Notícies

10 consells per gestionar els conflictes familiars per Nadal

10 consells per gestionar els conflictes familiars per Nadal

Comparteix la notícia

Etiquetes

Famílies  

19.12.22

S'acosten les festes de Nadal, que enguany es presenten amb el repte de reprendre definitivament la normalitat, després de diversos Nadals afectats per pandèmies, confinaments i restriccions. Així, tornaran les trobades familiars nadalenques, un espai on poden esclatar desacords, desavinences i discussions. El departament de mediació, convivència i acció comunitària de la Fundació Pere Tarrés ha preparat deu reflexions i consells pràctics per gaudir plenament del Nadal i gestionar millor els conflictes familiars que es poden produir en aquestes dates sense desequilibrar-nos emocionalment.

Tots, en algun moment, ens hem vist desbordats, bloquejats o pertorbats per la mala gestió d'un conflicte. Especialment si es dona en contextos familiars, un conflicte pot resultar molt destructiu i generar molt de malestar emocional. Claudio Marcelo López Mora, mediador del departament de convivència i acció comunitària de la Fundació Pere Tarrés, ofereix 10 pistes i tècniques per sobreportar les discussions familiars més intenses.

Reflexions prèvies davant del conflicte:

Presentem primer algunes consideracions que s’utilitzen en la mediació familiar per redirigir convenientment els conflictes i les pertorbacions emocionals conseqüents:

  1. No seguim les provocacions que ens poden dur a un conflicte. Enmig d’una conversa que va pujant de to o va encaminant-se cap a una direcció que no ens agrada, hem d’intentar no caure en En moltes ocasions, el germen d'una mala gestió d'una situació conflictiva radica en una percepció subjectiva d’una injustícia, però no podem exigir que les persones del nostre entorn quotidià ens tractin sempre amb respecte. Hem de ser més estratègics i intel·ligents en la gestió emocional i social i tenir una mirada a mitjà o llarg termini que ens permeti fer un balanç dels pros i dels contres.
  2. Estiguem preparats per quan arribi el moment i assagem rèpliques menys nocives. Com hem dit, és inevitable que tard o d’hora algú ens tracti d’una manera que considerem injusta, i davant d’aquesta certesa, hem de concentrar les nostres forces en estar preparats i respondre d'una manera més eficaç i menys nociva quan arribi una provocació.
  3. No ens deixem endur per la ràbia. Encara que tinguem tota la justificació del món, si deixem que la ira es desboqui això ens traurà totalment la raó i, d’altra banda, aquesta no és la manera més constructiva de fer front a una situació conflictiva. Enmig d’una discussió, una rèplica impulsiva i agressiva només contribuirà a una escalada del conflicte que no farà que les coses siguin com voldríem i que ens suposarà pagar una gran factura emocional i potser una deterioració de les relacions familiars.
  4. Convencem-nos que podem suportar la situació per molt incòmoda que sigui. Hem d’acceptar i d’auto-convèncer-nos que encara que es produeixin situacions incòmodes i desagradables, podem suportar-les. La clau és mantenir la calma i pensar en que nosaltres sempre tindrem el poder de no deixar-nos provocar per la situació i d’aturar el conflicte.
  5. Trobem uns moments per aturar-nos i reflexionar sobre què ens aportarà reaccionar de manera impulsiva. No sempre serà possible, però en situacions de conflicte en què la tensió va pujant i és a punt de desbordar-se, és molt útil buscar moments per aturar-se i reflexionar sobre què pot passar si no redirigim el conflicte d'una manera adequada. Ens hem de preguntar mentalment si una resposta agressiva arreglarà les coses o quina imatge estarem transmetent cap als nostres familiars o amistats si perdem el control.
  6. Sempre som a temps de rectificar i esmenar els errors. Si totes aquestes reflexions no ens funcionen i responem a la provocació de manera inadequada, hem de tenir clar que sempre som a temps de rectificar, assumir la nostra part de responsabilitat i reconduir la situació. Mantenir una actitud de responsabilitat i humilitat davant del conflicte serà molt més útil que deixar dilatar el conflicte en el temps.

Tècniques per aplicar quan el conflicte ens desborda.

Els conflictes no són dolents en si mateixos, el perjudicial és no saber o no poder gestionar-los d'una manera adequada. El conflicte és una eina evolutiva i necessària, que no cal negar, sinó redirigir, i té la seva raó de ser, com a eina de creixement i de construcció de solucions. Però en excés i mal gestionat, pot resultar perjudicial i pot trencar relacions fonamentals. Deixar-nos endur per la ràbia o la frustració a l'hora d'afrontar una situació conflictiva pot ser molt nociu per a nosaltres i per a les persones que estimem. A continuació facilitem algunes tècniques concretes per aplicar quan el conflicte ens desborda i no sabem com reaccionar:

  1. Tècnica de «temps fos» o «knock out». Si ens veiem molt desbordats pel conflicte, és útil canviar d’habitació o fins i tot sortir al carrer i deixar que es refredi la situació per no reaccionar, en calent, d'una manera inconvenient. És el moment de plantejar-nos les reflexions que hem apuntat abans, al voltant de quines serien les repercussions d’un hipotètic conflicte o de la imatge que podem transmetre a familiars i amics si reaccionem desproporcionadament.
  2. Tècnica del volcà o semàfor. És bàsic aprendre a identificar les nostres sensacions i detectar quan apareix la ira i com augmenta. Per fer-ho ens podem imaginar el procés de creixement de la indignació com un volcà que passa per diferents nivells abans d'entrar en erupció, tot identificant on es localitzen aquestes emocions i com van creixent (són al pit, han arribat a la gola, etc). També ens podem representar mentalment aquesta ràbia creixent com un semàfor. És convenient identificar el nostre “punt de no retorn” per poder aturar-nos a temps abans la ira no arribi al color vermell i, per exemple, aplicar la tècnica anterior: sortir de l'habitació i refredar el conflicte per poder pensar amb claredat.
  3. Tècnica d’estirar les mans. Una tècnica útil per alliberar-nos de la tensió és estrènyer els punys i estirar les mans ràpidament 30 vegades: per fer-ho, hem de contraure les mans, doblegar els colzes i després, desplegar els braços amb fermesa, com si esquitxéssim. Està demostrat que practicar aquest exercici és molt útil per desactivar l'adrenalina i treure càrrega a les emocions negatives.
  4. Tècnica de la respiració 5-7-10. Un altre mètode de relaxació que ens pot ajudar en aquests moments. Consisteix a inspirar lentament amb el diafragma durant 5 segons, contenir la respiració durant 7 segons i exhalar sense pressa durant 10 segons més, en el moment que estigui a punt d’esclatar el conflicte. Hem de respirar seguint aquest patró durant diversos minuts, repetint el cicle. Altres mètodes de relaxació amb els quals estiguem més familiaritzats ens ajudaran igualment a rebaixar la tensió.