20.09.19
Aprender para transformar és el títol del llibre coordinat per Paco López i Lisette Navarro, docents de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL que recull propostes pràctiques de didàctica de l’acció socioeducativa. L’obra és el sisè títol de la col·lecció, dirigida per la Facultat, que ofereix textos acadèmics sobre temàtiques pròpies de les professions socioeducatives per a estudiants i professionals en exercici.
El llibre té la voluntat de compartir criteris pedagògics i activitats formatives per a millorar les competències dels professionals de l’àmbit social. Paco López i Lisette Navarro, docents de la Facultat, són els coordinadors de la publicació.
Fundació Pere Tarrés. Quin és el significat del títol de llibre Aprender para transformar?
Paco López i Lisette Navarro. El títol és la síntesi del que, creiem, ha de ser el procés formatiu a les professions socials i educatives: formar-se seriosament i apassionadament per a contribuir a fer un món més just i habitable per a tothom. Són, a més dues paraules poderoses. Aprendre és acceptar la pròpia fragilitat, la pròpia imperfecció... i la convicció que tots podem reciclar els nostres erros per convertir-los en lliçons que ens facin millors. Transformar implica no conformar-se amb el que hi ha, no resignar-se... és la voluntat d’incidir en els mecanismes que generen injustícia, violència o desigualtat d’oportunitats per viure en plenitud.
Fundació Pere Tarrés. Ens podríeu resumir el fil argumental de llibre?
Paco López i Lisette Navarro. El llibre dedica els primers capítols a propostes més vinculades als aspectes tècnics de la intervenció professional (gestió de situacions de crisis o canvi, competències socials i tècniques d’entrevista), per anar, després, a àmbits més relacionats amb la perspectiva o la manera de mirar la realitat (la sensibilitat artística, la dimensió comunitària o la capacitat d’anàlisi que promouen les ciències socials) i finalitza amb propostes que connecten amb el sentit de l’actuació professional (la dimensió espiritual o el desenvolupament dels aspectes ètics de les professions).
Fundació Pere Tarrés. A qui va dirigit el llibre?
Paco López i Lisette Navarro. La publicació vol servir d’ajuda al professorat universitari i altres agents formatius relacionats amb l’acció social i educativa. És un llibre per a persones que viuen amb intensitat la tasca d’ajudar a aprendre a d’altres i que assumeixen el risc d’experimentar formes diferents de fer-ho.
Fundació Pere Tarrés. El llibre és un compendi de capítols escrits per diversos autors. Com heu concebut la lectura del llibre Aprender para transformar?
Paco López i Lisette Navarro. L’obra no està pensada per a ser llegida d’una tirada, sinó de forma fragmentada, per episodis sencers o per propostes pràctiques. Més que una guia de recursos didàctics per a ser aplicats tal i com estan descrits, el llibre vol ser un exercici de transparència que pot inspirar a altres formadors. Al cap i la fi, no és més que una espècie de capsa de “secrets pedagògics” que un grup de professors d’una facultat compartim per si poden ajudar a companys que es dediquen a la formació en àmbits diversos.
Fundació Pere Tarrés. El títol del llibre, Aprender para transformar, porta implícita la pegunta que és i com ha de ser un ensenyament transformador. Quina és la resposta a aquests interrogants?
Paco López i Lisette Navarro. Efectivament. Tot i que quan parlem de transformar mirem cap a aquest món injustament repartit, hem de començar canviant nosaltres. Això afecta, també, a la manera d’ensenyar o d’aprendre. A les nostres professions és especialment important la coherència entre el que s’aprèn i la manera com es fa. De fet, les metodologies formatives i, sobretot, el tipus de relació educativa que establim amb els nostres estudiants i entre nosaltres, són miralls que poden orientar (bé o malament) el que faran els futurs professionals amb les persones amb les que treballin.
Fundació Pere Tarrés. Quina és la finalitat d’un aprenentatge transformador?
Paco López i Lisette Navarro. El llibre recull les visions polièdriques del que per als diversos autors significa aprendre per esdevenir professionals capaços d’incidir en la realitat social. Des d’aquesta diversitat, les seves visions tenen en comú dues coses: es tracta de contribuir a la reducció de les desigualtats socials i econòmiques que estan marcant aquests inicis del segle XXI i de fer-ho amb el rigor científic i la sensibilitat ètica que exigeix el dedicar-se a treballar amb la cosa més valuosa que existeix, que és la vida de la gent.