Des de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL s’organitza el seminari infància en situació de vulnerabilitat i lleure comunitari (19 de novembre i 3 i 10 de desembre de 2024).
El lleure és un dret reconegut per l’Organització de les Nacions Unides, i nombrosos estudis acadèmics demostren els beneficis que aquest aporta al desenvolupament social i educatiu dels infants i adolescents i de la comunitat en general. Tot i això, les oportunitats d’accés al lleure no són iguals per a totes les infàncies, esdevenint aquesta realitat un factor de desigualtat educativa.
En aquest seminari, organitzat per la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural Pere Tarrés de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL, s’oferiran diverses perspectives sobre aquesta realitat per part de diferents agents experts en la matèria.
Adreçat a professionals i persones voluntàries que treballen amb infància, adolescència i famílies, que es troben en situació de vulnerabilitat. En aquesta activitat es presentaran resultats i materials elaborats a partir de recerques especialitzades en l’àmbit així com també experiències i projectes d’intervenció amb la infància en situació de vulnerabilitat, que incorporen el lleure educatiu com un àmbit de treball.
Programa de la sessió 1 (19.11.24): Lleure educatiu i igualtat d’oportunitats, des d’una mirada interseccional
10.00 h: Inauguració del seminari a càrrec de la DIBA i Càtedra:
- Dra. Txus Morata. Directora de la Càtedra de lleure educatiu i acció sociocultural Pere Tarrés - URL.
- Sra. Marta Solé. Cap del Servei de Convivència, Diversitat, Infància i Persones Grans de la Diputació de Barcelona.
10.15 - 10.45 h: Conferència Lleure i equitat educativa: reptes per una educació comunitària i inclusiva a càrrec del Dr. Miquel Àngel Essomba, director del grup d'Investigació ERDISC (Equip d'Investigació sobre Diversitat i Inclusió en Societats Complexes). UAB.
10.45 - 12.00 h: Taula d’experiències que incorporen mesures per garantir l’accés igualitari a les activitats de lleure educatiu a infants en situació de vulnerabilitat des d’una mirada interseccional:
- Cap infant sense colònies. Fundació Pere Tarrés a càrrec d'Alana Hurtado Rodríguez, coordinadora de Campanyes socials de la Fundació Pere Tarrés.
- Programa municipal de lleure d'estiu a càrrec de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.
12.00 - 12.15 h: Descans
12.15 - 13.00 h: Dinàmica treball conjunt
Programa de la sessió 2 (03.12.24): Educació 360 - Ecosistema Educatiu
10.00 - 10.30 h: Conferència Educació a temps complet per a la igualtat d’oportunitats a càrrec d'Aliança Educació 360. Fundació Bofill.
10.30 - 12.00 h: Taula d’experiències:
- Xamfrà, centre de música i escena per la inclusió social a càrrec d'Ester Bonal, directora de Xamfrà.
- Proyecto Tarrasta: Espai Jove per a nois i noies de 10 a 12 anys a càrrec de Mikel Castillo i Eneko. Fundación Harribide.
- CREART. L’art com a eina de transformació social a càrrec de Chené Gómez, president de CREART. Entitat que treballa per millorar la qualitat de l’educació dels infants i joves.
12.00 - 12.15 h: Descans
12.15 - 13.00 h: Dinàmica treball conjunt
Programa de la sessió 3 (10.12.24): Lleure i prevenció de la Institucionalització
10.00 - 10.30 h: Conferència La Estrategia de desinstitucionalización 2024-2030 a càrrec de la Liliana Marcos. Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030.
10.30 - 12.00 h: Presentació recerques i projectes:
- Somos voz. Programa de innovación para la prevención de la institucionalización en la infancia a càrrec de la Dra. Maite Marzo, la Dra. Txus Morata i la Dra. Eva Palasí. Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS). Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés- URL.
- Calidad de vida y el bienestar de las personas con discapacidad, mediante el desarrollo de experiencias de ocio a càrrec de la Dra. Aurora Madariaga, directora de la Càtedra Ocio y Discapacidad. Universidad de Deusto.
12.00 - 12.15 h: Descans
12.15 - 13.00 h: Dinàmica treball conjunt
Organitza:
Amb el suport de: