Esther Vivas és periodista i autora de diversos llibres sobre maternitat, consum responsable i moviments socials, la seva darrera obra és "Mama desobedient. Una mirada feminista a la maternitat". Escriu i participa regularment en diversos mitjans com a especialista. A més, és professora del Màster en Desenvolupament i Cooperació de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés -URL. Recentment ha sigut padrina de la promoció 2019 de la Facultat, gràcies a una votació dels alumnes, per això des de la Fundació hem volgut conèixer més a fons la seva visió sobre les professions socials com les que s’imparteixen des de la Facultat.
Quin valor o característica consideres que han de tenir, de manera indispensable, els agents socials?
Crec que una de les coses que comparteixen tots els que han escollit uns estudis vinculats a l’educació social i al treball social és la vocació. La vocació és un element innegable de la gent que porta a terme aquestes professions, perquè implica acompanyar processos que són invisibles, que no són valorats ni socialment ni econòmicament. Tanmateix, què faria la nostra societat sense tots aquells i aquelles que, tant des d'un punt de vista personal com professional, acompanyen a persones dependents?
La majoria d’estudiants de les professions socials són dones. Per què hi ha aquesta tendència? Creus que és positiu?
Les professions socials són professions eminentment femenines perquè estan associades a les tasques de cures que sempre hem fet les dones. Cal prendre consciència, però, que la cura és cosa de totes i tots. El treball de cures és responsabilitat de dones, homes i de la societat en general.
Creus que són professions ben valorades?
No. Més aviat són feines poc valorades, remunerades amb salaris baixos, amb un reconeixement social quasi nul. Treballar cuidant a infants o a persones grans no dona prestigi, però en canvi és una tasca imprescindible per a la reproducció humana. Tots necessitem en un moment o altre de la nostra vida que ens cuidin. Tanmateix, la societat actual dona més importància als que "cuiden" de màquines i ordinadors que no pas als que cuiden de persones.
La feina dels treballadors i educadors socials és imprescindible i cal valorar-la. El compromís, la voluntat de canvi, l'ajuda, la cooperació... és el que permet avançar a les societats en clau democràtica, igualitària, i també feminista.
Per poder avançar cap a aquest canvi de societat del que parles, fa falta un treball individual o en xarxa?
És una tasca en equip, que implica acompanyar processos complexos. Acompanyar a persones en el seu procés vital no és senzill, però la recompensa és tot allò que n'aprens en clau personal i professional. En les professions de caràcter social, cal treballar en xarxa, en equip, en contacte permanent amb la comunitat, en diàleg amb les persones a les quals acompanyes, no pot ser un treball solitari. Com deia una bona amiga que és educadora social, "no som aquí per ajudar sinó per acompanyar processos". Els educadors i treballadors socials són agents de canvi en un context en què les desigualtats en lloc d'anar a menys van a més. Un context en què estem pagant les conseqüències de la crisi econòmica i social que va esclatar l'any 2008. I treball en aquest context no és senzill.
Quina creus que ha de ser la tasca i l’objectiu dels educadors i treballadors socials?
La seva tasca hauria de ser fer visible les realitats silenciades, treure-les de l’armari. I més enllà del canvi a generar en l'entorn immediat, emmarcar aquestes problemàtiques concretes en un context més ampli de creixents desigualtats econòmiques i socials, les quals cal erradicar.
Quin consell o recomanació donaries a aquests estudiants que entren ara al món del treball?
Treballar per millorar la vida dels altres, implica millorar també la vida pròpia. Cuideu cuidant-vos.