10.04.25
Més de mig milió d’infants catalans no participen en activitats extraescolars no esportives i el 20% no fa cap activitat de lleure fora de l’escola. Unes xifres que empitjoren clarament en famílies en situació vulnerable: entre les famílies de rendes més altes, el 56% dels fills i filles participen en activitats extraescolars no vinculades amb l'esport, però entre les més vulnerables aquest percentatge només arriba fins al 32%. Són algunes de les conclusions de l'informe La universalització del lleure educatiu a Catalunya, que la Sindicatura de Greuges de Catalunya va fer públic ahir i que evidencia que les administracions públiques no han destinat prou recursos a desenvolupar legalment el dret al lleure educatiu.
“Hi ha una manca de reconeixement del lleure educatiu a la nostra societat”, ha reflexionat el director adjunt de la Fundació Pere Tarrés, Rafael Ruiz de Gauna, que reclama més compromís de les administracions públiques en potenciar aquestes activitats i en garantir que tothom hi tingui accés independentment de la seva situació econòmica: “Pel potencial que tenen les activitats de lleure volem que tots els nens i nenes del nostre país hi puguin participar. El lleure hauria de ser un dret reconegut, com indica la Convenció de les Nacions Unides. Cal garantir el desenvolupament del dret al lleure per no generar desigualtats, especialment quan moltes de les competències personals i professionals que es requereixen al segle XXI es generen en aquests contextos educatius no formals. I això passa per augmentar la dotació econòmica en els pressupostos públics respecte a d’altres prioritats.”
Més esforços que mai per garantir l’accés al lleure a tothom
Davant d’aquestes dificultats i de la manca d’una acció suficientment decidida dels governs públics pel lleure educatiu, les entitats de la societat civil han hagut de redoblar els esforços per cobrir aquest buit, conjuntament amb l’oferta que ja feien directament o a través dels esplais o agrupaments. La Fundació Pere Tarrés promou accions educatives i socials per a tothom alhora que facilita que les famílies amb menys recursos també hi puguin participar. La Fundació va destinar l’any passat més recursos que mai abans a oferir 14.610 beques i ajuts a infants i joves en situació vulnerable que els han permès participar en projectes educatius i socials i en activitats de lleure. “L’objectiu és intentar garantir que els infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat tinguin les mateixes oportunitats educatives que la resta i puguin créixer, aprendre, gaudir i desenvolupar-se com a persones”, explica Ruiz de Gauna.
En el marc de la seva acció social, el 2024 la Fundació va acompanyar 7.354 infants i joves en situació vulnerable a través de la seva xarxa de 97 centres socioeducatius adherits o gestionats per l’entitat. En aquests espais diaris els infants, acompanyats per un equip format per educadors i educadores i també per persones voluntàries, reben reforç escolar, participen en activitats de lleure, practiquen hàbits d’higiene i gaudeixen d’un berenar saludable. A través de la seva participació en activitats de lleure educatiu també es cultiva la seva part emocional i l’autoestima i s’aprofita per donar suport a les famílies des d’un enfocament comunitari, oferint-los-hi orientació laboral, atenció psicològica o, en el cas de persones migrades, eines d’alfabetització.
Més del doble de beques per casals i colònies en 5 anys
Un altre eix central de treball de la Fundació és el suport a les famílies en situacions més vulnerables durant l’estiu perquè puguin inscriure els seus fills a casals i colònies. I és que l’informe presentat ahir destaca també la dificultat d’accés a aquestes activitats que fa que molts infants no hi participin, i molt especialment a l’estiu. De fet, segons assegura el treball, més de la meitat dels infants i adolescents no fan activitats de lleure durant les vacances. Per això, el 2024 la Fundació Pere Tarrés va becar 6.734 infants, joves i adolescents perquè gaudissin d’activitats de lleure educatiu a l’estiu. Unes activitats que per a molts d’aquests nens i nenes, apart d’experiències educatives i d’aprenentatge de valors, són espais reparadors i de desconnexió molt necessaris. Una xifra, d’altra banda, que ha anat augmentant de manera exponencial els darrers anys, en concordança amb les creixents necessitats socials: ha crescut un 5% respecte l’any anterior, i un 67% des del 2020.
Aquest programa de beques durant l’estiu, que és possible gràcies als recursos propis de la Fundació i també a l’ajut d’institucions i administracions públiques i de més de 600 donants cada any, es garanteix també al llarg del curs lectiu. L’any passat, 490 infants procedents de 38 escoles diferents van rebre una beca per anar de colònies amb l’escola. Aquests ajuts minimitzen les situacions de desigualtat entre els infants d’una mateixa aula.
La Fundació també dona suport a nivell personal i professional a joves migrats sense xarxa familiar que arriben al nostre país fruit d’un procés migratori i que tenen dificultats per inserir-se a la nostra societat. La Fundació Pere Tarrés té habilitats quatre pisos a Mataró, Vilassar i Sabadell en els quals durant el 2024 hi van passar 32 joves, que compten amb el suport d’un equip educatiu multidisciplinari que els ajuda en la seva inclusió laboral i social i també promou la seva participació en espais de lleure i comunitaris del municipi.
“El lleure educatiu és molt important en una societat altament individualitzada”, aprofundeix el secretari tècnic del MCECC, el moviment d’esplais de la Fundació Pere Tarrés, Jordi Gomà. “Necessitem espais educatius no formals que ajudin a formar xarxes comunitàries”, conclou.