Notícies

Ja estan obertes les inscripcions per a les colònies i casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés

Ja estan obertes les inscripcions per a les colònies i casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés

Comparteix la notícia

22.02.17

Un any més, la Fundació Pere Tarrés obre el període d’inscripció per a les activitats d’estiu a les famílies que vulguin apuntar-hi els seus fills i filles a través del web www.peretarres.org/estiu.

Amb el lema “L’Estiu. Vacances per créixer”, la Fundació Pere Tarrés i els seus centres d’esplai federats han preparat més de 450 activitats per tal que infants i joves gaudeixin d’un temps de lleure de qualitat. Es tracta d’una oportunitat única per experimentar valors responent, també, a la necessitat de conciliar la vida familiar i laboral. Gràcies a les activitats, els nens i nenes aprenen a conviure, desenvolupen l’autonomia personal i amplien els seus coneixements.

El moment de culminar la feina feta durant el curs als centres d’esplai

L’inici de les activitats d’estiu també suposa el moment de la culminació de la feina realitzada durant els curs pels centres d’esplai, generalment els dissabtes a la tarda. Durant els mesos d’estiu, els centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés realitzaran més de 350 activitats d’estiu gràcies al treball i compromís de monitors i monitores voluntàries, joves que dediquen una part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir en el seu creixement i desenvolupament com a persones.

Entre les propostes dels centres d’esplai les colònies són l’activitat més destacada però també es faran casals, campaments i rutes. Unes propostes que s’han preparat amb mesos d’antelació i que posen de manifest el treball en equip d’aquests joves i també la voluntat de consolidar el grup d’esplai com un espai inclusiu.

Una oferta pensada perquè tots els infants puguin desenvolupar les seves capacitats i gaudir al mateix temps

Els pares cada cop estan més preocupats per oferir als seus fills i filles una educació el més complementària possible i l’estiu és el moment on es poden treballar altres habilitats i aficions diferents del currículum escolar. En aquest sentit, la Fundació Pere Tarrés ha preparat una àmplia oferta per permetre que tots els infants gaudeixin com a nens i creixin com a persones a l’hora que desperten la seva imaginació i creativitat.

La principal novetat d’enguany són les colònies de disseny de moda, en col·laboració amb MODAC i FITEX, on els participants coneixeran tot el procés que hi ha darrera de la creació i la distribució de les peces de roba i fomentar el consum responsable. A través de petits grups, els nois i noies dissenyaran una peça de roba, escolliran el teixit, faran el patronatge i la confeccionaran. L’objectiu és conèixer tot l’esforç que implica la creació de peces de roba per part de tots els professionals que estan implicats i potenciar la creativitat, la fantasia i la iniciativa dels participants. Les colònies es faran de l’1 al 8 de juliol a la casa de colònies d’Artur Martorell (Calafell).

L’auge de programes de televisió com Masterxef i Masterxef Junior ha fet que molts infants se sentin atrets per la cuina. En col·laboració amb la Fundació Alicia i Món Sant Benet, les colònies de cuina de la Fundació Pere Tarrés permetran als participants aprendre a fer receptes de cuina saludable i cuinar des d’un punt de vista científic, coneixeran recursos com els gelificants o els emulsionants i com podem trobar solucions per a problemes d’al·lèrgies o intoleràncies alimentaries. I mentre desenvolupen les seves habilitats amb els fogons també practicaran l’anglès. Aquestes colònies es realitzaran del 16 al 23 de juliol a la casa de colònies de La Ruca (Bages) adreçades a infants de 8 a 14 anys.

Campanya d'estiu 2017

Per aquells que se senten atrets per les arts escèniques, la Fundació Pere Tarrés ha preparat les colònies de teatre i de ball. Per aquells nois i noies que viuen amb intensitat el món de la interpretació les colònies de teatre són la seva opció. Del 9 al 22 de juliol viuran a la Casa de colònies de La Conreria (Maresme) tot el procés de creació d’una obra teatral des del principi (creació del guió) fins al moment culminant que tindrà lloc amb la representació davant dels seus pares l’últim dia de colònies. Entremig hauran creat els decorats, el vestuari i hauran après tècniques per millorar l’expressió corporal, la modulació de la veu i la improvisació.

Per als que porten el ball dins del seu cos podran aprendre noves coreografies a les colònies de ball, que es faran a la casa de colònies de La Conreria (Maresme) de l’1 al 8 de juliol per a infants entre 8 i 16 anys. Durant aquesta setmana, els participants aprendran diferents estils com el jazz, el hip-hop, la dansa oriental... que els serviran per crear la coreografia que representaran davant dels seus familiars  el darrer dia de les colònies.

La tecnologia cada cop està més present en la nostra vida diària i els infants no estan exclosos de la seva influència. Les colònies de robòtica i de disseny de videojocs, permeten als nois i noies tenir un primer contacte amb la tecnologia en un espai segur que els permet desenvolupar les seves habilitats i aspectes com la innovació, la creativitat i el treball en grup. Habilitats que després també els ajudaran en el seu futur, tant acadèmic com professional.

Les colònies de robòtica es faran del 9 al 16 de juliol a la casa de colònies Artur Martorell de Calafell i a través de petits reptes diaris els nois i noies que hi participin hauran d’utilitzar la tecnologia per resoldre petits reptes i treballar en equip. Amb la col·laboració de monitors especialitzats, els participants realitzaran tres hores de taller diari on hauran d’assumir diferents rols durant la seva estada.

Campanya d'estiu 2017

Per la seva part, les colònies de disseny de videojocs es faran de l’1 al 8 de juliol també a la casa de colònies de La Conreria i comptaran amb monitors especialitzats de l’Escola de Noves Tecnologies Interactives, ENTI, de la Universitat de Barcelona. Els participants, en grups de 4, hauran de dissenyar el seu propi videojoc. Cada videojoc genera reptes diferents, per tant, l’atenció que fan els monitors a cada grup, és gairebé personalitzada. L’últim dia cada grup mostra el seu videojoc als companys i als familiars

Sense oblidar que estem a l’estiu i que també és una època d’oci, totes les colònies temàtiques combinen els tallers de les seves especialitats amb activitats de lleure i esports d’aventura que complementen l’adquisició de coneixements a través del joc.

Una altra novetat que ofereix la Fundació Pere Tarrés és el Campus Jove’17, un campus d’innovació, creativitat i tecnologia adreçat a joves entre 14 i 17 anys que busquen una oferta de lleure i aprenentatge alternativa a les ofertes que hi ha per aquesta franja d’edat. Els participants tindran l’oportunitat d’endinsar-se en el món de la realitat virtual, al música electrònica, les gimcanes Mobile, la robòtica i la programació, que els permetran potenciar i desenvolupar activitats i competències personals i pel seu futur professional. El Campus Jove’17 es farà del 3 al 21 de juliol a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.

L’èxit de les colònies d’anglès i esportives

L’estiu és una època immillorable per practicar esports a l’aire lliure, així com per aprendre un altre idioma de manera divertida i lúdica. Entre totes les activitats que cada estiu ofereix la Fundació Pere Tarrés, les colònies de teatre, de ball, les esportives i les d’anglès, són les que desperten més interès entre les famílies. En canvi, Menorca en bicicleta i Disseny de videojocs són les que desperten l’interès entre els joves de 13 a 17 anys.

Un any més i gràcies a la gran demanda de l’estiu passat, la Fundació Pere Tarrés ha ampliat la seva oferta de colònies temàtiques que es faran amb l’anglès com a llengua vehicular: esports aquàtics, esports d´aventura i hípica.

La Fundació Pere Tarrés també ofereix un ampli ventall de propostes: colònies, setmanes d’aventura, campaments, casals i rutes a peu o en bicicleta. Totes aquestes activitats s’adrecen a infants i joves d’entre 3 i 18 anys, que poden gaudir de propostes a gairebé totes les comarques catalanes.

Els casals d’estiu i vacances en família

Per als pares que necessitin conciliar la seva vida laboral i familiar, la Fundació Pere Tarrés organitza els casals d’estiu amb propostes molt diferents. Els més petits de la casa podran escollir si volen fer un casal tradicional combinant activitats de lleure amb sortides lúdiques i culturals o fer un casal temàtic. En aquest darrer cas podran escollir entre els casals de robòtica i multimèdia, d’aprenent de cuina o convertir-se en arqueòlegs al casal que organitzen conjuntament la Fundació Pere Tarrés i el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC).

La principal novetat d’aquest any serà el Casal per Projectes on els infants seran agents actius en la programació de les activitats. Així, els participants hauran d’escollir un projecte de dimensió comunitària i desenvolupar un treball de valor a l’entorn proper (ja sigui l’escola o el barri).

Campanya d'estiu 2017

Enguany, la Fundació Pere Tarrés tornarà a obrir les seves cases de colònies a tota la família durant els mesos de juliol i agost, per aquells pares i mares que vulguin compartir amb els seus fills uns dies de vacances participant en activitats de lleure, aprenent, divertint-se i gaudint de l’entorn natural i de la relació amb altres famílies. Aquesta opció de vacances educatives s’està consolidant cada cop més entre els pares i mares que no volen renunciar a realitzar uns dies de descans a preus assequibles per a tota la família i que confien en el projecte pedagògic de la Fundació Pere Tarrés.

Activitats valorades per pares i fills

Segons els resultats de l’enquesta de valoració que la Fundació Pere Tarrés va fer durant l’estiu anterior, el 51,5% dels pares apunta als seus fills i filles a les activitats d’estiu perquè volen que aquests comparteixin les seves vacances amb altres nens i nenes de la seva mateixa edat, el 34% perquè als seus fills els agrada passar uns dies fora de casa i només un 14,5% ho fa per temes de conciliació. Aquestes dades demostren la confiança que els pares i mares tenen en els beneficis de l’educació en el lleure per al creixement dels seus fills, valorant especialment la relació amb altres infants de la mateixa edat, l’autonomia i la relació amb la natura. L’equip de monitors/es també ha estat àmpliament valorat en aquestes enquestes amb una valoració de 8,7 sobre 10 i amb un 8,8 sobre 10 en l’atenció que els monitors han donat als seus fills durant les activitats.

Diferents alternatives davant la situació econòmica

Difícilment la Fundació Pere Tarrés pot distanciar-se del context de crisi econòmica que ens envolta. Durant l’estiu anterior, es van becar 4.036 infants de famílies amb dificultats socioeconòmiques que van participar en 9.946 activitats de lleure. Una xifra que ha augmentat un 345% en els darrers set anys. Totes les sol·licituds rebudes l’any passat van poder ser acceptades, atorgant ajuts per un import de 1.120.748,27€, gràcies al suport de diverses entitats i institucions i també de les aportacions de la campanya de recaptació de fons de la Fundació Pere Tarrés “Ajuda’ls a créixer”: http://www.peretarres.org/ajudals. La Fundació Pere Tarrés preveu que aquest any la demanda continuarà sent alta i, per això, vol garantir amb aquesta gran campanya que el major nombre d’infants i joves puguin continuar gaudint dels beneficis de l’educació en el lleure.

Campanya d'estiu 2017

I és que malgrat les dificultats econòmiques, les activitats de  lleure a l’estiu continuen sent un recurs molt important per a les famílies. Tenint en compte que el pressupost familiar per aquestes activitats serà limitat, la Fundació Pere Tarrés ha adaptat la seva proposta amb diverses modalitats (mantenint els preus de l’any anterior, descomptes per a entitats, reduint la durada dels torns de les colònies o dissenyant activitats més econòmiques).

Com a entitat de lleure més gran de Catalunya, la Fundació Pere Tarrés recomana a les famílies que la tria de les activitats es faci seguint criteris de qualitat i ajustant-se als objectius que s’esperen d’aquesta experiència. En aquest sentit, ha elaborat un decàleg per orientar als pares i mares en aquesta tria: Decàleg de la Fundació Pere Tarrés per orientar les famílies a l’hora de triar les activitats d’estiu