18.05.16
Amb motiu de la celebració del 10è aniversari de la creació del Servei de Mediació Ciutadana de Sant Boi de Llobregat, gestionat per la Fundació Pere Tarrés, el passat 2 de maig es va celebrar la Setmana de la Mediació i la Convivència. Del 2 al 8 de maig es van dur a terme activitats, debats i tallers de diversa temàtica i format, entorn a la tasca de la mediació i la cultura del diàleg al municipi santboienc.
Els tècnics de la Fundació Pere Tarrés, que presenta els serveis de mediació a l’Ajuntament de Sant Boi, coincidiren en que ens trobem en una fase de consolidació del servei on la mediació ja és més coneguda, tant als ajuntaments com a la resta de la ciutadania. El treball en xarxa (derivacions i espais de coordinació), l’encaix dins les institucions i la feina amb les comunitats ja és més fluida i eficient. Es coincideix en subratllar l’evolució dels mètodes de treball i l’aposta per la prevenció, la provenció, la sensibilització i l’actitud proactiva davant la convivència, tant des de la ciutadania com del propi ajuntament. A l’hora de parlar de futur, la reflexió girà entorn als nous reptes de gestió d’una realitat cada cop més complexa, la necessitat d’innovació, d’un treball transversal i en xarxa efectiu i nous sistemes d’avaluació. Tant assistents com conferenciants coincidiren en la importància de la prevenció, la inclusió social i l’anàlisi i tractament de la feina feta.
Setmana de la Mediació
La Setmana va transcórrer amb diversos actes, tant lúdics com de reflexió. Es realitzà un Cinefòrum, on arrel del visionat d’una pel·lícula es reflexionà entorn als conflictes en les comunitats de veïns i a la manera d’encarar els conflictes; una activitat de Contacontes per als més menuts i una obra de teatre a càrrec d’Imagina Teatre, un col·lectiu facilitadors de convivència en salut mental. En el marc de la setmana va tenir lloc també el 5è Fòrum Local de Convivència, enguany dedicat a sensibilitzar sobre els efectes negatius de les actuals ideologies de l´odi. Aquest acte aplegà més de 250 joves de secundària, 30 docents, 7 centres educatius d´ESO i les entitats: Fundació Marianao, Centre Obert Don Bosco i l´Esplai Eixida. Un altre espai de debat que s’oferí va ser una conferència a càrrec de Joan Antón Mellón i Maria Munné, on es reflexionà sobre el paper de la mediació en el nou repte de convivència que encara la ciutat.
Per últim, un dels actes destacats va ser un col·loqui i intercanvi d´experiències a càrrec de Xavier Jiménez del Servei de Mediació del Prat, Óscar Negredo del Servei de Mediació de l’Hospitalet de Llobregat, Maribel García i Virginia Comas del Servei de Mediació de Sant Boi. Amb la presència d’entitats, personal municipal, veïnat i professionals de la mediació, es féu una introducció prèvia dels serveis oferts en matèria de mediació i convivència per part de la Diputació de Barcelona, a càrrec de Marc Alegre. La jornada va continuar amb una reflexió compartida entorn a la trajectòria de passat, present i futur dels tres serveis municipals presents.