La presència femenina és minoritària en les professions de l’àmbit de la ciència o la tecnologia. Per revertir aquesta situació, la cap d’Acció Digital de la Fundació Pere Tarrés, Mercè López, proposa potenciar activitats relacionades amb les STEAM en el lleure educatiu.
Hipàtia d’Alexandria, Marie Curie, Augusta Ada Byron, Emmy Noether, Barbara McClintock o Rosalind Franklin són algunes de les dones científiques o matemàtiques més rellevants de tots els temps. No només han estat pioneres en el seu camp, sinó que també s’han sobreposat a una història marcada pels homes.
Ara bé, malauradament, són casos minoritaris, ja que les professions relacionades amb les STEAM ( acrònim de les sigles en anglès Science Technology Engineering Art & Maths), principalment, estan copsades per homes. De fet, Mercè López, cap d’Acció Digital de la Fundació Pere Tarrés, detalla que, segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), la presència femenina en les professions d’aquest àmbit és inferior al 30%. Una dada que encara és menor en el cas de l’estat espanyol on es queda en un 25%, acord amb xifres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
A més, especifica, el futur no és esperançador, ja que la presència femenina s’està reduint en les carreres cientificotècniques. “És un toc d’alerta conforme ens està fallant algun tipus de referent o de motivació a les nenes i joves per triar aquest tipus de professions”, defensa López.
La cap d’Acció Digital de l’entitat ho atribueix a la manca de referents que tenen les nenes per esdevenir científiques, però també per la reproducció d’estereotips en les professions relacionades amb les STEAM que, tradicionalment, han estat en mans d’homes. Això, apunta, està molt present quan les nenes escullen una extraescolar, una joguina o un taller.
Precisament, per això, aquest 11 de febrer se celebra el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència amb el qual es vol trencar aquests rols de gènere alhora que mostrar referents femenins que han aconseguit marcar un abans i un després en la història científica.
Motivar les futures dones STEAM
Més enllà d’això, López també remarca que s’han de generar entre les nenes experiències d’aprenentatge en l’àmbit de les STEAM perquè hi tinguin un primer contacte. “Si no han tingut un primer contacte amb activitats d’aquests àmbits, difícilment tindran interès”, argumenta.
La cap d’Acció Digital de la Fundació Pere Tarrés veu això com un “problema multifactorial”, per la qual cosa considera que s’ha d’abordar des de l’educació formal i informal. De moment, relata, s’ha impulsat a les escoles l’educació cientificotècnica a través de diferents iniciatives per desenvolupar projectes STEAM.
Ara, però, segons López s’ha d’anar un pas més enllà: “Cal que en l’àmbit informal, el del lleure educatiu o en les extraescolars, també es fomenti la participació de nenes i joves en aquest tipus d’activitats”.