Barcelona és una les principals ciutats del sud d’Europa en generació i consum digital i tecnològic. Projectes com el 22@ lideren el talent, la innovació i l’ocupació a la capital catalana. Tanmateix la Fundació Pere Tarrés és conscient que les desigualtats socioeconòmiques poden causar diferències a l’accés a la tecnologia que generen la bretxa digital.
Per apoderar digitalment a infants i joves en situació de vulnerabilitat social la Fundació Pere Tarrés ha posat en marxa el programa “Ambaixadors i ambaixadores Makers” amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i l’IAAC - Fab Lab Barcelona. La iniciativa pretén impulsar l’ús de la tecnologia oberta i la fabricació digital perquè infants i joves entenguin la transformació digital de la nostra societat. El projecte els apodera digitalment perquè siguin agents actius en la resolució de reptes del seu entorn més proper vinculats amb la inclusió social i laboral.
Ambaixadors i ambaixadores Maker
El projecte s’emmarca dins el moviment maker que emfatitza l’aprenentatge a través de l’experiència i té com a estàndard el concepte DIY (Do It Yourserlf: Fest-ho Tu Mateix) que promou el treball en equip, l’obtenció i producció de coneixements en comunicat i el DIWO (Do It With Others: fes-ho amb els altres). El moviment maker promou la idea que tothom és capaç de desenvolupar un projecte en comptes de contractar a un especialista per a realitzar-lo.
Mitjançant la intervenció als Centre Socioeducatiu de Poble-Sec i Poblenou, durant el primer semestre de 2018, s’ha desenvolupat una prova pilot per apoderar a un grup de 40 adolescents per convertir-los en els ambaixadors i ambaixadores del moviment maker entre aquesta població i els seus veïns i veïnes del barri. Està previst que el setembre comenci la proba pilot al centre socioeducatiu Fundació Albert Espelt.
Aquesta acció ha permès als adolescents adquirir les competències bàsiques i digitals necessàries per ser, a més de consumidors i consumidores, creadors i creadores de solucions tecnològiques en la societat digital. Els participants han pogut crear i experimentar amb Mood Board, Tinkercard, Kinect i impressió 3D, vinyl i làmpares.
El projecte té com a objectius específics formar en les eines necessàries a un equip d’ambaixadores i ambaixadores composat pels i les joves i adolescents dels centres perquè s’introdueixin en el moviment maker i puguin desenvolupin les següents accions:
Cocrear un espai maker dins del centre i fer-se responsables juntament amb les persones educadores.
Proposar activitats de fabricació digital i tecnologia oberta en el seu centre.
Encarregar-se d’explicar la seva experiència i assessorar a altres joves i adolescents de centres similars.
Podeu seguir la presència digital del projecte a través de l’etiqueta #AmbMakers