Notícies

La Fundació Pere Tarrés va becar més de 12.000 infants en situació vulnerable durant el 2022 en activitats educatives i socials

La Fundació Pere Tarrés va becar més de 12.000 infants en situació vulnerable durant el 2022 en activitats educatives i socials

22.03.23

El passat 2022, la situació de vulnerabilitat, lluny de minvar, no ha fet més que créixer. La guerra, la crisi energètica i l’escalada de preus en àmbits de primera necessitat es van sumar a una situació de postpandèmia de la qual encara s’arrosseguen moltes carències socials. Tot plegat va fer encara més insostenible la situació econòmica de milers de famílies, i que va repercutir de manera directa sobre infants, adolescents i joves. En aquest context, la Fundació Pere Tarrés va destinar un any més gran part dels seus recursos a la seva acció social i educativa, a través de la qual va aconseguir que un total de 12.065 infants i joves poguessin gaudir d’activitats socials i educatives, principalment de lleure, mitjançant les beques del programa “Ajuda’ls a créixer”.

En conjunt, gràcies a la col·laboració de més de 400 donants particulars, 82 empreses donants i 4.281 voluntaris, la Fundació Pere Tarrés va poder becar gairebé 6.000 infants per a activitats organitzades en el marc dels centres socioeducatius, 5.669 nens i nenes en colònies i casals d’estiu, 377 en colònies escolars i 21 joves migrants no acompanyats. També gràcies al suport de les administracions públiques com la Generalitat de Catalunya, el govern balear, les diputacions de Barcelona i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social ”La Caixa” i els diners de la casella de fins socials de l’IRPF de la declaració de la renda.

Del gruix total de les beques atorgades, destaquen les 5.669 destinades a programes de colònies i casals d’estiu, concedides gràcies a la campanya “Cap infant sense colònies”, que engega anualment la Fundació i que el 2022 va assolir la xifra més elevada dels darrers cinc anys.

En el marc de la seva acció social, durant l’any 2022 la Fundació Per Tarrés també va fer un esforç important per seguir coneixent la realitat i les necessitats de les famílies que reben beques per a les activitats d’estiu. Segons l’anàlisi de les condicions econòmiques i d’habitabilitat d’aquestes famílies, es pot afirmar que el 78% es troben en situació de pobresa o risc d’exclusió social. Les dades obtingudes també mostren com el 40% d’aquestes famílies no poden mantenir una temperatura adequada a la seva llar, gairebé el 25% no disposen de connexió a internet i el 35% ni tan sols tenen un ordinador, mentre que gairebé el 50% tenen dificultats per pagar tots els rebuts del mes. El 40% de les famílies becades viuen de lloguer i amb uns ingressos generals inferiors als 1.000 euros, i en el 23% dels casos, a la llar també hi viuen persones que no formen part del nucli familiar.

Programes de salut, esport i ampliació dels espais d’atenció: principals projectes

La salut dels infants i joves és una de les prioritats de la Fundació Pere Tarrés, i per això, des del 2017, l’entitat col·labora amb diversos centres dentals que permeten detectar i tractar afeccions odontològiques que la sanitat pública no cobreix entre els infants dels centres socioeducatius. Gràcies a aquest programa, l’any passat 54 infants van poder passar una revisió completa i posar en marxa els diferents tractaments necessaris. En aquesta línia, la Fundació també va aconseguir revisions de salut visual per a 32 infants, 5 dels quals van poder rebre l’atenció clínica necessària i 12 van poder començar a dur ulleres.

D’altra banda, disposar d’uns espais adequats per al desenvolupament de les activitats de lleure i per a l’acolliment, educació i cura d’infants i joves és una necessitat innegociable. Per aquest motiu, la Fundació Pere Tarrés va treballar l’any passat en la remodelació dels patis del Centre socioeducatiu Poblenou de Barcelona i va començar a gestionar el nou Centre socioeducatiu de Sant Adrià de Besòs. També aquest 2022 es van adherir a la xarxa de centres socioeducatius que coordina la Fundació tres noves entitats, que permetran multiplicar l’impacte social: el Centre de les Arenes de Terrassa, la Fundació CEL Barcelona i la Fundació Privada Sant Vicenç de Paül de Figueres.

Finalment, una quarantena de nens i nenes dels centres socioeducatius Poble-sec i Poblenou també van poder participar en el programa “Tennis amb valors”, desenvolupat juntament amb la Fundació Tennis Barcelona, per acostar aquest esport als infants en risc d’exclusió.

Inserció laboral de col·lectius amb dificultats

A banda de la tasca d’acompanyament i orientació laboral realitzada amb més d’una vintena de joves migrants no acompanyats, la Fundació Pere Tarrés fa més de deu anys que disposa d’una àrea d’inserció sociolaboral que cada any orienta en la recerca de feina més de 3.000 persones. El servei atén totes les persones que hi sol·liciten suport, però prioritza casos d’alta dificultat d’ocupabilitat, com pot ser el cas de persones migrants, dones que fa molts anys que no treballen amb càrregues familiars i joves que han abandonat els estudis, tenen una situació familiar complicada o pateixen una forta crisi de confiança.

La Fundació Pere Tarrés segueix impulsant la seva acció social a les Balears

Des del 2016, any en què va inaugurar la seva delegació a Mallorca, la Fundació Pere Tarrés ha vetllat per impulsar l’acció educativa i social vers la infància vulnerable a les Balears. En aquest sentit, al llarg del 2022 un total de 458 infants es van beneficiar de les beques de la Fundació atorgades a les Illes: 78 infants dels centres socioeducatius Can Tàpera i Verge de Lluc, a Mallorca, i Sant Miquel, a Menorca; 180 infants a través de programes educatius en el lleure per a col·lectius en situació vulnerable i 200 a través de les colònies i casals d’estiu organitzats a Bunyola, on la Fundació Pere Tarrés disposa de la casa de colònies Binicanella.

Acompanyant als infants ucraïnesos

La Fundació Pere Tarrés també es va implicar especialment al llarg del 2022 en diversos projectes solidaris per acollir i acompanyar famílies ucraïneses que van arribar a Catalunya fugint de la guerra al seu país.

Un d’ells va ser un programa de lleure adreçat a una trentena d’infants ucraïnesos, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, que vivien amb les seves famílies a diferents hotels de la ciutat fins que no se’ls pogués assignar un habitatge. La Fundació també va obrir una línia específica de beques per a activitats de lleure dirigida a infants i joves ucraïnesos i va ser una de les entitats que van desenvolupar la iniciativa “Família necessita família”, juntament amb la Fundació ”la Caixa” i el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que acompanyava famílies catalanes en el procés d’acolliment temporal a famílies refugiades d’Ucraïna. En aquest darrer cas, la Fundació es va encarregar de coordinar les oficines tècniques d’acollida de Catalunya, en un projecte que va tenir impacte a Barcelona, Madrid, Màlaga i Múrcia.