03.09.24
Des de la seva experiència com a entitat dedicada a l’educació en el lleure, la Fundació elabora un llistat de recomanacions i de dinàmiques basades en el joc amb l’objectiu de donar recursos a les famílies per poder afrontar aquests dies complicats emocionalment que poden generar neguits i angoixes als més petits de casa.
L’acabament de l’estiu i l’inici del curs escolar arriben sempre acompanyats d’un ventall d’emocions que no sempre són fàcils de gestionar. Tornar a l'aula i retrobar els companys i mestres després d'un estiu en què hem desconnectat tant i durant tants dies pot generar neguits i angoixes, especialment entre els infants més petits. Afrontar amb empatia i normalitat aquestes situacions, en un moment que sol coincidir també amb el retorn a la rutina laboral, pot convertir-se en un repte tant per als infants com per als adults de la família. Amb una mica de preparació i uns quants consells pràctics, la transició pot ser més suau i fins i tot divertida. Des de la seva experiència com a entitat que porta més de 60 anys dedicada a desenvolupar projectes d’educació en el lleure, la Fundació Pere Tarrés proposa 10 consells per aplicar en família per permetre una entrada de curs més agradable i il·lusionant, acompanyats d’algunes dinàmiques basades en el joc que poden ajudar a visualitzar com posar en pràctica aquests petits canvis en el dia a dia.
- Tanca simbòlicament l’estiu i planifica bé l’aterratge a l’escola. Després de setmanes de desconnexió, és convenient fer una reconnexió progressiva a les rutines escolars uns dies abans, tancant l’estiu i preparant-nos mentalment per al nou curs.
- Podem fer un tancament simbòlic organitzant una nit d'històries on cada membre de la família comparteixi el moment més especial de les vacances. Aquesta activitat es pot complementar amb un pícnic el cap de setmana abans que comenci l’escola on podem aprofitar per parlar sobre què esperem del nou curs o, amb els més petits, un calendari fet a mà que els serveixi per anar fent un compte enrere i descomptar els dies que queden per anar a classe.
- Prepara el primer dia. El primer dia és important. Cal preparar-lo el dia abans i llevar-nos i llevar els infants amb temps per fer una transició reposada.
- Una manera divertida que el matí del primer dia estigui tot a punt pot ser fer el dia abans una “caça del tresor escolar”, amb pistes que portin l’infant a trobar tot allò que necessiti per a l’escola, o una “desfilada de moda” per tal que el nen o nena triï diverses opcions de roba per al dia D. El matí que comenci l’escola podem esmorzar junts o preparar un esmorzar especial.
- Pregunta-li com li ha anat el dia: Interessa’t sobre la jornada del teu fill o filla, pregunta-li què ha fet o què ha après. Especialment, el primer dia pel component emocional que pot tenir, però també és important dedicar cada dia al llarg del curs un moment a reflexionar sobre la jornada.
- Exemple: un bon moment pot ser durant el sopar. Mentre mengeu, fes-li preguntes com ara "Què has après avui que no sabies abans?". Una manera diferent de poder compartir les inquietuds del dia a dia pot ser regalar a l’infant un diari del nou curs on pugui escriure o dibuixar les seves expectatives a l’inici i les seves experiències durant el curs. Regularment, el podem anar revisant i promovent converses sobre el que s’hi reflecteix.
- Estableix rutines conjuntament i de mutu acord. Al llarg dels següents dies, serà molt important, després de setmanes en què la improvisació ha passat per sobre de les rutines, destinar moments del dia per estudiar, llegir i també per descansar.
- Després de sopar, podem llegir un llibre junts amb els nostres fills i filles durant 20 minuts abans d'anar a dormir.
- Llegeix amb ells i elles: La lectura és una activitat recomanable i profitosa a qualsevol edat, però especialment en les primeres etapes educatives és bàsica: els llibres obren noves finestres al món, promouen la connexió amb els altres, fomenten la imaginació i la creativitat i afavoreixen l’aprenentatge. Així que és bàsic que de ben petits acompanyem els nostres infants en la descoberta de la lectura.
- Podem fer excursions regulars a la biblioteca del barri, triar junts un llibre i, en el cas dels infants més petits, llegir un capítol junts cada nit. D’aquesta manera fomentarem la lectura col·lectiva, l’escolta activa i la imaginació. Una altra activitat per a nens i nenes més grans pot ser formar un club de lectura amb tots els membres de la família i trobar un espai periòdic per compartir opinions i reflexions sobre els llibres escollits.
- Busca espais fixos i prepara’ls perquè siguin agradables per estudiar i fer les tasques d’escola: Sempre que ens sigui possible, és molt recomanable trobar un lloc tranquil, lluminós i ben equipat a casa perquè el nostre fill o filla pugui estudiar o fer els deures.
- Preparem un escriptori, si és possible en el dormitori de l’infant, amb llum bona i amb tots els materials que necessiti a l’abast perquè sigui un lloc agradable de treball. Podem fer manualitats per decorar aquest racó i personalitzar-lo al gust de l’infant. També és recomanable deixar que els infants puguin personalitzar el seu material escolar amb adhesius, dibuixos, cintes de colors... Això farà que augmenti la seva motivació per les taques de l’escola.
- Parla amb els i les mestres: Tant si són nous com si ja els coneixem, cal saber què esperen del teu fill o filla, de les seves emocions, relacions i del seu desenvolupament en l’espai educatiu.
- Assisteix a les reunions de l'escola i pregunta als i les mestres com podem ajudar des de casa.
- Ofereix-los ajuda amb els deures: Si el teu fill o filla té problemes a l’hora de fer les tasques que porta de l’escola, és important reforçar-los amb la teva ajuda. Si el teu fill o filla vol saber més coses sobre algun tema del qual tu no n’estàs prou informat, busca informació o activitats programades per tal d’aprendre junts aquest nou coneixement.
- Podem visitar museus o exposicions relacionats amb els seus interessos o cercar informació plegats. Si no sabem com ajudar-los amb algunes tasques concretes, podem buscar un tutor que faci aquest acompanyament algun dia a la setmana o també utilitzar recursos en línia, com vídeos educatius.
- Redueix el temps destinat a pantalles: La consola de jocs, els mòbils o les tauletes han estat companys de viatge aquestes vacances, però ara cal anar reduint-ne l’ús. No deixis que passin moltes hores davant la pantalla i intenta que aquest no sigui l’únic recurs d’oci.
- Estableix una "hora sense pantalla" després de l’escola on podeu jugar a jocs de taula. Petits moments d’esbarjo “analògics” són molt importants per crear complicitats i generar confiança per explicar el dia a dia.
- Escolta’l i participa de la vida de l’escola: Si el teu fill està preocupat per alguna cosa que viu a l’escola o durant el seu dia a dia, escolta'l i ajuda'l a trobar la manera de canalitzar els seus sentiments. També és important participar en la vida de l’escola i en les activitats que s’hi organitzin i assistir a les reunions de pares, per estar més connectat amb l’entorn del teu fill o filla.
- Si el teu fill o filla ha de fer una prova, repasseu o practiqueu plegats o busqueu recursos per ajudar-los a preparar-se. Podem fer-ho en un format de joc, tot preparant papers amb preguntes senzilles i respostes amb emoticones o dibuixos que representin emocions: això li facilitarà poder expressar millor els seus sentiments o emocions.
Aquestes deu recomanacions es podrien resumir en una: acompanya el teu fill o filla, escolta’l i estigues present i pendent de la seva evolució emocional davant d’un repte tan important com és encetar un nou curs lectiu. Les emocions i els neguits que segur que sorgiran aquests dies no sempre són fàcils d’expressar amb paraules. Cal ajudar els infants de casa a expressar aquests sentiments i a comprendre’ls, i sobretot, a entendre que cap d'aquestes emocions és dolenta. Totes són necessàries i de totes en podem aprendre.
Aquests consells han estat proposats per Helena Gregorio, del departament d’Escola i lleure de la Fundació Pere Tarrés.