Notícies

Prop de 3.000 infants i joves participen en les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés a les comarques de Tarragona

Prop de 3.000 infants i joves participen en les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés a les comarques de Tarragona

17.07.24

Com cada any, aquest mes de juliol han arrencat els casals, les colònies i la resta d’activitats de lleure d’estiu a les comarques de Tarragona. Amb les inscripcions encara obertes per a algunes activitats, s’espera que prop de 3.000 infants i joves participin en les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés durant els mesos de juliol i agost. En total, arreu de Catalunya i a les Illes Balears, 35.000 infants i joves de la Fundació Pere Tarrés, del seu Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans i de la xarxa de centres socioeducatius que coordina participaran en alguna activitat de lleure d’estiu.

Hi ha diferents tipologies d’activitats, com casals en diferents municipis o estades de colònies a les cases de colònies d’Artur Martorell (Calafell) i Els Josepets (Alcanar). També els 22 centres d’esplai que la Fundació té a la demarcació promouen activitats molt diverses, com colònies, campaments o rutes.

Finalment, aquest estiu també s’organitzen activitats socioeducatives adreçades a infants en situació vulnerable en diferents municipis de la demarcació. De fet, la Fundació reforça un any més les beques i ajuts per garantir que cap infant quedi exclòs de l’experiència que suposen aquestes activitats de lleure a l’estiu. Els casals i colònies són moments educatius únics de creixement per als infants, adolescents i joves que contribueixen al seu desenvolupament personal i emocional i on adquireixen competències educatives i socials, hàbits i valors que seran claus en la seva vida personal i professional. Per això, l’entitat posa en marxa un any més la seva campanya de beques “Cap infant sense colònies”, que ofereix beques i ajuts perquè tothom pugui gaudir de casals i colònies a l’estiu. L’any passat, 6.400 infants i joves arreu de Catalunya van participar en les activitats becades de la Fundació, 300 a les comarques de Tarragona.

La vulnerabilitat creix a les comarques de Tarragona

Un recent informe presentat per la Fundació Pere Tarrés detectava que la situació socioeconòmica de les persones que sol·liciten cada any beques perquè els seus fills i filles puguin gaudir d’activitats de lleure a l’estiu com casals o colònies es manté en situació molt crítica després de diversos anys seguits de crisis, i aquesta situació és especialment greu a les comarques de Tarragona. Segons aquest informe, un 84,4% de les famílies de la demarcació que van sol·licitar una beca a la Fundació se situen per sota del llindar de pobresa (tenen uns ingressos per sota del 60% de la mitjana de Catalunya). Aquesta dada és 5 punts més que l’any anterior (78,9%) i 18 més que les famílies analitzades en el conjunt de Catalunya (65,8%).

A més, un 67,2% d’aquestes famílies analitzades viu en condicions del que es considera pobresa severa (els seus ingressos suposen menys del 40% de la mitjana catalana) i un 29,9%, en pobresa extrema (els seus ingressos són inferiors al 20% de la mitjana catalana).

Més enllà de mirar de garantir que els infants en situacions més complexes puguin gaudir de casals i colònies aquest estiu, la sensibilització sobre el repte climàtic serà un altre dels eixos importants d’aquestes activitats. Totes les activitats incorporaran una mirada sostenible i aprofitaran les situacions del dia a dia per conscienciar els infants i joves sobre l’ús raonable dels recursos naturals. A més, tot i que les darreres pluges ens permetran encarar un estiu sense restriccions, els casals i les colònies replantejaran alguns dels jocs o moments del dia per tal de reduir i reutilitzar el consum d’aigua.