Des de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL s’organitza el seminari lleure educatiu, acció sociocultural i cicles de vida.
Seminari orientat a reflexionar sobre les funcions i encàrrec d'aquesta tipologia de projectes, per a tres grups d’edat: infància, adolescència i joventut i persones grans. Adreçat a professionals que treballen en l’àmbit del lleure i l’acció sociocultural en els diferents cicles de vida de les persones.
El Seminari constarà de tres sessions, una per cada grup d’edat, en la que els participants podran conèixer estudis que mostren dades sobre els beneficis i les aportacions d’aquestes activitats i programes i, també projectes que aportin coneixement pel desenvolupament dels mateixos.
Programa de la sessió 1 (01.10.24): Persones grans
10.00 h: Inauguració del seminari a càrrec de:
- Dra. Txus Morata. Directora de la Càtedra de lleure educatiu i acció sociocultural Pere Tarrés - URL.
- Sra. Estrella Arguelles. Coordinadora de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona
10.15 - 10.45 h: Conferència Soledat i persones grans: l’oci, espai de benestar. Presenta: Dra. Elena Requena, investigadora del Grup de Recerca Innovació i Anàlisis Social (GIAS). Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.
10.45 - 12.15 h: Presentació recerques i projectes:
- Formació universitària sènior. Informe sobre l’impacte social en l’estudiantat. Xarxa Vives a càrrec de la Dra. Montserrat Garcia-Oliva i la Dra. Elena Requena, investigadores del Grup de Recerca Innovació i Anàlisis Social (GIAS). Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.
- Programa REMI: Prevenció del deteriorament cognitiu en persones grans amb dependència a càrrec de Sara Domènech, investigadora a la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona (FSiE-UAB) i docent en el Màster de Neuropsicologia de la Universitat de Nebrija.
- BenestaRT - Art i Creativitat per la Salut Mental i el Benestar per a les persones grans / Apropa Cultura. Una porta a la inclusió a càrrec de Berta Fontboté, coordinadora educativa del Museu del Disseny de Barcelona.
Modera: Carles Pineda, Coordinador de Gent Gran | Programes d’Acció Social. Fundació Pere Tarrés.
12.15 - 12.30 h: Descans
12.30 - 13.00 h: Dinàmica treball conjunt
Programa de la sessió 2 (08.10.24): Adolescència i joventut
10.00 - 10.30 h: Conferència Lleure i reptes actuals per a la població adolescent i jove a càrrec de Roberto Pescador, cap del Servei l’Adolescència i Joventut de la Diputació de Barcelona.
Presenta: Paco López, del Grup de Recerca Innovació i Anàlisis Social (GIAS). Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.
10.30 - 12.00 h: Presentació recerques i projectes:
- Entre la multitud i el buit: La soledat no desitjada durant la infància i la joventut a càrrec de Sandra Escapa, Dra. en Sociologia i professora del Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona.
- Estratègia contra la soledat de l’Ajuntament de Barcelona. Joc #Reconnecta a càrrec de Carme Pollina Tarrés, Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran de l'Ajuntament de Barcelona.
- Projecte Musicals Choir a càrrec de Cristina Colomer, directora i creadora de Musicals' Choir, cor de joves de l'Escola de Músics i JPC.
Modera: Isabel Torras, investigadora del Grup de Recerca Innovació i Anàlisis Social (GIAS). Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.
12.00 - 12.15 h: Descans
12.15 - 13.00 h: Dinàmica treball conjunt
Programa de la sessió 3 (15.10.24): Infància
10.00 - 10.30 h: Conferència Estat de la qüestió: El dret al lleure educatiu a Catalunya a càrrec de la Dra. Aida C. Rodríguez, adjunta a la Síndica per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents.
Presenta: Carolina Cañellas, investigadora del Grup de Recerca Innovació i Anàlisis Social (GIAS). Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL .
10.30 - 12.00 h: Presentació recerques i projectes:
- Construcció d'entorns lliures de violència a les entitats de lleure educatiu: mirades des de la infància i l'adolescència a propòsit de la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de Protecció Integral a la Infància i l'Adolescència
- Eines pedagògiques per a la implementació de la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l'adolescència davant la violència a les entitats de lleure educatiu
A càrrec del Sr. Pere Joan Giralt, la Dra. Maite Marzo i el Dr. Isaac Ravetllat del Grup de Recerca Innovació i Anàlisis Social (GIAS) de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.
- Projecte Ciudad Laberinto i Projecte Setmana del dret al joc
a càrrec del Dr. Vicente Cabedo, director de la Càtedra Infància i Adolescència - UPV.
Modera: Isaac Ravetllat. Professor titular de la Facultat de Dret de la Universitat de Talca (Xile). Investigador del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL.
12.00 - 12.15 h: Descans
12.15 - 13.00 h: Dinàmica treball conjunt
Organitza:
Amb el suport de: