05.05.22
La crisi econòmica i social que han generat dos anys de pandèmia s’arrossegarà encara durant molt de temps, al mateix temps que les conseqüències de la guerra d’Ucraïna estan agreujant encara més la situació de vulnerabilitat social en què ja es trobaven moltes famílies. La Fundació Pere Tarrés està convençuda que l’educació en lleure contribueix al desenvolupament dels infants, especialment els més vulnerables, i per això cada any posa en marxa la campanya Cap infant sense colònies, que té per objectiu garantir l’accés a les activitats de lleure a l’estiu a infants en situació de vulnerabilitat a través d’un programa de beques i que l’any passat va becar les activitats d’estiu de 5.249 infants, més que mai abans. Enguany està previst incrementar aquesta xifra en almenys un 10% per atendre les necessitats socials creixents, perquè totes les evidències indiquen que les conseqüències de la pandèmia han estat devastadores i que els infants són els que n’han sortit més malparats. Segons l’entitat Save the Children, 1 de cada 3 infants viu en risc de pobresa i exclusió social a l’Estat espanyol, mentre que la mateixa entitat ha xifrat l’augment de la pobresa infantil a Catalunya en prop d’un 33% per la crisi generada per la covid-19.
Més enllà dels indicadors generals que mostren l’evidència que la situació socioeconòmica de les famílies no ha fet més que empitjorar, les dades que té la Fundació Pere Tarrés sobre les persones que sol·liciten beca per a les activitats d’estiu ja marquen des de fa anys el sorgiment d’un nou perfil de persones en vulnerabilitat. De fet, segons una enquesta realitzada a partir dels perfils de les famílies que van rebre una beca el 2021, més d’un 70% afirmen que les seves dificultats econòmiques s’han vist augmentades el 2021. Aquesta xifra implica que aquestes famílies es troben diàriament amb situacions que fan molt complicada la vida diària. Per exemple, 3 de cada 4 de les famílies enquestades tenen dificultats per pagar vacances una vegada a l'any; gairebé la meitat afirma tenir dificultats per pagar rebuts i 4 de cada 10 no poden mantenir la temperatura de casa de manera adequada. 7 de cada 10 afirmen no tenir cotxe personal, un 35% no tenen ordinador i un 23,3% no gaudeixen de connexió a internet.
L’anàlisi de les condicions econòmiques i d’habitabilitat d’aquestes famílies evidencia també que un 78% de les famílies analitzades es poden considerar en risc de pobresa o exclusió social: 3 de cada 4 llars de l’estudi tenen rendes inferiors al llindar de referència de pobresa moderada (60% de la mitjana de la renda nacional), mentre 3 de cada 10 han treballat menys del 20% del total de mesos laborables en l’últim any.
Altres dades que mostra l’informe són que el 75% dels infants que reben beca són de nacionalitat espanyola i viuen, en el 40% dels casos, en famílies monoparentals. 4 de cada 10 famílies viuen de lloguer i en el 23% dels casos, en la llar hi viuen també persones que no formen part del nucli familiar. La renda mitjana d’aquestes famílies se situa entre els 5.000 i els 15.000 euros. 4 de cada 10 famílies tenen ingressos mensuals inferiors als 1.000 euros. Per persona, la renda mitjana és de 3.547€.
Segons l’informe, en la meitat de famílies només hi treballa una persona, el 41% té algú de la família a l’atur i el 56% d’aquestes persones que no tenen feina no reben cap prestació d’atur. A més, el 60% de les persones que afirmen trobar-se a l’atur porten en aquesta situació més de dos anys.
Podeu consultar l’informe complet aquí
Més llistes d’espera als centres socioeducatius
Més enllà de la radiografia de les persones que sol·liciten un ajut per poder finançar activitats de lleure dels seus fills i filles, una altra mostra ben clara que l’augment de les situacions de vulnerabilitat, lluny de minvar, no ha fet més que augmentar en l’últim any són les llistes d’espera que registren els centres socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés que acompanyen cada tarda infants en situació vulnerable. En aquests centres, els nens i nenes reforcen el seu aprenentatge, però sobretot participen d’un espai acollidor de lleure que els fa sortir per unes hores de les situacions complexes que molts d’ells viuen.
Actualment, hi ha més de 300 famílies en llista d’espera per accedir a un dels tres centres propis que la Fundació té a Barcelona (als barris de Poblenou, el Raval i el Poble-sec), quan cada un d’aquests centres ja acompanya al llarg de la setmana a gairebé 200 persones. El cas més rellevant és el del Centre socioeducatiu Poble-sec, on hi ha 170 infants en llista d’espera.
I és que, tenint en compte el retrat que es desprèn de totes aquestes dades, el lleure és més necessari que mai, especialment per a tots aquells infants en risc de vulnerabilitat social. Després de dos anys molt complicats, amb angoixes provocades per la situació sanitària i pels problemes econòmics, els casals i colònies tornaran a ser aquest estiu un espai reparador que reforçarà les competències personals, professionals i de creixement emocional dels nens i les nenes. Les diferents crisis socials i econòmiques acumulades han generat un important patiment social i emocional de les famílies i dels infants, i el lleure ofereix a aquests nens i nenes l’oportunitat de generar experiències positives que els ajudaran a gestionar els conflictes presents i futurs.
D’altra banda, la situació de crisi social s’ha vist empitjorada per les conseqüències de l’encariment dels preus de l’energia i per la guerra d’Ucraïna, dos fets que, sumats, han disparat el preu dels productes quotidians com l’electricitat o els carburant, que marquen diàriament màxims històrics, però també altres productes de consum diari, com l’oli. El desplaçament de milers de persones refugiades fins a Catalunya també està suposant un repte. En aquest sentit, com ja va fer durant la pandèmia i com ha fet en anteriors crisis socials generades per desplaçaments de conflictes bèl·lics (com va ser el cas de les persones refugiades de la guerra de Síria), la Fundació Pere Tarrés s’ha implicat en diversos projectes solidaris per acollir i acompanyar les famílies ucraïneses que han arribat a casa nostra fugint de la guerra.
Un d’aquests projectes és un programa de lleure adreçat a una trentena d’infants ucraïnesos d’entre 4 i 18 anys de famílies que han arribat d’Ucraïna aquestes darreres setmanes, encarregat per l’Ajuntament de Barcelona a 6 entitats diferents de la ciutat. Diversos educadors i educadores, amb l’ajut d’una traductora voluntària, promouen cada dia de dilluns a divendres activitats esportives i de lleure per als infants que es converteixen en un espai de reparació emocional després de setmanes d’angoixa, a més d’ajudar-los en l’adquisició de nou vocabulari i aprenentatge de la llengua.
Projecte per acollir famílies ucraïneses en llars catalanes
D’altra banda, la Fundació Pere Tarrés també participa en la iniciativa “Família necessita família”, que acompanya famílies catalanes en el procés d’acolliment temporal a famílies refugiades d’Ucraïna al seu domicili. El programa, que es porta a terme a les províncies de Barcelona, Madrid, Màlaga i Múrcia, està organitzat per la Fundació La Caixa i el ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions (MISSMI), amb la col·laboració de diverses entitats, com la Fundació, que coordinen les oficines tècniques d’acollida arreu del territori.
La finalitat del programa és generar un espai de convivència entre les dues famílies per facilitar l’adaptació dels nouvinguts a la societat. En aquestes oficines d’acollida, les treballadores de l’entitat fan una valoració de la idoneïtat de les famílies catalanes que volen acollir i s’encarreguen de coordinar tot el procés d’acollida, que consta d’una sessió informativa, entrevistes individualitzades a les famílies i una visita al domicili, fins que des del ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions s’escollirà la llar més òptima per a cada família ucraïnesa acord amb les seves necessitats i particularitats. Les mateixes professionals de les oficines tècniques també faran un acompanyament a la família acollidora durant el temps d’acollida.
En tercer lloc, la Fundació també obre aquest mes una línia de beques específiques adreçades als infants de famílies refugiades d’Ucraïna que participen en centres d’esplai i centres socioeducatius. L’objectiu és ajudar les famílies a costejar les activitats d’estiu dels seus fills i filles durant el mes d’agost.
El vídeo de la campanya, amb Mediapro i Mònica Terribas
Enguany, la productora Mediapro torna a col·laborar en la realització del vídeo de la campanya Cap infant sense colònies, que compta també amb la veu en off de la periodista Mònica Terribas.
Podeu veure aquí el vídeo de la campanya Cap infant sense colònies: https://youtu.be/LsHFiwd88oI
Per poder donar oportunitats als infants en situació de vulnerabilitat, la Fundació Pere Tarrés va destinar l’any passat a la campanya un total de 1.565.975,03€, una xifra que es va assolir gràcies al suport i a les aportacions de nombroses institucions, empreses i particulars. La campanya “Cap infant sense colònies” compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació de les Illes Balears, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Tarragona, l’Obra Social de La Caixa i donants particulars i empreses.