12.05.20
La crisi sanitària originada pel Covid-19 i les mesures sanitàries que s’han decretat per fer-hi front han afectat especialment les famílies més vulnerables. Des que va començar el confinament, la Fundació Pere Tarrés no ha deixat de mantenir l’acompanyament educatiu i social a infants, joves i famílies amb dificultats socials. Al municipi mallorquí de Pollença, la Fundació manté en ple estat d’emergència Escola Viva, un projecte de suport i acompanyament a infants i joves en risc d’exlusió social i a les seves famílies impulsat per l’Ajuntament de la localitat, que ja ha anunciat la seva renovació per al curs vinent.
El projecte atén actualment a 87 infants i adolescents d’edats compreses entre els 5 i els 18 anys i a les seves famílies, que en principi continuaran l’any vinent. El 65% d’aquests són nins, nines i joves de famílies immigrades (procedents de països com Bangladesh, Senegal, Marroc, Argentina, Uruguai i Veneçuela, Anglaterra, Colòmbia o Romania), tot i que alguns ja tinguin la nacionalitat espanyola. Hi treballen 2 professionals de la Fundació Pere Tarrés fent intervenció directa i té com a objectius potenciar el desenvolupament integral dels infants i adolescents, compensant els dèficits socioeducatius i afavorint l’assoliment d’aprenentatges, el desenvolupament personal i la integració socials dels nins i nines participants, tot prevenint les situacions de risc. Ho fa a través d’intervencions individuals, grupals, familiars i del treball en xarxa.
La Fundació Pere Tarrés ha hagut d’adaptar el programa des que al març passat es van decretar les mesures de confinament i distància social. De l’atenció directa a través de tallers presencials al llarg de 35 hores a la setmana, s’ha passat a un acompanyament constant de manera sobretot telemàtica i telefònica a través de 5 potes diferents:
- Coordinació amb l’educadora social de Serveis Socials del municipi per al suport en segons quins casos pel tema escolar. Les educadores de la Fundació treballen diàriament en coordinació amb l’educadora social del municipi per tal de rebre tota la informació dels centres educatius. El seu principal objectiu actualment és donar suport a l’educadora social de serveis socials per tal de facilitar l’apropament de les families a les escoles per tal de poder seguir el seu desenvolupament escolar, especialment en el cas d’aquells que tenen més dificultats d’accés a les noves tecnologies: per exemple, els imprimeixen els deures o resolen dubtes relacionats amb deures o tasques escolars via WhatsApp o telefònicament.
- Derivació als recursos de serveis socials: Informen sobre les ajudes que poden rebre per part de serveis socials i els deriven. També realitzen un treball en xarxa amb els serveis socials del municipi per assessorar i informar les famílies sobre els recursos existents i derivar-los.
- Proposta d’activitats lúdiques i educatives online: Durant el període de confinament i emergència sanitària, el projcte Escola Viva ha mantingut la programació d’activitats adaptada a la situació. L’equip educatiu proposa reptes setmanals per als infants i joves, i també per fer en família, per tal que puguin participar -hi tots els components del nucli familiar.
- Connexió permanent amb els joves: Setmanalment, fem una vídeotrucada o fomentem la conversa a través de WhatsApp amb els joves d’Escola Viva per mantenir la connexió i detectar les seves inquietuds.
- Seguiment telefònic amb les famílies: Cada setmana es realitza un seguiment telefònic de totes les famílies, però especialment de les més vulnerables per tal de poder ajudar-les, derivar-les on calgui, detectar necessitats o simplement escoltar-les i acompanyar-les durant aquest període de pandèmia, en el qual es generen moltes situacions complicades.
Està previst que un cop acabat el curs el programa tingui una continuïtat durant els mesos de juliol i agost amb els infants, joves i adolescents, en funció de com evolucioni el control de la pandèmia i dels protocols i recomanacions sanitàries que determinin les autoritats sanitàries.
Durant l’any 2019, 2.400 infants, joves i famílies es van beneficiar de les activitats i programes educatius i socials que la Fundació Pere Tarrés va promoure a Mallorca. Actualment, arran de la situació de confinament, apart del projecte de Pollença la Fundació manté l’acompanyament telemàtic a infants i famílies dels centres socioeducatius de Can Tàpera i Verge de Lluc, a Palma, on atenem a unes 40 famílies, i també el Servei d’intervenció socioeducatiu a Sant Llorenç de Cardassar.