21.08.19
Un total de 160 joves del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés han començat avui, i fins al 30 d’agost, els cursos de monitors/es i directors/es de lleure a la casa de colònies de La Ruca (Bages) i a l’alberg La Sala (Berguedà). Enguany 120 joves cursaran el títol de monitor i 40 el de director. Aquests cursos residencials esdevenen un espai de convivència i formació intensiva que permeten que alumnes i professors comparteixin experiències i reflexions al voltat del lleure, combinant les classes magistrals amb les sessions pràctiques i el treball en petits grups.
Per a la Fundació Pere Tarrés, comptar amb monitors i monitores formats és fonamental atès que desenvolupen una tasca amb molta responsabilitat. Per estar molt propers als infants i adolescents; per la relació d’afecte i respecte que es genera; i per la intensitat amb què es viuen les experiències a l’estiu, els monitors i monitores són agents transformadors de la nostra societat i del nostre país.
“Els cursos residencials són un element cabdal per la formació dels futurs monitors i directors que tenen un paper d’una gran responsabilitat” explica Andreu Porta, secretari tècnic del MCECC, que afegeix que els cursos “són una formació integral que els ha de donar eines i els ha de permetre afrontar tots els reptes del dia a dia que es troben als seus centres d’esplai”.
Per tant, l’estiu no només és temps de colònies o vacances sinó que els monitors posen també l’accent en formar-se i poder-se preparar per engegar el nou curs d’esplai al setembre. Els cursos són un espai també on es genera una xarxa de complicitat entre els monitors del MCECC per poder-se enriquir entre els diferents centres d’esplai intercanviant idees i coneixements.
Curos residencials, respirar esplai 24 hores
Durant els deu dies que dura el curs, 12 docents de la Fundació Pere Tarrés impartiran els diferents tallers i formacions específiques en àrees com educació emocional, interculturalitat, resolució de conflictes, psicologia, educació ambiental, primers auxilis, recursos d’animació, gestió i marc legal, entre d’altres. Els tallers incidiran explícitament en l’educació en valors i posaran atenció a les mesures bàsiques de seguretat i prevenció de riscos.
La formació de monitors a través dels cursos residencials està adreçada als majors de 18 anys. Amb l'obtenció del títol els joves podran millorar la seva tasca com a educadors i alhora tindran una oportunitat excel•lent per renovar les idees, consolidar metodologies i compartir experiències amb altres joves que realitzen una tasca similar.
Formació de monitors i directors, un espai per créixer espiritualment
La formació residencial dels monitors i directors d’activitats de lleure vetlla per la seva dimensió transcendent, propiciant experiències que despertin l’espiritualitat dels joves. Per aprofundir en la vessant espiritual els cursos inclouen un espai anomenat “Una estona amb tu” que compta amb tres propostes: un espai d’interioritat amb un mateix, un segon amb els altres i un tercer amb Déu.
En el primer dels espais, el moment amb un mateix, és el moment d’aturar-se i mirar-se endins, entrar al món propi interior i adonar-se del ressò que té allò que succeeix al nostres voltant, el que sentim, experimentem, somiem i imaginem. El segon dels espais és l’estona on compartir amb els altres el que succeeix al nostre interior i on viure la diversitat com a complementarietat, on descobrir la diferència i la riquesa de cada persona. En tercer lloc, és el moment per descobrir els valors que donen sentit a la vida, que són impuls per viure el dia a dia i redescobrir Déu.
Un altre dels espais per la dimensió interior dels cursos residencials va ser la celebració de l’Eucaristia, oficiada per Mn. Carles Muñiz, consiliari del Centre d'Esplai Sant Pere i Sant Pau del Prat de Llobregat del MCECC, a la casa de colònies de La Ruca (Bages) i a l’alberg La Sala (Berguedà). Durant l’homilia, Mn. Muñiz va afirmar que: “A l’esplai, els monitors i directors, feu el Regne de Déu cada dissabte” i també va destacar l’esperit de servei dels joves voluntaris i la dedicació amb que ho fan.
El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de Fundació Pere Tarrés és una federació que agrupa més 200 centres d’esplai de les diòcesis de Barcelona, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Lleida, Solsona, Tarragona, Tortosa, l’Urgell i Mallorca. Els centres d’esplai del MCECC acullen més de 22.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària de més de 4.200 monitors.