula rodona va contraposar els punts de vista de l’expert en transformació digital Adrià Cuenca i subdirector d’ocupació juvenil i qualificació professional del Servei d’Ocupació de Catalunya, Miquel Carrión. Cuenca va animar les entitats a formar part dels entorns digitals: “No podem quedar-nos enrere. Cal creativitat i que les bases de dades facilitin la participació mitjançant sistemes com ara els CRM (eines de gestió de les relacions amb els clients).” Carrión, al seu torn, va donar a conèixer la nova llei de la formació professional en la qual el Govern està treballant, i que inclou l’orientació professional com un dret: “La formació professional és una necessitat social que va guanyant prestigi. S’obtenen millors resultats per trobar feina a curt termini des dels cicles formatius abans que des dels estudis universitaris”, va explicar. Carrión va detallar els punts clau de la nova llei, que eliminarà la distinció entre la formació reglada i la no reglada, incorporarà la professionalitat en el currículum i introduirà les microcredencials, és a dir, acreditacions que s’obtindran en haver après aprenentatges concrets i tecnificats.
Erika Tobalina, cap acadèmica del centre de formació de la Fundació, va intervenir exposant les noves línies que composaran l’oferta formativa del centre de formació Pere Tarrés aquest curs i va opinar que “la transferència de coneixement és essencial mitjançant metodologies actives”.
L’acte es va cloure amb l’entrega de premis a l’excel·lència i a la innovació acadèmica de l’alumnat. Teresa Berenguer, cap de l’àrea de formació subvencionada del centre de formació Pere Tarrés i Xavier Nus, cap de l’àrea de lleure, van entregar els guardons, respectivament.