14.11.18
La dansa, el teatre o el circ són algunes de les arts escèniques que ofereixen una oportunitat per la inclusió. Cada vegada són més les escoles, universitats, centres de salut i de serveis socials, festivals, entitats d’iniciativa social i projectes comunitaris que consideren que les arts escèniques són una oportunitat per la inclusió i, també, cada vegada hi ha més projectes artístics compromesos amb la societat. En aquest context, la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL i l’Institut del Teatre, com a centres de formació i generació de coneixement, van oferir una oportunitat per reflexionar sobre l’avaluació en els projectes d’arts escèniques aplicades a l’acció social.
Projectes d’arts escèniques i transformació social: l’avaluació és possible
La presentació institucional de la jornada “Projectes d’arts escèniques i transformació social: l’avaluació és possible”, celebrada el 8 de novembre a l’aula magna de la Facultat Pere Tarrés, va anar a càrrec de Josep Oriol Pujol i Humet, director general de la Fundació Pere Tarrés, que va afirmar que: “Tota acció social i educativa rigorosa i professional exigeix avaluació”. També hi ha intervenir la directora general de l’Institut del Teatre, Magda Puyo Bové, que va remarcar la importància de l’avaluació a través d’un mètode metodològic fonamentat.
L’apunt sobre el document “Avaluació de les arts escèniques aplicades. Una proposta metodològica” a càrrec de Mercè Mariné, professora d’ESAD de l’Institut del Teatre, va posar accent en que l’avaluació implica reflexionar sobre el sentit de la nostra acció, és a dir pot servir per reflexionar sobre els valors i els objectius d’allò que es fa i per descobrir-ne els aspectes latents. Seguidament va tenir lloc la taula rodona sobre les pràctiques d’avaluació en arts escèniques aplicades: diversitat i flexibilitat, amb la moderació de Laia Serra, doctora en ciències de l’educació i membre del Grup de Recerca en Innovació i Acció Social (GIAS) de la Facultat Pere Tarrés, i la participació de Gemma Carbó, presidenta de l’Associació ConArte Internacional i directora del Museu Vida Rural, Hector Alonso, professor d’Arts Escèniques i Acció Social, i Josep Ma Aragay, creador del projecte Basket Beat.
Va cloure l’acte un diàleg sobre el repte de l’avaluació de les arts escèniques en contextos de transformació social, conduit per Xavier Úcar, catedràtic de pedagogia social de la UB, i amb la participació de Neus Santmartí, catedràtica en Didàctica de les ciències de la UB, i Jaume Colomer, director de Bissap.
Incorporar l’avaluació en els projectes d’arts escèniques aplicades i comunitàries és avui ja una necessitat i un repte més que una obligació. Per això, la voluntat de l’Institut del Teatre i de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL és anar construint models i metodologies d’avaluació que ajudin a l’anàlisi dels processos i les activitats realitzades, valorar la satisfacció dels participants i identificar els resultats i els impactes aconseguits.