Notícies

La Fundació Pere Tarrés incorpora dues noves escoles al seu projecte de cuina pròpia

La Fundació Pere Tarrés incorpora dues noves escoles al seu projecte de cuina pròpia

Comparteix la notícia

09.03.23

El repte d’avançar cap a sistemes alimentaris més sostenibles va ser una de les primeres incorporacions de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. L’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 2, que ens parla de posar fi a la fam mundial i a qualsevol forma de malnutrició, estableix diverses fites vinculades amb una alimentació saludable i sostenible tant en la seva producció com en el seu consum.  

La Fundació Pere Tarrés va engegar a principis del curs 2022-2023, fruit de la seva visió i el seu compromís amb els ODS, un projecte per portar la cuina pròpia, saludable i de proximitat a les escoles catalanes en què l’entitat gestionava l’espai migdia i de menjador, és a dir, incorporar-hi un equip de cuiners i cuineres propi que, juntament amb l’equip de monitors i monitores, completés el servei de menjador de manera integral.  

Fa uns mesos la Fundació va aconseguir sumar al projecte el menjador de l’Escola Montserrat de Sant Just Desvern i ara ha iniciat un nou servei de cuina pròpia a dues escoles de Banyoles, La Draga i Can Puig, sumant, en total, prop de 900 infants atesos.  

Un dels eixos principals del programa desenvolupat per la Fundació Pere Tarrés es basa a situar al centre de tota la proposta els infants, entenent les seves necessitats, coneixent-los i destinant tots els esforços a afavorir que tinguin la millor de les experiències. Un segon eix clau és la priorització dels productes de proximitat i de temporada, entenent per ‘proximitat’ tot allò produït a Catalunya i per ‘temporada’ aquells aliments inclosos en el calendari del pagès. Si tenim en compte aquestes dues variables, sembla adient afirmar que un tercer eix a destacar és el protagonisme de la cuina catalana, i és que un 40% de les receptes incloses en el programa de cuina pròpia formen part del receptari català. Finalment, l’últim gran eix del programa se centra en la lluita contra el malbaratament alimentari, una xacra que la Fundació vol combatre a partir de l’educació en el lleure i el foment dels hàbits sostenibles i responsables des de la infància.  

Per desenvolupar aquesta proposta de cuina pròpia, la Fundació Pere Tarrés ha trobat un aliat en Ametller Origen, una de les empreses agrícoles amb més pes a Catalunya, i que s’encarrega de garantir l’aprovisionament als menjadors. Tal com explica Pere Morell, membre de l’equip d’Escola i Lleure de la Fundació, “quan vam iniciar el procés de selecció del nostre proveïdor es van tenir en compte factors de qualitat, però també altres com la reducció de la petjada del carboni, el compromís mediambiental i el foment de polítiques de benestar animal, i Ametller Origen reunia tots aquests requisits”.  

L’espai migdia, un element més del projecte educatiu 

La Fundació Pere Tarrés defensa una visió integradora i integral de l’espai migdia perquè formi part del projecte educatiu de l’escola, en coherència amb la línia educativa del centre i buscant la màxima transversalitat possible. En aquest sentit, la Fundació considera l’espai migdia com un espai educatiu i de lleure on els infants i adolescents poden tenir un aprenentatge valuós i ple de sentit.  

Per aquest motiu, des de la Fundació Pere Tarrés s’ha decidit oferir a les escoles un servei que inclogui també una proposta de cuina pròpia, sempre amb l’objectiu d’integrar tots els serveis necessaris dins d’un espai migdia en un sol proveïdor i afavorir aquesta transversalitat educativa.   

“Creiem que podem ajudar a canviar el model de gestió de l’espai migdia, facilitant eines per canviar els hàbits alimentaris dels infants i adolescents, millorant la seva qualitat de vida i fomentant un model de vida sostenible”, exposa Pere Morell, i afegeix: “La nostra forma d’aconseguir-ho serà utilitzant la nostra experiència i els millors aliments del nostre territori, i posant totes dues coses a l’abast i al servei dels infants d’avui, que, al cap i a la fi, seran els adults de demà”.