Notícies

El 30% de les famílies becades per la Fundació Pere Tarrés no havia demanat ajudes abans

El 30% de les famílies becades per la Fundació Pere Tarrés no havia demanat ajudes abans

28.04.21

La crisi econòmica i social arran del Covid-19 està ampliant un nou perfil de família que sol·licita les beques per a les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés. Així ho recull l’informe ‘Les condicions de vida de les famílies beneficiàries de les beques de activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés’ que s’ha presentat avui al centre socioeducatiu del Raval, a Barcelona.

3 de cada 10 famílies, en una situació de vulnerabilitat “sense precedents”

L’informe deixa de manifest que les conseqüències de la crisi social estan afectant a un espectre major de famílies, ja que el 30% de les famílies sol·licitants ha assegurat que es troba en una situació de vulnerabilitat sense precedents a les seves vides, fet que ha provocat que sol·licitessin beques per primera vegada.

Les dades mostren que el 76% de les famílies sol·licitants de beca es troba sota el llindar de la pobresa i que el 62% té, almenys, un dels seus membres sense feina, i el 38% dues o més persones a l’atur. Una situació crítica que s’ha vist agreujada per l’arribada de la Covid-19, ja que el 33% de les famílies consultades assegura que va perdre la feina per la crisi derivada de la pandèmia i que el 42% no està rebent cap ajut social.

Segons les dades presentades a l’informe, a més, la tendència per aquest any és que la crisi social i econòmica encara s’agreugi més, fet que encara evidencia més la necessitat de facilitar l’accés al lleure per a les famílies més vulnerables. “La previsió és que augmentin les necessitats econòmiques. Hi haurà més famílies pobres i gairebé pobres, que seran els nous perfils de pobresa”, ha explicat Rosalina Alcalde.

Problemes amb l’habitatge

L’informe, elaborat amb les dades recollides pels centres del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de Catalunya (MCECC) i la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, també mostra que les famílies sol·licitants de beques viuen en llars precàries. El 47% té dificultats per pagar les despeses de l’habitatge, que majoritàriament és en règim de lloguer (51%). En aquest sentit, també destaca que el 10% de les famílies viu en habitatges ocupats i l’11% en habitatges de lloguer social. La situació és encara més complicada per al 10% de les famílies que viuen en sotsarrendament d’habitació.

A l’absència d’una llar en condicions, també s’ha de sumar la manca de béns materials, com ara ordinadors (46%), connexió a internet (26%) o recursos suficients per fer front a necessitats bàsics com mantenir la llar a una temperatura adequada (77%), comprar productes frescs (59%) o poder gaudir d’unes vacances fora de la llar (95%).

El lleure, més necessari que mai

Tenint en compte el retrat que es desprèn de les dades de l’informe, el lleure és més necessari que mai, especialment per a tots aquells infants en risc de vulnerabilitat social. Després d’un any molt complicat, amb angoixes provocades per la situació sanitària, els problemes econòmics i els confinaments intermitents i un curs escolar en què les sortides i les colònies, així com les activitats als esplais, no han pogut dur-se a terme amb regularitat per les restriccions, el lleure s’ha convertit en un espai reparador que reforça les competències personals, professionals i de creixement emocional dels nens i les nenes. “Aquesta és una campanya molt esperada però, sobretot, més necessària que mai. El lleure està donant resposta a una necessitat sobrevinguda especial i més singular que mai perquè els infants no han pogut gaudir amb plenitud de les activitats de lleure”, ha indicat Albert Riu, coordinador de la campanya ‘Cap infant sense colònies’.

El lleure permet el desenvolupament de l’autonomia, l’autoestima i la seguretat dels infants, alhora que també ajuda a ampliar la xarxa socials dels nens i nens, especialment afectat per la pandèmia.

Cap infant sense colònies

En aquest context, la Fundació Pere Tarrés llança la seva campanya ‘Cap infant sense colònies’, que té per objectiu garantir l’accés al lleure d’infants en situació de vulnerabilitat. La realitat viscuda i la fatiga pandèmica han provocat un patiment social i emocional de les famílies i els infants. El lleure ofereix aquests nens i nenes l’oportunitat de generar experiències positives que els ajudaran a gestionar els conflictes presents i futurs.

L’any 2020, 21.000 infants, adolescents i joves van participar en les colònies i casals que va organitzar la Fundació Pere Tarrés i els seus centres d’esplai i centres socioeducatius federats. D’aquests, 3.696 infants ho van poder fer gràcies a una beca concedida per l’entitat, xifra que suposa un 17,6% de nens i nenes becats.

Aquestes dades ja va posar de manifest la importància del dret del lleure, especialment per a les famílies vulnerables i en un context marcat per la Covid-19. De fet, el 75% dels infants becats van tenir continuïtat i van tenir la oportunitat de seguir participants a la resta de curs escolar. L’any passat, es van destinar 1.005.606,64€ a les activitats de la campanya ‘Cap infant sense colònies’.

Una crisi social que continua

Les previsions econòmiques per 2021 alerten que la pobresa continuarà augmentant, un fet que posa de manifest la necessitat de crear una xarxa de solidaritat robusta per poder donar resposta a la crisi social derivada de la Covid-19.

La Fundació Pere Tarrés s’ha proposat incrementar el nombre de beques, així com el nombre de beneficiaris tant a Catalunya com a les Illes Balears. L’objectiu és arribar a 5.000 infants becats, 12.000 setmanes de casal i torns de colònies, i poder invertir 1.200.000€. Un fita que es podrà assolir a través de donatius en espècie (empreses i entitats col·laboradores) i iniciatives solidàries (celebracions que demanin una aportació als seus participants).

La campanya ‘Cap infant sense colònies’ compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació de les Illes Balears, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Tarragona, l’Obra Social de La Caixa i donants particulars i empreses.

El vídeo del campanya, una col·laboració amb Mediapro

Enguany, la productora Mediapro ha col·laborat en la realització del vídeo de la campanya ‘Cap infant sense colònies’. La peça audiovisual ha estat dirigida per Manuel Huerga, director de cinema multipremiat, que ha creat un fil argumental que posa en valor el lleure entre els infants.