Notícies

La Fundació Pere Tarrés crea un calendari escolar per conscienciar sobre els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) adaptat al context de la pandèmia

La Fundació Pere Tarrés crea un calendari escolar per conscienciar sobre els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) adaptat al context de la pandèmia

Comparteix la notícia

Etiquetes

Recursos

Calendari escolar 2020-2021

17.09.20

La Fundació Pere Tarrés, com a entitat més gran de lleure de Catalunya i Balears, compta amb una gran presència a l’entorn educatiu, a través de les escoles, els centres d’esplai, els centres socioeducatius i les ludoteques, entre d’altres. És per aquest motiu que la Fundació Pere Tarrés se sent amb la responsabilitat i el deure d’aportar valors com a entitat educativa generant continguts i reflexions, més encara en un context complicat arran de la irrupció del covid-19.

Aquest any, la Fundació Pere Tarrés ha dedicat el seu calendari escolar a l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015, amb l’objectiu d’estimular l’acció en 5 esferes d’importància crítica: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i el partenariat. Aquesta resolució fa una crida a desenvolupar respostes per implementar l’Agenda 2030.

Amb la voluntat de millorar el nostre món, la Fundació Pere Tarrés se sent interpel·lada a comprometre’s en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible per eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat. Concretament, 676 activitats educatives i socials de la nostra entitat incideixen en aquests objectius. Totes elles, a més, estan adaptades al nou context de pandèmia, tenint en compte les necessitats i problemàtiques que s’han accentuat durant aquests mesos.

Una eina pedagògica amb context covid19

El calendari està ideat per ser més que una eina de planificació del curs escolar per convertir-se en un recurs pedagògic. Un equip de docents, formadors i pedagogs  de la Fundació Pere Tarrés ha elaborat diferents fitxes formatives que proposen activitats  vinculades amb els diversos ODS que formen part del calendari. Els materials estan dissenyats per ser útils per a la realització,  desenvolupament i gestió de l’activitat educativa d’equips docents, educadors, monitors i monitors de centres d’esplais i famílies.

La proposta pedagògica de setembre, dedicada a garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les edats. En aquest cas, en un context de pandèmia, l’inici de curs ve marcat per les mesures de seguretat i la preocupació per la salut. És per això que les activitats proposades inclouen fitxes i materials per sensibilitzar que la salut és comunitària, és a dir, que es tracta d’una responsabilitat col·lectiva.

Dotze objectius

El calendari dedica cadascun dels mesos de l’any a dotze dels disset ODS, tots els emmarcats en la situació actual i triats curosament perquè els infants i adolescents puguin treballar els valors que transmeten aquests objectius. D’aquesta manera, al setembre, vida sana i la promoció del benestar per a totes les edats; a l’octubre, fi de la pobresa; al novembre, educació i qualitat; al desembre, consum responsable; al gener; pau i justícia; al febrer, reducció de les desigualtats; al març, igualtat de gènere; a l’abril, ciutats sostenibles; al maig, fam zero; al juny, acció climàtica; al juliol, vida submarina i, a l’agost, vida terrestre.

Una entitat compromesa

Aquest estiu, la Fundació Pere Tarrés va posar en marxa les primeres Eco-colònies, un concepte amb el qual es vol posar en valor la tasca d’educació ambiental que es fa des de l’entitat a les seves cases de colònies per un lleure sostenible i respectuós amb el medi natural. D’altra banda, la Fundació Pere Tarrés va ser pionera amb la creació de les seves cases de natura i el seu programa d’educació ambiental iniciat fa més de 30 anys. Aquest any, l’entitat va fer un pas més enllà i es va comprometre amb 5 acords per un estil de vida més sostenible: compromís d’eficiència energètica, de conscienciació sobre el consum d’aigua, sobre la gestió de residus, el medi natural i els hàbits de consum. Aquests 5 punts es desglossen en tota una sèrie d’accions concretes en diverses cases de colònies.