20.12.17
Un any més la Fundació Pere Tarrés va celebrar el Nadal en una trobada a Barcelona que va reunir gairebé 700 persones entre membres del Patronat, de l’Agrupació d’Amics de la Fundació Pere Tarrés, el Consell de direcció, els bisbes auxiliars de Barcelona, Mons. Antoni Vadell i Mons. Sergi Gordo, i treballadors i treballadores de l’entitat.
Durant l’Eucaristia, a la parròquia de Sant Pere Ermengol de Barcelona, Mons. Vadell va recordar com els treballadors socials i educadors socials que es formen en la Facultat Pere Tarrés també acompanyen a les persones que s’apropen a ells i elles amb por per les circumstancies tan difícils que viuen i com aquests professionals els acompanyen en el camí per millorar la seva situació vital. Més endavant, en el paràgraf que diu: “Jo, el Senyor, el Déu d’Israel, els escolto i no els abandono: dalt les muntanyes més àrides faig néixer rius, faig néixer fonts dintre les valls i estanys en el desert, en la terra eixuta traspua l’aigua”, Mons. Vadell va recordar com els educadors i educadores del Centre Socioeducatiu Poblenou de la Fundació Pere Tarrés van complir aquesta metàfora crear des de zero aquest centre per atendre durant la setmana als infants més necessitats del barri a partir de la llavor del centre d’esplai parroquial, que cada cap de setmana prepara activitats de lleure.
La celebració de Nadal va continuar amb un acte amb tots els assistents al Centre de Convencions Internacional de Barcelona on el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol i Humet, va agrair la feina feta durant tot l’any en els diferents departaments de la Fundació. Un any que ha estat marcat pels atemptats de Barcelona i Cambrils i per la situació política al nostre país. Els departaments de Formació, Educació ambiental i d’Acció digital van presentar els seus projectes a través de diferents actuacions.
L’equip del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés van ser els encarregats de dinamitzar la benedicció de taula amb una versió d’una de les cançons de la mítica pel·lícula “Somriures i llàgrimes” on van demanar la participació de tots els presents.
Paral.lelament a la trobada de Barcelona, les delegacions de Tortosa i Tarragona van celebrar aquesta dates tan especials amb el dies 13 i 19 de desembre respectivament.
Storify - Mireu la crònica 2.0 que hem fet amb els comentaris de les xarxes: https://storify.com/Fundperetarres/celebracio-de-nadal-2017
60 anys de l’origen de la Fundació Pere Tarrés
La celebració enguany també ha estat marcada per la conmemoració dels 60 anys que els primers centres organitzadors de colònies, l'origen dels actuals centres d’esplai, es van coordinar per compartir experiències i recursos. Enguany fa 60 anys des de la creació del Secretariat de Colònies de Càritas, l’embrió del que més tard passaria a anomenar-se Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC). Tot i la distància fa difícil marcar un punt concret en el temps, es considera el 1957 com la data d’inici de la coordinació entre organitzacions de colònies d'estiu. Una coordinació que, al cap d’uns anys, prendria la forma de moviment d’esplais, amb una estructura fixada, uns fonaments pedagògics sòlids i la intenció de donar continuïtat a la tasca realitzada durant l’estiu.
Decàleg per fomentar el consum responsable de joguines aquest Nadal
El consumisme associat a la celebració del Nadal ens porta, en ocasions, a confondre el joc amb la joguina i ens fa oblidar que “jugar vol dir compartir, desenvolupar la creativitat, treballar les emocions, la llibertat, les relacions interpersonals, les habilitats motores i passar-ho bé”, com afirma Bet Bartrina, docent dels cursos de lleure de la Fundació Pere Tarrés, que ha elaborat 10 pautes per fomentar el consum responsable.
Històries dels Punts Òmnia, un espai social-digital
Un dels àmbits en el que s’ha desenvolupat el compromís educatiu i social de la Fundació ha estat la gestió de Punts de la Xarxa Òmnia, un projecte social que té com a objectiu lluitar contra la pobresa i afavorir la inclusió social i laboral. Hem recollit algunes de les experiències d’usuaris i usuàries d’aquests programes d’intervenció social.