12.06.20
El compliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que fixa l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per protegir el planeta, erradicar la pobresa i lluitar contra la desigualtat ha estat una de les prioritats destacades de la Fundació Pere Tarrés el 2019, tal com demostra la memòria institucional d’aquest any passat. L’entitat va desenvolupar 676 projectes i activitats diferents en tots els seus departaments amb l’objectiu de donar compliment als ODS i de fer la seva aportació, des de l’acció social i educativa, per un món més equitatiu i sostenible.
Aquestes 676 accions inclouen la realització de projectes específics per tractar els ODS en espais molt diversos, com ara: activitats extraescolars, espais migdia, menjadors escolars i escoles bressol; serveis d’orientació i atenció familiar; serveis d'intervenció socioeducativa; programes d'oci preventiu amb joves; serveis de mediació; tallers per a gent gran; serveis de dinamització juvenil; trobades o àmbits pedagògics del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC); centres socioeducatius; o programes específics d’educació ambiental en les 13 cases de colònies de la Fundació. També inclouen la realització de formacions en àmbits com l’educació, les polítiques socials, la inclusió o l’acció comunitària, així com estudis, projectes de recerca, publicacions o projectes per implementar la Responsabilitat Social en empreses i entitats. La promoció d’una educació de qualitat, la igualtat de gènere i la reducció de les desigualtats són els tres Objectius de Desenvolupament Sostenible que apleguen més projectes, 92, 78 i 73 respectivament. En aquest web podeu veure un resum de les diferents activitats engegades per la Fundació per tal de contribuir als ODS: https://www.peretarres.org/ODS. Tota aquesta feina tindrà continuïtat i s’ampliarà durant aquest any, i de fet, la sensibilització a l’entorn dels ODS serà el tema central dels casals d’estiu que la Fundació Pere Tarrés organitza aquest estiu 2020.
Aquestes dades es veuen reflectides a la memòria institucional 2019 de la Fundació Pere Tarrés, que també dóna una mesura de l’abast social que l’acció de l’entitat, la més gran del sector de l’educació en el lleure, té en la societat: l’any passat, 483.272 persones es van beneficiar dels diferents projectes educatius i socials de la Fundació.
L’educació en el lleure i el compromís amb la infància, l’adolescència i joventut són les principals prioritats de la Fundació Pere Tarrés, un compromís que es recolza en diverses potes: a través de l’acció dels centres d’esplai, dels centres socioeducatius, dels programes educatius i socials o dels projectes que es desenvolupen per a l’administració pública. Per això, els programes i activitats de l’entitat han arribat enguany a 25.057 infants i joves, que han estat acompanyats per 4.287 monitors i monitores que realitzen la seva tasca educativa de manera voluntària en algun dels 199 centres d’esplai adscrits al Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans de la Fundació.
L'acció educativa de la Fundació Pere Tarrés també inclou els programes de suport a les escoles com els espais de menjador escolar, les colònies escolars, les activitats extraescolars o els programes d'educació ambiental. Programes que treballen la promoció de la persona i la transformació social a través de l’educació. Un total de 112.920 infants i joves van participar en algun dels programes socials i educatius que oferim: 71.348 en projectes socioeducatius, 18.252 en menjadors escolars o activitats extraescolars, 18.565 participants en programes de noves tecnologies i 2.642 infants de 0 a 3 anys en 35 escoles bressol diferents gestionades per l’entitat.
Dins dels projectes educatius i pedagògics també cal destacar les activitats d'estiu que la Fundació organitza cada any i amb les quals suma més de 60 anys d’experiència, com les colònies, els casals o els campaments. Durant l'estiu anterior, més de 34.000 infants i joves van participar en alguna d'aquestes activitats, aprenent en valors i guanyant en autonomia i creixement personal. Durant tot l’any, 17.045 infants van participar en els programes d’educació ambiental que es van realitzar en la xarxa de més de 100 cases de colònies, albergs i terrenys d’acampada que ofereix la Fundació, que l’any 2019 van registrar 224.358 estades en total. Enguany, la Fundació Pere Tarrés ha inaugurat un nou equipament, la casa de Colònies Binicanella, a la localitat mallorquina de Bunyola. També cal destacar que un dels equipaments emblemàtics de la Fundació, l’Alberg Pere Tarrés, situat a Barcelona, ha estat guardonat aquest any passat amb el premi internacional Global Youth Travel Award a la millor iniciativa de responsabilitat social.
Formem cada any gairebé mil professionals de l’acció social
Dins de la vessant educativa, no podem oblidar la tasca que realitza la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL, que amb més de 25 anys de trajectòria i un important reconeixement social i acadèmic, és l’encarregada de formar els professionals de l’accio social. Durant el 2019 s’hi van formar 946 estudiants de grau, màsters universitaris i formació de postgrau amb un percentatge d'inserció laboral dels seus graduats del 90%: és a dir, 9 de cada 10 alumnes que es van graduar el curs 2018-2019 van incorporar-se al mercat laboral. A més, com a novetat, aquest curs 2019-2020 la Facultat, a causa de l’alt volum de mariculacions, ha obert un torn de tarda en el grau d’Educació Social.
La formació en el lleure, l'acció social i la gestió d'entitats i voluntariat també és un altre dels pilars per contribuir a tenir professionals qualificats. La nostra escola de formació compta amb 60 anys d’experiència i l’any passat va formar 45.490 alumnes en cursos de lleure, acció social, gestió d’entitats i programes d'inserció sociolaboral.
Beques perquè més de 4.000 infants puguin fer activitats de lleure
Això pel que fa a la vessant educativa. La segona gran pota de l’activitat és la dels programes socials. I és que la missió principal de la Fundació Pere Tarrés és treballar perquè tots els infants i joves puguin gaudir en igualtat de condicions de les activitats pedagògiques de lleure. Per això, cada any l’entitat intenta donar oportunitats als infants en situació de vulnerabilitat social amb campanyes solidàries i col·laboracions amb administracions, empreses i particulars.
El 2019, 4.171 infants en situació de risc d’exclusió van poder anar de colònies i casals a l’estiu gràcies a aquest suport. Paral·lelament, els 29 centres socioeducatius adherits a la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés van acompanyar 4.070 infants vulnerables o amb dificultats socials.
A banda de comprometre’ns per l’educació, la igualtat de drets i la sostenibilitat, un altre dels objectius de la Fundació Pere Tarrés es generar i difondre coneixement útil a la societat per generar innovació i compartir reflexions i propostes en l'àmbit de l'educació en el lleure i l'acció social amb l’objectiu de transformar la societat. Durant el 2019 es van elaborar 50 projectes de consultoria i estudis, es va acompanyar a 14 doctorands i es van generar 19 projectes de recerca universitària.
Construir una societat més equitativa i respectuosa amb totes les persones també significa per la Fundació Pere Tarrés acompanyar la gent gran en el seu camí per assolir els seus reptes. Per això, durant el 2019 vam desenvolupar diferents iniciatives per facilitar a persones que es troben en aquesta etapa de la vida espais de creixement personal i participació activa: programes de manteniment de les facultats cognitives i físiques, d’aprenentatge i de creació de vincles i xarxa. El 2019 hem gestionat 44 casals i espais de gent gran, s’han posat en marxa 77 programes i 2.997 activitats destinades a persones grans i 49 persones han estat formades dins del Programa Universitari per a Gent Gran de la Facultat Pere Tarrés. Apart, 850 persones han rebut formació com a cuidadors i cuidadores.
Tota aquesta acció educativa i social de la Fundació Pere Tarrés ha estat possible gràcies a un equip de 3.197 persones de mitjana en plantilla, amb el suport de 5.372 voluntaris i voluntàries i de 226 persones en pràctiques i amb un pressupost de més de 52 milions d'euros.