Notícies

L’acció educativa i social de la Fundació Pere Tarrés beneficia 345.930 persones el 2021

L’acció educativa i social de la Fundació Pere Tarrés beneficia 345.930 persones el 2021

20.05.22

La Fundació Pere Tarrés ha publicat, com cada any, una memòria on es recullen totes les accions socials i educatives que ha realitzat l’entitat al llarg de l’any 2021.

 Durant el 2021, els projectes de la Fundació Pere Tarrés han continuat adaptant-se al nou context ocasionat per la covid-19 i s’han ajustat a les mesures i les restriccions implementades per frenar la pandèmia. Amb tot, al mateix temps ha continuat donant resposta a les demandes educatives i socials de la població. Bona mostra d’això és que, el 2021, un total de 345.930 persones s’han beneficiat de l’acció educativa i social de la Fundació Pere Tarrés.

 En aquest context, el compromís social i implicació de la Fundació Pere Tarrés amb la societat i els col·lectius més vulnerables no ha parat de créixer. L’agreujament de les necessitats educatives i socials de les famílies en situació de vulnerabilitat ha provocat una demanda sense precedents per poder participar en activitats de lleure educatiu.

 Davant aquesta conjuntura, l’any passat, en el marc de la campanya “Cap Infant sense colònies” es va mobilitzar més d’1,5 milions d’euros per becar a 5.249 infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat, la xifra més elevada de la història de la Fundació Pere Tarrés. Amb aquesta xifra rècord es va voler donar resposta a l’increment de sol·licituds per participar en una activitat d’estiu. 

 Una situació que també s’ha donat en els centres socioeducatius, on durant tot l’any s’acompanya a infants, adolescents i joves de famílies en situació de vulnerabilitat. Per fer front a aquesta creixent demanda, la Fundació ha incrementat els seus esforços i el 2021 ha atès a més de 6.000 infants en els 35 centres integrats dins la Xarxa de Centres Socioeducatius (XACS). També, ha becat a 213 infants perquè participin en colònies escolars, així com ha atès a 37 joves migrants no acompanyants.

 En resum, al llarg del 2021, en el marc de la campanya “Ajuda’ls a créixer”, la Fundació Pere Tarrés ha becat un total de 12.655 infants, adolescents i joves de famílies amb dificultats socioeconòmiques  perquè facin una activitat de lleure educatiu. Tot això, no hauria estat possible sense el suport i les aportacions de les administracions, les empreses, els particulars, així com l'empenta de l'Agrupació d’Amics de la Fundació Pere Tarrés.

 Compromís amb la infància, l’adolescència i la joventut

 En l’actual context de crisi s’ha posat en evidència que l’educació en el lleure contribueix al desenvolupament de les competències personals i educatives dels infants, adolescents i joves. Per aquest motiu, la Fundació Pere Tarrés aposta per l’educació en el lleure com a pilar pel desenvolupament dels infants, adolescents i joves, ja que a través del joc poden adquirir coneixements i valors que no s’aprenen a les aules.

 Precisament, aquest compromís amb la infància, l’adolescència i la joventut es materialitza a través de l’acció dels diferents centres d’esplai, dels centres socioeducatius, les escoles bressol, així com a les escoles a través dels espais migdia o les extraescolars.

 Així, durant el 2021, 19.550 infants, adolescents i joves van participar en les diferents activitats dels 203 centres d’esplais del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), acompanyats per 4.545 monitors i monitores.  La tasca que despleguen els monitors i monitores és vital per acompanyar, empoderar i ajudar a créixer com a persones als infants, adolescents i joves en el seu temps lliure. 

 L’època d’estiu és el període de l’any que més temps lliure disposen els infants, adolescents i joves, alhora que és quan les famílies necessiten més suport per conciliar la seva vida professional i familiar. L’estiu de 2021 va recuperar l’esperit previ de la pandèmia i 30.417 infants i joves -5.259 dels quals becats- van participar en els casals o colònies de la Fundació, xifra que s’acosta molt a la de l’estiu del 2019.

 D’altra banda, el desig de vacances després d’un any de pandèmia també ha quedat reflectit en la participació del programa de Vacances en Família. Prop de 3.800 persones han participat en aquesta iniciativa, una xifra que representa un 71% més que l’any anterior. Aquesta proposta permet passar uns dies de vacances en famílies en cases de colònies i albergs on s’ofereixen activitats de lleure educatiu per a totes les edats i, a través de les quals, es pot descobrir l’entorn. Així doncs, cada cop més famílies aposten per aquest model de turisme de proximitat i sostenible.

 A banda de l’estiu, durant tot l’any les instal·lacions de la Fundació Pere Tarrés també acullen escoles, famílies i altres grups. Al llarg del 2021, els 18 equipaments i instal·lacions juvenils de l’entitat han acollit un total de 137.953 estades.

 Ara bé, l’acció educativa i social de la Fundació Pere Tarrés va més enllà dels casals i les colònies i, també, disposa de diferents línies d’activitat. Així doncs, 11.084 infants i joves han participat en els programes d’educació ambiental, 3.036 infants de 0 a 3 anys han estat atesos en 36 escoles bressol, 14.076 infants han assistit en menjadors escolars i activitats extraescolars.

 Al costat de la gent gran

 La pandèmia ha colpit especialment a la gent gran i, per això, la Fundació Pere Tarrés ha impulsat projectes per combatre l’aïllament i mantenir actives a les persones que es troben en aquesta etapa de la vida.

 Durant el 2021, la Fundació Pere Tarrés ha gestionat diversos equipaments per a persones grans de l’Ajuntament de Barcelona als districtes d’Horta-Guinardó, Sant Andreu i Gràcia, així com serveis de dinamització als municipis de Castellar del Vallès, Abrera, Gavà, Sant Just Desvern i Sant Vicenç dels Horts, centrats a pal·liar els efectes de la bretxa digital, treballar la vessant emocional i de superació del dol, així com acompanyar les persones grans en el restabliment dels seus vincles emocionals. En aquests programes han participat gairebé 10.000 persones.

 Per pal·liar la solitud i l’escletxa digital, la Fundació Pere Tarrés també ha participat en el projecte Deleting Loneliness (Eliminant la solitud) a través del qual persones de la tercera edat han pogut gaudir de diverses activitats de forma remota. Això, no només els ha permès mantenir-se actius, sinó també relacionar-se i comunicar-se amb el seu entorn.

També amb aquest objectiu de reduir la bretxa digital, l’entitat gestiona 11 punts Òmnia que tenen com a meta millorar les capacitats tecnològiques d’aquelles persones en risc d’exclusió social i que, per tant, tenen dificultats per accedir als dispositius electrònics.

 La formació, garantia de qualitat

 La Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull compta amb més de 25 anys de trajectòria en els estudis d’Educació Social, que l’avalen com una professió consolidada i amb un ampli reconeixement social. Durant el 2021 es van formar 898 alumnes en graus, màsters universitaris i postgraus amb una taxa d’inserció laboral del 87% abans d’un any dels seus graduats en Educació Social i Treball Social.

 La Facultat ha estat pionera en la posada en marxa d’aquests estudis i està situada en les primeres posicions de nombrosos rànquings universitaris de l’Estat espanyol el rànquing “50 carreras” d’El Mundo o el Rànquing CYD.

 A més, arran de la pandèmia, ha potenciat els estudis d’e-learning, que han tingut una bona acollida per part dels estudiants. Per exemple, el format on-line del títol d’Expert universitari en “Petita Infància, família i territori: eines per l’acompanyament socioeducatiu”, ha obtingut una valoració superior al 90% en les enquestes de satisfacció que responen els i les estudiants.

 La Fundació Pere Tarrés també és una entitat de referència en la formació en el lleure educatiu i l’acció social. Prova d’això són les prop de 50.800 persones que  han participat en cursos de lleure, l’acció social, la gestió d’entitats i d’inserció laboral en el 2021.

 D’altra banda, un altre dels seus objectius és acompanyar a les persones tant en la seva formació com en la recerca de feina. En aquest context, durant el 2021, el Servei d’Inserció Laboral va atendre 49.200 persones, de les quals 19.000 es van formar i 31.000 van rebre orientació laboral. Així mateix, més de 12.000 alumnes van realitzar formació ocupacional o continuada en els més de 1.100 cursos realitzats el 2021. Aquests cursos van ser molt ben valorats pels alumnes, que els van posar una nota mitjana de 8,8 sobre 10.

 Finalment, com a entitat difusora del lleure educatiu, el 2021 la Fundació Pere Tarrés ha celebrat el 50è aniversari de la revista Estris, que edita el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC).  La versió impresa compta amb més de 6.500 subscriptors i subscriptores, mentre que la web va arribar a més de 16.000 persones el 2021.